Συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς για ταξίδια στην Αφρική

Η Αφρική είναι μια τεράστια ήπειρος που αποτελείται από 54 πολύ διαφορετικές χώρες και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να μιλάμε για ταξιδιωτικά εμβόλια γενικά. Τα εμβόλια που χρειάζεστε εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού πηγαίνετε. Για παράδειγμα, αν κατευθυνθείτε στις ζούγκλες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό , θα χρειαστεί να περάσετε πολύ περισσότερο στην ταξιδιωτική κλινική από ότι θα κάνατε αν επισκεφθήκατε τις πόλεις του πρώτου κόσμου της Δυτικής Αφρικής Ακρωτήρι .

Με αυτό λέγεται, υπάρχουν πολλά εμβόλια που ισχύουν ανεξάρτητα από το πού πάτε.

ΣΗΜ .: Σημειώστε ότι τα παρακάτω δεν είναι πλήρης λίστα. Βεβαιωθείτε ότι ζητάτε τη συμβουλή ιατρού όταν αποφασίσετε για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εμβόλια ρουτίνας

Όπως και με όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλια ρουτίνας σας είναι ενημερωμένα. Αυτοί είναι οι εμβολιασμοί που θα έπρεπε να είχατε ως παιδί - συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) και εμβολίων για ανεμευλογιά, πολιομυελίτιδα και διφθερίτιδα-τετάνου-κοκκύτη. Εάν ταξιδεύετε με παιδιά , βεβαιωθείτε ότι είχαν τα εμβόλια ρουτίνας τους και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να λάβετε ένα αναμνηστικό.

Συνιστώμενα εμβόλια

Υπάρχουν ορισμένα εμβόλια που δεν είναι τυποποιημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, αλλά είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για όσους ταξιδεύουν στην Αφρική. Αυτές περιλαμβάνουν εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας Α και του τυφοειδούς, και οι δύο από τους οποίους μπορούν να προσβληθούν μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού.

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης μέσω μη ελεγχόμενου αίματος (εάν καταλήξετε να πάτε στο νοσοκομείο) ή μέσω σεξουαλικής επαφής με έναν νέο συνεργάτη. Τέλος, η λύσσα είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη την Αφρική και μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένων σκύλων και νυχτερίδων.

Υποχρεωτικά εμβόλια

Ενώ συνιστάται ιδιαίτερα, όλα τα εμβόλια που αναφέρονται παραπάνω είναι προαιρετικά. Υπάρχουν μερικά που δεν είναι, όμως, και από αυτά, το Κίτρινο Πυρετό είναι μακράν το πιο κοινό. Για πολλές αφρικανικές χώρες, η απόδειξη του εμβολιασμού με κίτρινο πυρετό είναι μια νομική απαίτηση και θα σας αρνηθεί την είσοδο εάν δεν έχετε αποδείξεις μαζί σας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε την πρεσβεία του επιλεγμένου προορισμού σας για να διαπιστώσετε εάν η προϋπόθεση αυτή ισχύει για εσάς - αλλά γενικά, ο εμβολιασμός με κίτρινο πυρετό αποτελεί απαίτηση για όλες τις χώρες όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Συχνά, μη ενδημικές χώρες θα ζητήσουν την απόδειξη εμβολιασμού εάν ταξιδεύετε από ή έχετε πρόσφατα περάσει χρόνο σε μια χώρα με κίτρινο πυρετό. Για μια λίστα με όλες τις χώρες του Κίτρινου Πυρετού, δείτε αυτό το χάρτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ειδικές για κάθε χώρα ασθένειες

Ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή που σκοπεύετε να επισκεφθείτε, μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες ενδημικές ασθένειες που θα χρειαστεί να εμβολιάσετε. Ορισμένες χώρες της νοτίως της Σαχάρας (συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας και της Σενεγάλης) αποτελούν μέρος της «ζώνης μηνιγγίτιδας» της Αφρικής και συστήνεται έντονα εμβόλια για μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Η ελονοσία αποτελεί πρόβλημα για πολλές υποσαχάρες χώρες και παρόλο που δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ελονοσίας, μπορείτε να κάνετε προφυλακτικά που μειώνουν δραματικά την πιθανότητα μόλυνσης.

Υπάρχουν άλλες ασθένειες που δεν μπορείτε να εμβολιάσετε, συμπεριλαμβανομένου του ιού Zika, του ιού του Δυτικού Νείλου και του πυρετού του δάγκειου πυρετού. Όλα αυτά μεταδίδονται από τα κουνούπια και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση είναι να αποφύγετε να δαγκώσετε - αν και τα εμβόλια για τον ιό Zika βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές. Εν τω μεταξύ, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να συζητήσουν προσεκτικά τους κινδύνους του ιού Zika με το γιατρό τους πριν να κάνουν κράτηση σε μια ενδημική χώρα Ζίκα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CDC για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες που επικρατούν σε κάθε αφρικανική χώρα.

Σχεδιάστε το πρόγραμμα εμβολιασμού σας

Ορισμένοι εμβολιασμοί (όπως αυτός για τη λύσσα) χορηγούνται σταδιακά για αρκετές εβδομάδες, ενώ ορισμένες προφυλάξεις κατά της ελονοσίας πρέπει να ληφθούν για δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρηση. Εάν ο τοπικός σας γιατρός ή η κλινική ταξιδιού δεν έχει τα σωστά εμβόλια σε απόθεμα, θα πρέπει να τα παραγγείλει ειδικά για εσάς - κάτι που μπορεί να χρειαστεί χρόνος.

Επομένως, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εμβόλια που χρειάζεστε, είναι καλή ιδέα να κάνετε μια πρώτη διαβούλευση με το γιατρό σας αρκετούς μήνες πριν από την αφρικανική περιπέτεια.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 10 Νοεμβρίου 2016.