Ώρα στην Αφρική

Αν θέλετε να μάθετε τι ώρα είναι αυτή τη στιγμή κάπου στην Αφρική, ελέγξτε αυτό το παγκόσμιο ρολόι για την τρέχουσα ώρα σε κάθε μεγάλη πόλη της Αφρικής και κάντε κλικ σε αυτό το παγκόσμιο ρολόι για την τρέχουσα ώρα σε κάθε αφρικανική χώρα. Πολύ βολικό όταν θέλετε να τηλεφωνήσετε σε κάποιον στην Αφρική και δεν θέλετε να είστε υπεύθυνοι για το ξύπνημα τους στις 3 π.μ. για να πείτε "γεια".

Η διαφορά ανάμεσα στο Πράσινο Ακρωτήριο (το πιο δυτικό σημείο της Αφρικής) και στις Σεϋχέλλες (το πιο πασχαλινό σημείο της Αφρικής) είναι 5 ώρες.

Έτσι, αν είναι 2μμ στο Πράσινο Ακρωτήριο, είναι στις 7μμ στις Σεϋχέλλες. Στην ηπειρωτική Αφρική, η Δυτική Αφρική είναι 3 ώρες πίσω από την Ανατολική Αφρική. Καθώς πηγαίνετε από Βορρά προς Νότο δεν υπάρχει διαφορά χρόνου. Επομένως, το ρολόι είναι το ίδιο στη Λιβύη όπως και στη Νότιο Αφρική. Για μια επισκόπηση του χρόνου σε έναν εύχρηστο χάρτη της Αφρικής, κάντε κλικ εδώ.

Χρόνος εξοικονόμησης θερινής ώρας

Οι μόνες αφρικανικές χώρες που λειτουργούν στην εποχή της θερινής ώρας είναι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Ναμίμπια. Οι ημερομηνίες που ξεκινούν οι θερινές ώρες διαφέρουν μεταξύ τους. μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Και αν δεν γνωρίζετε, οι ζώνες ώρας μπορεί να είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Τα Ναμίμπια ενθαρρύνονται από τις τοπικές τους εφημερίδες να πάρουν την πατριωτική υπερηφάνεια κατά την διάρκεια της θερινής ώρας, καθώς η εισαγωγή της Πράξης Αλλαγής Χρόνου ήταν μέρος της διαδικασίας αποχρωματισμού της χώρας.

Ζώνες ώρας σε μεμονωμένες αφρικανικές χώρες

Κάθε μεμονωμένη αφρικανική χώρα έχει την ίδια ζώνη ώρας - έτσι δεν υπάρχουν ζώνες ώρας μέσα σε μία χώρα, ακόμα και στο Σουδάν, που είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις στη Νότιο Αφρική ώθησαν την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να χωρίσει τη χώρα σε δύο ζώνες ώρας.

Η έννοια της εποχής στην Αφρική

Οι Αφρικανοί έχουν μια φήμη για την καθυστέρηση παρόμοια με τη βρετανική φήμη για την ακρίβεια. Φυσικά, δεν μπορείτε να γενικεύσετε για μια τεράστια ήπειρο με περισσότερες από 50 χώρες και εκατοντάδες πολιτισμούς.

Αλλά, όταν ταξιδεύετε ιδιαίτερα στην αγροτική Αφρική, θα πρέπει να επιβραδύνετε. Τα τρένα σε απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να καθυστερήσουν με μια μέρα ή δύο και θα γίνουν δεκτά από τους συναδέλφους σας με μια συρρίκνωση. Ένα λεωφορείο διασπάται και μπορεί εύκολα να πάρει μια μέρα για να οδηγήσει ο οδηγός στο πλησιέστερο γκαράζ για ανταλλακτικά. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό αν είστε σε χρόνο-προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να το παράγοντας στα σχέδιά σας.

Ένας εξέχων Κένυος φιλόσοφος, John Mbiti, έγραψε ένα δοκίμιο σχετικά με την «Αφρικανική έννοια του χρόνου», η οποία βαθιά έρχεται στην ιδέα ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί αντιλαμβάνονται τον χρόνο με διαφορετικούς τρόπους, που δεν έχουν να κάνουν με το αν φορά κάποιος ένα ρολόι ή όχι. Ο δικτυακός τόπος του BBC έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την έννοια του χρόνου στην Αφρική με πολλές αφρικανικές φωνές που συνεισφέρουν τις ιδέες τους.

Τον Οκτώβριο του 2008 η κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού διεξήγαγε μια εκστρατεία με το σύνθημα «Η αφρικανική ώρα σκοτώνει την Αφρική, ας την καταπολεμήσουμε». Ο Πρόεδρος απονέμει μια ωραία βίλα στον επιχειρηματία ή τον δημόσιο λειτουργό, ο οποίος ήταν σε θέση να είναι έγκαιρος για όλα τα ραντεβού του σε μια χώρα γνωστή για τους ανθρώπους που φτάνουν αργά σε όλα. Κάντε κλικ εδώ για την πλήρη ιστορία.

Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό να επισκεφθείτε μια αφρικανική χώρα και να διαπιστώσετε ότι όλα συμβαίνουν ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Δεν μπορείτε ποτέ να γενικεύσετε.

Ώρα Σουαχίλι

Στη Σουαχίλη ακολουθούν πολλοί ανατολικοαφρικανοί, ιδιαίτερα οι Κένυοι και οι Τανζανέζοι. Ο χρόνος του Σουαχίλι ξεκινά στις 6 το μεσημέρι. Έτσι εάν ένας Τανζανός σας λέει τα λεωφορεία αφήνει το 1 το πρωί, σημαίνει πιθανώς 7am. Αν λέει ότι το τρένο φεύγει στις 3 το πρωί που θα σήμαινε 9 π.μ. Είναι σοφό να ελέγξετε διπλά. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αιθίοπες χρησιμοποιούν το ίδιο ρολόι, αλλά δεν μιλούν Σουαχίλι .

Το Ημερολόγιο της Αιθιοπίας

Οι Αιθίοπες ακολουθούν ένα αρχαίο κοπτικό ημερολόγιο που τρέχει περίπου 7,5 χρόνια πίσω από το Γρηγοριανό ημερολόγιο (το οποίο πιθανότατα ακολουθούν οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε). Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας αποτελείται από 12 μήνες. κάθε μία από τις οποίες διαρκεί 30 ημέρες, και στη συνέχεια ένα επιπλέον μήνα επισημαίνεται για διαρκή μόλις 5 ημέρες (6 σε ένα άλμα). Τα περισσότερα ημερολόγια του κόσμου βασίζονται στην πραγματικότητα σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο, οπότε υπάρχουν πολλές ομοιότητες.

Η Αιθιοπία είναι 7,5 χρόνια πίσω από το Γρηγοριανό ημερολόγιο επειδή η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν συμφώνησαν την ημερομηνία της δημιουργίας του κόσμου και ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Οι Αιθιοπιοί γιόρτασαν τη σφραγίδα της χιλιετίας τους τον Σεπτέμβριο του 2007.