Ένας σύντομος οδηγός για τις ξηρές και βροχερές εποχές της Αφρικής

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Αφρική , ο καιρός είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας. Στο βόρειο ημισφαίριο ο καιρός καθορίζεται γενικά σύμφωνα με τέσσερις εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, πτώση και χειμώνα. Σε πολλές αφρικανικές χώρες, ωστόσο, υπάρχουν μόνο δύο διαφορετικές εποχές: η εποχή των βροχών και η ξηρή περίοδος. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και γνωρίζοντας τι είναι, αποτελεί βασικό μέρος του επιτυχούς σχεδιασμού των διακοπών σας.

Η καλύτερη ώρα για ταξίδια

Η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε εξαρτάται από αυτό που θέλετε από την αφρικανική περιπέτεια σας. Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος χρόνος για το σαφάρι είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, όταν το νερό είναι σπάνιο και τα ζώα αναγκάζονται να συγκεντρωθούν γύρω από τις λίγες πηγές νερού που απομένουν, καθιστώντας τους ευκολότερο να εντοπιστούν. Το γρασίδι είναι χαμηλότερο, προσφέροντας καλύτερη ορατότητα. και οι χωματόδρομοι είναι εύκολα πλεύσιμοι, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς σαφάρι . Εκτός από την ταλαιπωρία της περιστασιακής βραδυπορίας, οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες μπορούν συνήθως να περιμένουν υψηλή υγρασία και περιστασιακές πλημμύρες.

Ωστόσο, ανάλογα με τον προορισμό σας, η ξηρή περίοδος έχει τα δικά της μειονεκτήματα, που κυμαίνονται από έντονη θερμότητα έως σοβαρή ξηρασία. Συχνά, η εποχή των βροχών είναι ο πιο γραφικός χρόνος για να επισκεφθείτε τα άγρια ​​μέρη της Αφρικής, καθώς προκαλεί την άνθηση των λουλουδιών και το ξεφλουδισμένο πινέλο για να γίνουν πάλι πράσινα. Σε πολλές από τις χώρες της ηπείρου, η εποχή των βροχών συμπίπτει επίσης με την καλύτερη εποχή του χρόνου για να δείτε νεαρά ζώα και μια μεγαλύτερη ποικιλία πτηνών .

Οι βροχές είναι συχνά μικρές και αιχμηρές, με άφθονο ήλιο μεταξύ τους. Για όσους έχουν προϋπολογισμό, τα καταλύματα και οι εκδρομές είναι συνήθως φθηνότερα αυτή τη στιγμή του έτους.

Ξηρές και βροχερές εποχές: Βόρεια Αφρική

Μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, οι εποχές της Βόρειας Αφρικής είναι εξοικειωμένοι με τους δυτικούς ταξιδιώτες. Παρόλο που δεν υπάρχει εποχή βροχών ως τέτοια, η εποχή του χρόνου με τις περισσότερες βροχοπτώσεις συμπίπτει με το χειμώνα της Βόρειας Αφρικής.

Μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου οι παράκτιες περιοχές βλέπουν τις περισσότερες βροχές, ενώ πολλοί προορισμοί εσωτερικής ναυσιπλοΐας παραμένουν ξηροί λόγω της εγγύτητάς τους στην έρημο της Σαχάρας. Αυτή είναι μια καλή εποχή για όσους ελπίζουν να επισκεφτούν τους κατά τα άλλα καταστροφικούς τάφους και μνημεία της Αιγύπτου ή για να πάρουν ένα σαφάρι καμήλας στη Σαχάρα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) αποτελούν την ξηρά εποχή της Βόρειας Αφρικής και χαρακτηρίζονται από σχεδόν ανύπαρκτες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Στην μαροκινή πρωτεύουσα του Μαρακές , για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες συχνά υπερβαίνουν τους 104 ° F / 40 ° C. Τα μεγάλα υψόμετρα ή οι παράκτιες αύρες απαιτούνται για να καταστήσουν τη θερμότητα ανεκτή, έτσι οι παραλίες ή τα βουνά είναι η καλύτερη επιλογή για καλοκαιρινούς επισκέπτες. Μια πισίνα ή κλιματισμός είναι απαραίτητη όταν επιλέγετε διαμονή.

Περισσότερα για: Καιρός στο Μαρόκο l Καιρός στην Αίγυπτο

Ξηρές και βροχερές εποχές: Ανατολική Αφρική

Η ξηρή περίοδος της Ανατολικής Αφρικής διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν ο καιρός καθορίζεται από ηλιόλουστες ημέρες χωρίς βροχή. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε διάσημους προορισμούς σαφάρι όπως το Serengeti και το Maasai Mara , αν και οι βέλτιστες ευκαιρίες προβολής του παιχνιδιού το καθιστούν και το πιο ακριβό χρόνο. Αυτός είναι ο χειμώνας του νότιου ημισφαίριου και, ως εκ τούτου, ο καιρός είναι πιο δροσερός από άλλες εποχές του χρόνου, κάνοντας ευχάριστες μέρες και ψυχρές βραδιές.

