Ζάμπια ταξιδιωτικός οδηγός: Βασικά στοιχεία και πληροφορίες

Μια γη στεγασμένη στη στεριά της νότιας Αφρικής, η Ζάμπια είναι μια παιδική χαρά του εραστή της φύσης. Είναι διάσημο για τα σαφάρι πεζοπορίας στο Εθνικό Πάρκο South Luangwa και ως εναλλακτικός προορισμός για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη λίμνη Kariba και το Victoria Falls (δύο παγκόσμια θαύματα, διαφορετικά προσβάσιμα από πολιτικά λιγότερο σταθερή Ζιμπάμπουε). Το κύριο πλεονέκτημα της χώρας είναι η συγκριτική έλλειψη του τουρισμού, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα σαφάρι σημαντικά φθηνότερα και λιγότερο γεμάτα από ό, τι σε άλλες περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής.

Τοποθεσία:

Περιτριγυρισμένο από την Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Αφρική και τη Νότια Αφρική, η Ζάμπια μοιράζεται σύνορα με όχι λιγότερες από οκτώ άλλες χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν την Αγκόλα, τη Μποτσουάνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε.

Γεωγραφία:

Η Ζάμπια έχει συνολική έκταση 290.587 τετραγωνικά μίλια / 752.618 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας την ελαφρώς μεγαλύτερη σε μέγεθος από την αμερικανική πολιτεία του Τέξας.

Πρωτεύουσα:

Η πρωτεύουσα της Ζάμπια είναι η Λουσάκα, που βρίσκεται στη νοτιο-κεντρική περιοχή της χώρας.

Πληθυσμός:

Οι εκτιμήσεις του Ιουλίου του 2017 που δημοσίευσε το CIA World Factbook έβαλαν τον πληθυσμό της Ζάμπια σε σχεδόν 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (λίγο περισσότερο από 46%) εμπίπτει στην κατηγορία ηλικίας 0-14 ετών, δίνοντας στους Ζαμπιανές μέσο προσδόκιμο ζωής μόνο 52,5 ετών.

Γλώσσες:

Η επίσημη γλώσσα της Ζάμπια είναι τα αγγλικά, αλλά μιλούν ως μητρική γλώσσα μόνο από το 2% του πληθυσμού. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 70 γηγενείς γλώσσες και διαλέκτους, εκ των οποίων η πιο ευρέως διαδεδομένη είναι η Bemba.

Θρησκεία:

Πάνω από το 95% των Ζαμπίων αναγνωρίζονται ως Χριστιανοί, με το προτεσταντικό να είναι το πιο δημοφιλές δόγμα. Μόνο το 1,8% περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αθεϊστές.

Νόμισμα:

Το επίσημο νόμισμα της Ζάμπια είναι η ζάμπια kwacha. Για ενημερωμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, χρησιμοποιήστε αυτόν τον ηλεκτρονικό μετατροπέα νομισμάτων.

Κλίμα:

Η Ζάμπια έχει τροπικό κλίμα με γεωγραφικές μεταβολές της θερμοκρασίας που υπαγορεύεται από το υψόμετρο.

Γενικά, ο καιρός της χώρας μπορεί να χωριστεί σε δύο εποχές - την εποχή των βροχών ή το καλοκαίρι, η οποία διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. και η ξηρή περίοδος ή ο χειμώνας, η οποία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οι θερμότεροι μήνες του έτους είναι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται συχνά σε 95ºF / 35ºC.

Πότε να πάτε:

Ο καλύτερος χρόνος για να πάει στο σαφάρι είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου (τέλη Μαΐου έως αρχές Οκτωβρίου), όταν ο καιρός είναι πιο ευχάριστος και τα ζώα είναι πιθανό να συγκεντρωθούν γύρω από τις υδροβόλοι, καθιστώντας τους πιο εύκολο να εντοπίσουν. Ωστόσο, η εποχή των βροχών φέρνει τις καλύτερες εμφανίσεις για πτηνοτρόφους , ενώ η Victoria Falls είναι η πιο εντυπωσιακή της τον Μάρτιο και τον Μάιο, όταν ο όγκος του νερού που βυθίζεται πάνω από το γκρεμό είναι ψηλότερος.

