Πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε τη Γκάνα;

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Γκάνα συμπίπτει με το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου (Οκτώβριος-Απρίλιος). Κατά τους μήνες αυτούς, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Ωστόσο, η υγρασία και οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου, με τις πιο προφανείς είναι οι μειωμένες πιθανότητες για τις ημέρες υγρού καιρού. Τα κουνούπια είναι λιγότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, και οι δευτερεύοντες χωματόδρομοι της χώρας είναι ευκολότεροι στην πλοήγηση.

Ωστόσο, οι καλύτερες προσφορές είναι συχνά διαθέσιμες εκτός εποχής, καθιστώντας την εποχή των βροχών Μαΐου-Σεπτεμβρίου ελκυστική για όσους έχουν προϋπολογισμό.

Κατανόηση του καιρού της Γκάνα

Η Γκάνα είναι μια ισημερινή χώρα και, κατά συνέπεια, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των εποχών της από την άποψη της θερμοκρασίας. Οι μέρες είναι γενικά ζεστές και οι νύχτες είναι ζεστές (με την πιθανή εξαίρεση των ορεινών περιοχών της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μειώνονται δραματικά μετά το σκοτάδι). Παρόλο που κάθε περιοχή είναι ελαφρώς διαφορετική, οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 85 ° F / 30 ° C. Αντί για καυτά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, ο καιρός της Γκάνας υπαγορεύεται από υγρές και ξηρές εποχές .

Για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η υγρή περίοδος διαρκεί από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, με τους πιο αθόρυβους μήνες στην αρχή της σεζόν. Στο νότο, υπάρχουν δύο βροχερές εποχές - μία που διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και μια άλλη που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Υπάρχει ένα μειονέκτημα για την ξηρή περίοδο και αυτό είναι το harmattan , ένας εποχιακός άνεμος που μεταφέρει τη σκόνη και την άμμο από την έρημο της Σαχάρας στη χώρα από τα βορειοανατολικά.

Το harmattan ξεκινά γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο.

Καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε την ακτή

Η ακτή δυτικά της Ακράδα φιλοξενεί όμορφες παραλίες και εμπορικά αξιοθέατα σκλάβων, συμπεριλαμβανομένων των κάστρων Elmina και Cape Coast. Το ζεστό κλίμα της χώρας σημαίνει ότι είναι πάντα αρκετά ζεστό για να φορέσει μπικίνι και σορτς και η υγρασία της εποχής των βροχών δεν έχει τόση σημασία όταν βρίσκεστε δίπλα στη θάλασσα (ή στην πισίνα του ξενοδοχείου).

Εάν ανησυχείτε για τη βροχή, η περίοδος ξηρασίας Οκτωβρίου-Απριλίου είναι καλύτερη. Εάν είστε φωτογράφος, προσπαθήστε να αποφύγετε το harmattan , που προκαλεί φτωχή ορατότητα και σκοτεινό ουρανό.

Καλύτερος χρόνος για να μεταβείτε στο Safari

Η Γκάνα μπορεί να μην είναι η πιο προφανής επιλογή για ένα αφρικανικό σαφάρι , αλλά υπάρχουν και πολλές αξιόλογες περιοχές φύσης - η πιο γνωστή από τις οποίες είναι το Εθνικό Πάρκο Mole στα βόρεια της χώρας. Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε είναι κατά τους ξηρούς μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιος). Αυτή τη στιγμή, τα ζώα έλκονται από πηγές νερού και το γρασίδι είναι χαμηλότερο, καθιστώντας τους ευκολότερο να εντοπίσουν . Για τους δραστήριους πουλιά, η εποχή της ξηρασίας είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για την επισήμανση εποχιακών μεταναστών από την Ευρώπη και την Ασία.

Καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε την Accra

Βρίσκεται στην ακτή στα νότια της χώρας, η πολύχρωμη παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Γκάνα προσφέρει ένα smorgasbord αφρικανικού πολιτισμού και κουζίνας. Η θέση του μέσα στην ασυνήθιστα ξηρή περιοχή που είναι γνωστή ως Dahomey Gap σημαίνει ότι η βροχόπτωση δεν είναι τόσο ακραία όσο και σε άλλες περιοχές του νότου. Η πλειοψηφία των βροχών πέφτει μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με μια δεύτερη, βραχύτερη περίοδο βροχών τον Οκτώβριο. Ο χειμώνας του βόρειου ημισφαιρίου είναι θερμότερος αλλά λιγότερο υγρός και για πολλούς είναι η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 10 Νοεμβρίου 2016.