Ένας οδηγός για τα νομίσματα και τα χρήματα στην Αφρική

Εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στην Αφρική, θα πρέπει να ανακαλύψετε το τοπικό νόμισμα για τον προορισμό σας και να σχεδιάσετε τον καλύτερο τρόπο για να διαχειριστείτε τα χρήματά σας ενώ βρίσκεστε εκεί. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν το δικό τους μοναδικό νόμισμα, αν και κάποιοι μοιράζονται το ίδιο νόμισμα με αρκετά άλλα κράτη. Το φράγκο CFC της Δυτικής Αφρικής, για παράδειγμα, είναι το επίσημο νόμισμα οκτώ χωρών στη Δυτική Αφρική , όπως το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα-Μπισσάου, η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη και το Τόγκο.

Ομοίως, ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν περισσότερα από ένα επίσημα νομίσματα. Η νοτιοαφρικανική ράβδωση χρησιμοποιείται παράλληλα με το δολάριο της Ναμίμπια στη Ναμίμπια. και παράλληλα με το Swazi lilangeni στη Σουαζιλάνδη. Ωστόσο, η Ζιμπάμπουε παίρνει τον τίτλο για τη χώρα με τα πιο επίσημα νομίσματα. Μετά την κατάρρευση του δολαρίου της Ζιμπάμπουε, ανακοινώθηκε ότι επτά διαφορετικά νομίσματα από όλη την υδρόγειο θα θεωρούνται νόμιμο χρήμα στο κατεστραμμένο κράτος της Νότιας Αφρικής.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πολλών αφρικανικών νομισμάτων είναι ευμετάβλητες, επομένως είναι συνήθως καλύτερο να περιμένετε μέχρι να φτάσετε πριν ανταλλάξετε τα ξένα μετρητά με τοπικά χρήματα. Συχνά, ο φτηνότερος τρόπος για να αποκτήσετε το τοπικό νόμισμα είναι να το αντλούν απευθείας από την ΑΤΜ, αντί να πληρώνουν προμήθειες στα γραφεία των αεροδρομίων ή στα κέντρα ανταλλαγής πόλεων. Αν προτιμάτε να κάνετε ανταλλαγή μετρητών, μετατρέψτε ένα μικρό ποσό κατά την άφιξη (αρκετό για να πληρώσετε για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο στο αρχικό σας ξενοδοχείο), στη συνέχεια ανταλλάξτε το υπόλοιπο στην πόλη όπου είναι φθηνότερο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει μια εφαρμογή μετατροπής νομισμάτων ή ότι χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο όπως αυτόν για να ελέγξετε ξανά τις πιο πρόσφατες συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν συμφωνήσετε για την καταβολή τέλους.

Μετρητά, κάρτες ή επιταγές ταξιδιωτών;

Αποφύγετε τη μετατροπή των χρημάτων σας σε ταξιδιωτικές επιταγές - είναι ξεπερασμένες και πολύ σπάνια αποδεκτές στην Αφρική, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Και τα μετρητά και οι κάρτες έχουν το δικό τους σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο άτομό σας δεν είναι απαραίτητη στην Αφρική από την άποψη της ασφάλειας και εκτός αν το ξενοδοχείο σας διαθέτει αξιόπιστο χρηματοκιβώτιο, δεν είναι καλή ιδέα να το αφήσετε στην αίθουσα του ξενοδοχείου σας. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σας στην τράπεζα, χρησιμοποιώντας ένα ΑΤΜ για να το τραβήξετε σε μικρές δόσεις, όπως απαιτείται.

Ωστόσο, ενώ οι πόλεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική έχουν πληθώρα ΑΤΜ, ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος σε ένα απομακρυσμένο στρατόπεδο σαφάρι ή σε ένα μικροσκοπικό νησί του Ινδικού Ωκεανού . Αν ταξιδεύετε σε μέρη όπου τα ΑΤΜ δεν είναι αξιόπιστα ή ανύπαρκτα, θα χρειαστεί να αντλήσετε τα μετρητά που σκοπεύετε να ξοδέψετε εκ των προτέρων. Όπου και να πηγαίνετε, είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε νομίσματα ή μικρές σημειώσεις για την ανατροπή του πλήθους των ανθρώπων που θα συναντήσετε στο ταξίδι σας, από τους φρουρούς αυτοκινήτων μέχρι τους συνοδούς των πρατηρίων καυσίμων.

Χρήματα και ασφάλεια στην Αφρική

Έτσι, αν είστε αναγκασμένοι να αντλήσετε μεγάλα ποσά μετρητών, πώς το κρατάτε ασφαλές; Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να χωρίσετε τα μετρητά σας, κρατώντας το σε διάφορες τοποθεσίες (μία τυλιγμένη σε μια κάλτσα στις κύριες αποσκευές σας, μία σε ένα μυστικό διαμέρισμα στο σακίδιο σας, ένα σε ένα ξενοδοχείο ασφαλείας κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο, αν κλαπεί μια τσάντα, θα εξακολουθείτε να έχετε τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα να επιστρέψουν.

Μην μεταφέρετε το πορτοφόλι σας σε μια υπερμεγέθη, προφανή πορτοφόλι - αντ 'αυτού, επενδύστε σε μια ζώνη χρημάτων ή φυλάξτε τις σημειώσεις διπλωμένες σε μια τσέπη με φερμουάρ αντί.