Βασικά αξιοθέατα:

Οι Καταρράκτες της Βικτωρίας

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα σε όλη την Αφρική, το Victoria Falls διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Ζιμπάμπουε και Ζάμπια. Γνωστό τοπικά ως The Smoke That Thunders, είναι το μεγαλύτερο φύλλο πτώσης νερού στον κόσμο, με περισσότερα από πεντακόσια εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού να ρέουν στην άκρη του κατά τη διάρκεια της αιχμής. Οι επισκέπτες από την πλευρά της Ζάμπιας μπορούν να προσεγγίσουν από κοντά την πισίνα του Devil's .

Εθνικό Πάρκο Νότια Λουάνγκβα

Η ζωή σε αυτό το παγκοσμίου φήμης εθνικό πάρκο περιστρέφεται γύρω από τον ποταμό Luangwa, που αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή νερού για αμέτρητα είδη άγριας ζωής.

Συγκεκριμένα, το πάρκο είναι γνωστό για τον μεγάλο αριθμό των ελεφάντων, λιονταριών και ιπποπόταμων. Είναι επίσης ένας παράδεισος του χωριού, με πάνω από 400 είδη καταγεγραμμένα εντός των ορίων του, συμπεριλαμβανομένου ενός πανθεόνων πελαργών που αγαπούν το νερό, των ερωδιών και των γερανών.

Εθνικό Πάρκο Kafue

Το εθνικό πάρκο Kafue καταλαμβάνει 8.650 τετραγωνικά μίλια στο κέντρο της δυτικής Ζάμπια, καθιστώντας το μεγαλύτερο αποθεματικό της χώρας. Είναι σχετικά ανεξερεύνητο και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια απίστευτη πυκνότητα άγριας ζωής - συμπεριλαμβανομένων των 158 καταγεγραμμένων θηλαστικών ειδών. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της ηπείρου για να δει λεοπάρδαλη, και είναι επίσης γνωστή για τα άγρια ​​σκυλιά και τα σπάνια είδη αντιλόπων όπως το sable και sitatunga.

Livingstone

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Zambezi, η αποικιακή πόλη Livingstone ιδρύθηκε το 1905 και το όνομά του από τον διάσημο εξερευνητή. Σήμερα, οι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν τα κτίρια της Εδουάρδος που απομένουν από την εποχή της πόλης ως πρωτεύουσα της Βόρειας Ροδεσίας και να λάβουν μέρος σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων περιπέτειας.

Αυτά ποικίλλουν από rafting σε whitewater έως κρουαζιέρες με βάρκα, ιππασία και σαφάρι ελέφαντα.

Να πάρει εκεί

Το κύριο σημείο εισόδου για τους ξένους επισκέπτες στη Ζάμπια είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Kenneth Kaunda (LUN), που βρίσκεται στα προάστια της Λουσάκα. Σημαντικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς το αεροδρόμιο περιλαμβάνουν Emirates, South African Airways και Ethiopian Airlines. Από εκεί, μπορείτε να κανονίσετε πτήσεις προς άλλους προορισμούς στη Ζάμπια (αν και η χώρα δεν διαθέτει πλέον εθνικό αερομεταφορέα ). Οι επισκέπτες από πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Αυστραλίας) απαιτούν θεώρηση για να εισέλθουν στη Ζάμπια. Αυτό μπορεί να αγοραστεί κατά την άφιξη ή online πριν από την αναχώρησή σας. Ελέγξτε την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες.

Ιατρικές απαιτήσεις

Εκτός από την επικαιροποίηση των ρουτίνας εμβολιασμών σας, το CDC συνιστά να εμβολιαστούν όλοι οι επισκέπτες στη Ζάμπια για την ηπατίτιδα Α και τον τυφοειδή. Προληπτικά φάρμακα κατά της ελονοσίας είναι επίσης πολύ ενδεδειγμένα. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ταξιδεύετε και τι σχεδιάζετε να κάνετε εκεί, ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα εμβόλια - συμπεριλαμβανομένης της χολέρας, της λύσσας, της ηπατίτιδας Β και του κίτρινου πυρετού. Εάν πρόσφατα έχετε περάσει χρόνο σε μια χώρα με ενδημικό κίτρινο πυρετό, θα πρέπει να αποδείξετε τον εμβολιασμό πριν να σας επιτραπεί να εισέλθετε στη Ζάμπια.