Ζανζιβάρη: Ιστορία του νησιού μπαχαρικών της Αφρικής

Το Zanzibar βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας και πλένεται από τα ζεστά και καθαρά νερά του Ινδικού Ωκεανού. Πρόκειται για ένα τροπικό αρχιπέλαγος που αποτελείται από πολλά διάσπαρτα νησιά - τα δύο μεγαλύτερα από αυτά είναι τα Pemba και Unguja ή το νησί Ζανζιβάρη. Σήμερα, το όνομα Ζανζιβάρη προκαλεί εικόνες από παραλίες λευκής άμμου, λεπτές παλάμες και τιρκουάζ θάλασσες, που όλοι φιλάχτηκαν από την εκπληκτική αναπνοή των Ανατολικών Αφρικανικών εμπορικών ανέμων. Στο παρελθόν, η σύνδεση με το εμπόριο σκλάβων έδωσε στο αρχιπέλαγος μια πιο απειλητική φήμη.

Το εμπόριο ενός ή του άλλου είναι ένα εγγενές μέρος του πολιτισμού του νησιού και έχει διαμορφώσει την ιστορία του για χιλιάδες χρόνια. Η ταυτότητα της Ζανζιβάρης ως εμπορικού hotspot ήταν σφυρηλατημένη από τη θέση της στην εμπορική διαδρομή από την Αραβία στην Αφρική. και από την αφθονία των πολύτιμων μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένων των γαρίφαλων, της κανέλας και του μοσχοκάρυδου. Στο παρελθόν, ο έλεγχος της Ζανζιβάρης σήμαινε πρόσβαση σε αδιανόητο πλούτο, γι 'αυτό και η πλούσια ιστορία του αρχιπελάγους είναι γεμάτη από συγκρούσεις, πραξικοπίες και κατακτητές.

Πρώιμη ιστορία

Τα πέτρινα εργαλεία που ανασκάφηκαν από το σπήλαιο Kuumbi το 2005 υποδηλώνουν ότι η ανθρώπινη ιστορία της Ζανζιβάρης ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους. Θεωρείται ότι αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι ήταν περιπλανώμενοι και ότι οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι του αρχιπελάγους ήταν μέλη των εθνικών ομάδων Bantu που πραγματοποίησαν τη διέλευση από την ηπειρωτική αφρικανική ηπειρωτική χώρα περίπου το 1000 μ.Χ. Ωστόσο, πιστεύεται επίσης ότι οι έμποροι από την Ασία είχαν επισκεφθεί τη Ζανζιβάρη για τουλάχιστον 900 χρόνια πριν από την άφιξη αυτών των εποίκων.

Τον 8ο αιώνα, έμποροι από την Περσία έφτασαν στην ακτή της Ανατολικής Αφρικής. Κατασκεύασαν οικισμούς στη Ζανζιβάρη, οι οποίοι εξελίχθηκαν τους επόμενους τέσσερις αιώνες σε εμπορικούς σταθμούς κατασκευασμένους από πέτρα - μια τεχνική κατασκευής εντελώς νέα σε αυτό το μέρος του κόσμου. Το Ισλάμ εισήχθη στο αρχιπέλαγος γύρω από αυτή την εποχή και το 1107 μ.Χ. έποικοι από την Υεμένη έχτισαν το πρώτο τέμενος στο νότιο ημισφαίριο στο Kizimkazi στο νησί Unguja.

Μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα, το εμπόριο μεταξύ Αραβίας, Περσίας και Ζανζιβάρης άνθισε. Καθώς το χρυσό, το ελεφαντόδοντο, οι δούλοι και τα μπαχαρικά ανταλλάσσονται με τα χέρια, το αρχιπέλαγος αυξήθηκε τόσο στον πλούτο όσο και στην εξουσία.

Εποχή των αποικιών

Προς τα τέλη του 15ου αιώνα, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσω ντα Γκάμα επισκέφθηκε τη Ζανζιβάρη και ιστορίες για την αξία του αρχιπελάγους ως στρατηγικό σημείο από το οποίο οι εμπορικές συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα της Σουαχίλης φτάνουν γρήγορα στην Ευρώπη. Η Ζανζιβάρη κατακτήθηκε από τους Πορτογάλους λίγα χρόνια αργότερα και έγινε μέρος της αυτοκρατορίας της. Το αρχιπέλαγος παρέμεινε υπό πορτογαλική κυριαρχία για σχεδόν 200 χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα φρούριο κατασκευάστηκε στην Pemba ως άμυνα εναντίον των Άραβων.

Οι Πορτογάλοι άρχισαν επίσης να κατασκευάζονται σε ένα πέτρινο φρούριο στο Unguja, το οποίο αργότερα θα γίνει μέρος της διάσημης ιστορικής συνοικίας της Πόλη της Ζανζιβάρης, Stone Town .