Εάν αποφασίσετε να πάτε στη διαδρομή της κάρτας, να είστε πολύ ενήμεροι για το περιβάλλον σας στα ΑΤΜ. Επιλέξτε ένα σε μια ασφαλή, καλά φωτισμένη περιοχή και βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε κανέναν να στέκεται αρκετά κοντά για να δείτε το PIN σας. Να είστε ενήμεροι για τους απατεώνες που προσφέρουν να σας βοηθήσουν να κάνετε την απόσυρσή σας, ή να σας ζητήσουμε βοήθεια κάνοντας τη δική τους. Αν κάποιος πλησιάσει σε εσάς, ενώ αντλούν χρήματα, προσέξτε ότι δεν ενεργούν ως απόσπαση της προσοχής ενώ κάποιος άλλος καταλαμβάνει τα μετρητά σας. Η διατήρηση της ασφάλειας στην Αφρική είναι εύκολη - αλλά η κοινή λογική είναι απαραίτητη.

Επίσημα αφρικανικά νομίσματα

Αλγερία: Αλγερινό δηνάριο (DZD)

Αγκόλα : Αγκόλα Κανάνζα (ΑΟΑ)

Μπενίν: Φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Μποτσουάνα : Πούλα Μποτσουάνα (BWP)

Μπουρκίνα Φάσο: Δυτικό αφρικανικό φράγκο CFA (XOF)

Μπουρούντι: φράγκο του Μπουρούντι (BIF)

Καμερούν: Φράγκο CFA της Κεντρικής Αφρικής (XAF)

Πράσινο Ακρωτήριο: Ακρωτήριο του Ακρωτηρίου Verdean (CVE)

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Φράγκο CFA της Κεντρικής Αφρικής (XAF)

Τσαντ: Κεντρικό αφρικανικό φράγκο CFA (XAF)

Κομόρες: φράγκο των Κομορών (KMF)

Ακτή του Ελεφαντοστού: Φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: φράγκο Κονγκό (CDF), Zairean zaire (ZRZ)

Τζιμπουτί: φράγκο Τζιμπουτί (DJF)

Αίγυπτος : Αιγυπτιακή λίρα (EGP)

Ισημερινή Γουινέα : Φράγκο CFA της Κεντρικής Αφρικής (XAF)

Ερυθραία: Ερυθραία κορεατική (ERN)

Αιθιοπία : Αιθιοπίας (ETB)

Γκαμπόν: Φράγκο CFA της Κεντρικής Αφρικής (XAF)

Γκάμπια: Gambian dalasi (GMD)

Γκάνα : Γκάνα γέντι (GHS)

Γουινέα: φράγκο της Γουινέας (GNF)

Γουινέα-Μπισσάου: Φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Κένυα : Κένυα σιλίνγκ (KES)

Λεσόθο: Λεσόθο Λόττι (LSL)

Λιβερία: δολάριο Λιβερίας (LRD)

Λιβύη: Λιβυκό δηνάριο (LYD)

Μαδαγασκάρη: Ναυάγιο της Μαδαγασκάρης (MGA)

Μαλάουι : Μαλαουϊνάν kwacha (MWK)

Μάλι : φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Μαυριτανία: Μαυριτανική ouguiya (MRO)

Μαυρίκιος : ρουπία του Μαυρικίου (MUR)

Μαρόκο : μαροκινός διχράμ (MAD)

Μοζαμβίκη: Μοζαμβίκη Metical (MZN)

Ναμίμπια : Δολάριο Ναμίμπια (NAD), νοτιοαφρικανική επικράτεια (ZAR)

Νίγηρας: Φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Νιγηρία : Ναϊρα της Νιγηρίας (NGN)

Δημοκρατία του Κονγκό: Φράγκο CFA της Κεντρικής Αφρικής (XAF)

Ρουάντα : φράγκο της Ρουάντα (RWF)

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε: Σάο Τομέ και Πρίνσιπε καλή (STD)

Σενεγάλη : Φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής (XOF)

Σεϋχέλλες: ρουπία των Σεϋχελλών (SCR)

Σιέρα Λεόνε: Σιέρα Λεόνε Λεόνε (SLL)

Σομαλία: Σομαλικός στρατόπεδο (SOS)

Νότια Αφρική : νοτιοαφρικανική ώρα (ZAR)

Σουδάν: Σουδανική λίρα (SDG)

Νότιο Σουδάν: Νοτίου Σουδάν (SSP)

Σουαζιλάνδη: Swazi Lilangeni (SZL), Νότιας Αφρικής (ZAR)

Τανζανία : Tanzanian shilling (TZS)

Τόγκο: Δυτικό αφρικανικό φράγκο CFA (XOF)

Τυνησία : Τυνησιακό δηνάριο (TND)

Ουγκάντα : Ugandan shilling (UGX)

Ζάμπια : Ζάμπια kwacha (ZMK)

Ζιμπάμπουε : Δολάριο ΗΠΑ (USD), Δολάριο Νότιας Αφρικής (ZAR), Ευρώ (EUR), Ινδική ρουπία (INR), Λίρα στερλίνα (GBP), Κινέζικα γουάν /