Η Βόρεια Τανζανία και η Κένυα δοκιμάζουν δύο βροχερές εποχές: μια μεγάλη εποχή βροχών που διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και μια πιο σποραδική περίοδο βροχών που διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι προορισμοί Safari είναι πιο πράσινοι και λιγότερο γεμάτοι κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ενώ το κόστος των ταξιδιών μειώνεται σημαντικά. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ιδιαίτερα, οι επισκέπτες θα πρέπει να αποφεύγουν την ακτή (υγρή και υγρή) και τα τροπικά δάση της Ρουάντα και της Ουγκάντα (που βιώνουν καταρρακτώδη βροχή και συχνές πλημμύρες).

Κάθε σεζόν παρέχει ευκαιρίες για να δει κανείς διαφορετικές πτυχές της διάσημης μετανάστευσης της Ανατολικής Αφρικής.

Περισσότερα για: Καιρός στην Κένυα l Καιρός στην Τανζανία

Ξηρές και βροχερές εποχές: Κέρας της Αφρικής

Ο καιρός στο Κέρας της Αφρικής (συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και του Τζιμπουτί) χαρακτηρίζεται από την ορεινή γεωγραφία της περιοχής και δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας, για παράδειγμα, υπόκειται σε δύο βροχερές εποχές: μια σύντομη περίοδο που διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και μια μακρύτερη περίοδο που διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές της χώρας (ειδικά η έρημος Danakil στα βορειοανατολικά) σπάνια βλέπουν βροχή καθόλου.

Η βροχή στη Σομαλία και το Τζιμπουτί είναι περιορισμένη και ακανόνιστη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μουσώδους περιόδου της Ανατολικής Αφρικής. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η ορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά της Σομαλίας, όπου οι βαριές βροχοπτώσεις μπορεί να πέσουν κατά τους πιό υγρούς μήνες (Απρίλιος-Μάιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος). Η ποικιλία των καιρικών συνθηκών στο Κέρας της Αφρικής σημαίνει ότι είναι καλύτερο να σχεδιάσετε το ταξίδι σας σύμφωνα με τα τοπικά καιρικά φαινόμενα.

Περισσότερα για: Καιρός στην Αιθιοπία

Ξηρές και βροχερές εποχές: Νότια Αφρική

Για το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αφρικής , η ξηρή περίοδος συμπίπτει με το χειμώνα του νότιου ημισφαίριου, το οποίο τυπικά διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βροχόπτωση είναι περιορισμένη, ενώ ο καιρός είναι συνήθως ηλιόλουστος και δροσερός. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να πάει σε σαφάρι (αν και εκείνοι που σκέφτονται ένα κάμπινγκ σαφάρι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νύχτες μπορεί να κρυώσει). Αντίθετα, στην επαρχία του δυτικού ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, ο χειμώνας είναι στην πραγματικότητα η πιο υγρή εποχή.

Αλλού στην περιοχή, το βροχερή περίοδος τρέχει από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, η οποία είναι επίσης η πιο καυτή και πιο υγρή εποχή του χρόνου. Οι βροχές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου θα κλείσουν μερικά από τα πιο απομακρυσμένα στρατόπεδα σαφάρι, ωστόσο άλλοι τομείς (όπως το Delta Okavango της Μποτσουάνα) μετατρέπονται σε έναν παράδεισο πλούσιων δελφινιών. Παρά τις κανονικές σύντομες καταιγίδες, το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο παραμένει η αιχμή της σεζόν στη Νότια Αφρική, όπου οι παραλίες είναι καλύτερες αυτή τη στιγμή του χρόνου.

Περισσότερα για: Καιρός στη Νότια Αφρική

Ξηρές και βροχερές εποχές: Δυτική Αφρική

Γενικά, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο είναι η ξηρή περίοδος στη Δυτική Αφρική . Αν και η υγρασία είναι υψηλή καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους (ειδικά προς την ακτή), υπάρχουν λιγότερα κουνούπια κατά τη διάρκεια της ξηρασίας και η πλειοψηφία των μη ασφαλτοστρωμένων δρόμων παραμένει ικανοποιητική. Ο ξηρός καιρός κάνει αυτό το βέλτιστο χρόνο για να επισκεφθείτε για beachgoers? ειδικά καθώς δροσερά αεράκια του ωκεανού βοηθούν να διατηρούνται οι θερμοκρασίες ανεκτές. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν το harmattan , έναν ξηρό και σκονισμένο άνεμο από τον εμπορικό αέρα που πνέει από την έρημο της Σαχάρας αυτήν την εποχή του χρόνου.

Οι νότιες περιοχές της Δυτικής Αφρικής έχουν δύο βροχερές εποχές, η μία διαρκεί από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου και η άλλη είναι μικρότερη, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στο βορρά, όπου υπάρχουν μικρότερες βροχοπτώσεις, υπάρχει μόνο μία εποχή βροχών, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι βροχές είναι συνήθως σύντομες και βαριές, σπάνια διαρκούν περισσότερο από μερικές ώρες. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε χώρες με κλειστό έδαφος όπως το Μάλι (όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 120 ° F / 49 ° C), καθώς οι βροχές βοηθούν να καταστεί η θερμότητα πιο εύχρηστη.

Περισσότερα για: Καιρός στην Γκάνα