Σουλτανάτο του Ομάν

Το 1698, οι Πορτογάλοι εκδιώχθηκαν από τους Ομάν και η Ζανζιβάρη έγινε μέρος του Σουλτανάτου του Ομάν. Το εμπόριο άκμασε πάλι με έμφαση στους δούλους, το ελεφαντόδοντο και τα γαρύφαλλα. το τελευταίο από τα οποία άρχισε να παράγεται σε μεγάλη κλίμακα σε ειδικές φυτείες. Οι Ομάνι χρησιμοποίησαν τον πλούτο που παρήγαγε αυτές οι βιομηχανίες για να συνεχίσουν την κατασκευή παλατιών και οχυρών στην Stone Town, η οποία έγινε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της περιοχής.

Ο ιθαγενής αφρικανικός πληθυσμός του νησιού ήταν υποδουλωμένος και χρησιμοποιείται για να παρέχει ελεύθερη εργασία στις φυτείες. Οι φρουρές χτίστηκαν σε όλα τα νησιά για άμυνα, και το 1840, ο σουλτάνος ​​Seyyid Said έκανε την Stone Town πρωτεύουσα του Ομάν. Μετά το θάνατό του, ο Ομάν και η Ζανζιβάρη έγιναν δύο ξεχωριστά αρχηγοί, καθένας από τους οποίους κυβέρνησε ένας από τους γιους του σουλτάνου. Η περίοδος της κυριαρχίας της Ομάν στη Ζανζιβάρη καθορίστηκε από τη βιαιότητα και τη δυστυχία του δουλεμπορίου όσο και από τον πλούτο που δημιούργησε, με πάνω από 50.000 σκλάβους να περνούν κάθε χρόνο μέσω των αγορών του αρχιπελάγους.

Βρετανικός κανόνας και ανεξαρτησία

Από το 1822 και μετά, η Βρετανία έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον για τη Ζανζιβάρη και επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία να τερματιστεί το παγκόσμιο εμπόριο σκλάβων. Μετά την υπογραφή πολλών συνθηκών με τον σουλτάνο Σεγιάδη Σαΐντ και τους απογόνους του, το εμπόριο σκλάβων της Ζανζιβάρης καταργήθηκε τελικά το 1876.

Η βρετανική επιρροή στη Ζανζιβάρη έγινε όλο και πιο έντονη έως ότου η Συνθήκη Heligoland-Ζανζιβάρ χαρακτήρισε το αρχιπέλαγος ως βρετανικό προτεκτοράτο το 1890.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1963, η Ζανζιβάρη απέκτησε ανεξαρτησία ως συνταγματική μοναρχία. μέχρι λίγους μήνες αργότερα, όταν η επιτυχημένη επανάσταση της Ζανζιβάρης καθιέρωσε το αρχιπέλαγος ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, 12.000 αραβικοί και ινδοί πολίτες δολοφονήθηκαν για τιμωρία για δεκαετίες σκλαβιάς από αριστερές εξεγέρσεις υπό την ηγεσία του Ούγγανου Τζον Οκέλλο.

Τον Απρίλιο του 1964, ο νέος πρόεδρος κήρυξε την ενότητα με την ηπειρωτική Τανζανία (τότε γνωστή ως Τανγκανίκα). Αν και το αρχιπέλαγος είχε το δίκαιο μερίδιο της πολιτικής και θρησκευτικής αστάθειας από τότε, η Ζανζιβάρη παραμένει ημιαυτόνομο τμήμα της Τανζανίας σήμερα.

Εξερευνώντας την ιστορία του νησιού

Οι σύγχρονοι επισκέπτες στη Ζανζιβάρη θα βρουν άφθονα στοιχεία για την πλούσια ιστορία των νησιών. Αναμφισβήτητα, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι η Stone Town, που σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς. Οι περιηγήσεις προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα για τις ασιατικές, αραβικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές επιρροές της πόλης, οι οποίες εκδηλώνονται σε μια λαβύρινθο συλλογή φρουρίων, τζαμιών και αγορών. Ορισμένες εκδρομές επισκέπτονται επίσης τις περίφημες φυτείες μπαχαρικών της Unguja.

Εάν σκοπεύετε να εξερευνήσετε την Stone Town μόνοι σας, φροντίστε να επισκεφθείτε το House of Wonders, ένα παλάτι που χτίστηκε το 1883 για τον δεύτερο σουλτάνο της Ζανζιβάρης. και το Παλαιό Φρούριο, που ξεκίνησε από τους Πορτογάλους το 1698. Αλλού, τα ερείπια του 13ου αιώνα μιας οχυρωμένης πόλης που χτίστηκε πριν από την άφιξη των Πορτογάλων μπορούν να βρεθούν στο Pujini στο νησί Pemba. Σε κοντινή απόσταση, τα ερείπια Ras Mkumbuu χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και περιλαμβάνουν τα ερείπια ενός μεγάλου τζαμιού.