Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση των δημόσιων μεταφορών στο Σάο Πάολο

Ως η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας και επίσης η επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο είναι μια τεράστια μητρόπολη και η πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολη από την οδήγηση σε αυτή την πολυσύχναστη πόλη. Για τους επισκέπτες, αποφεύγοντας την ώρα αιχμής όπου είναι δυνατόν, είναι καλή ιδέα, διότι το δίκτυο μεταφορών θα είναι το πιο πολυσύχναστο.

Εδώ πρέπει να ξέρετε για τις διάφορες μεθόδους των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο.

Το τρένο και το μετρό του Σάο Πάολο

Υπάρχει ένα καλό δίκτυο υπογείων και προαστιακών σιδηροδρομικών γραμμών στο Σάο Πάολο που είναι το καλύτερο για να ταξιδεύετε σε μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από την πόλη ή να μετακομίζετε αποτελεσματικά στην πόλη, με συνολικά εννέα γραμμές που έχουν χρωματική κωδικοποίηση. Τα προαστιακά τρένα είναι επίσης χρήσιμα για να βγείτε από τις γύρω πόλεις στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο.

Οι γραμμές 1, 2 και 3 (μπλε, πράσινο και κόκκινο αντίστοιχα) είναι ο αρχικός πυρήνας του δικτύου μετρό στο Σάο Πάολο και είναι από τα καθαρότερα και πιο σύγχρονα τρένα λόγω της τουριστικής κίνησης, καθώς και το γεγονός ότι παίρνουν ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κέντρου και τα βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Γύρω από το Σάο Πάολο με λεωφορείο

Ενώ το σύστημα μετρό είναι ο καλύτερος τρόπος να διασχίσει την πόλη, για μικρότερες διαδρομές ή σε περιοχές όπου το τρένο και οι υπόγειες διαβάσεις δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, τα λεωφορεία είναι ένας καλός τρόπος για να περάσετε.

Αν έχετε αποσκευές τότε αξίζει να αποφύγετε το ταξίδι με λεωφορείο σε ώρα αιχμής, αλλιώς θα αγωνίζεστε για να περάσετε και θα πάρετε μια δίκαιη λίγες ματιές από εκείνες που πρέπει να πιέσετε για να ξεκινήσετε και να βγείτε με τις τσάντες σας.

Κάθε λεωφορείο θα έχει έναν αγωγό κοντά στο turnstile που θα σας πουλήσει ένα εισιτήριο.

Πώς να πάρει την καλύτερη διαπραγμάτευση για τη μεταφορά

Όπως πολλές πόλεις, το Σάο Πάολο έχει ένα ενοποιημένο σύστημα γνωστό ως κάρτα Bilhete Unico, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί να αγοράσει εισιτήρια, κάτι που είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή εάν πρόκειται να βρίσκεστε στο Σάο Πάολο για περισσότερο από μια μέρα ή δύο.

Οι ναύλοι στο μετρό και τα λεωφορεία είναι 3 ρεαλιστικά ανά ταξίδι, αν και ένα άλλο όφελος από τη χρήση της κάρτας είναι ότι μπορείτε να πάρετε δωρεάν μεταφορές σε διαφορετικές γραμμές στο μετρό ή σε διαφορετικά λεωφορεία χωρίς να πληρώσετε για το δεύτερο ναύλο.

Ποδηλασία στο Σάο Πάολο

Το Sao Saulo έχει πάνω από 400 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων σε όλη την πόλη, παρόλο που συνήθως αξίζει να αποφύγετε την ποδηλασία στους δρόμους, καθώς θα βρείτε οδηγούς δίνοντας στους ποδηλάτες δίπλα από το χώρο και μπορεί να είναι απολύτως επικίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μεγάλα μονοπάτια ποδηλασίας, με το Ciclovia Rio Pinheiros να είναι μια διαδρομή είκοσι χιλιομέτρων που ακολουθεί τον ποταμό και είναι μια φανταστική διαδρομή και είναι ένας χρήσιμος τρόπος διέλευσης της πόλης. Υπάρχει ένα σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων που ονομάζεται Bike Sampa, το οποίο βρίσκεται σε πολλά μέρη της πόλης, και μπορείτε επίσης να πάρετε δωρεάν την πρώτη ώρα ενοικίασης.

Μεταφορά αεροδρομίου Σάο Πάολο

Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο είναι το Guarulhos, το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ενώ υπάρχουν και τα μικρότερα εσωτερικά αεροδρόμια του Congonhas και του Viracopos. Υπάρχει λεωφορείο που εκτελεί από το Guarulhos κάθε δεκαπέντε λεπτά περίπου στο κέντρο της πόλης και συνδέεται με το μετρό στο σταθμό Tatuape του μετρό, που βρίσκεται στη γραμμή 3 του μετρό.

Τα ταξί στο κέντρο θα διαρκούν συνήθως μεταξύ 45 λεπτών και δύο ωρών, και μπορεί να κοστίσει έως 150 reals.

Το Congonhas είναι πολύ πιο κοντά στην πόλη, περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο και έχει απευθείας λεωφορεία προς το κέντρο ή μπορείτε να πάρετε το κοντινό λεωφορείο προς το σταθμό του μετρό Sao Judas και να πάρετε το μετρό με το λεωφορείο που συνδέει τη διαδρομή 875.

Να φτάσετε στο Interlagos

Το κύκλωμα αγώνων Interlagos φιλοξενεί το Grand Prix της Βραζιλίας και φιλοξενεί αγωνιστικά γεγονότα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά είναι μια καλή απόσταση στα νότια της πόλης, οπότε αν ταξιδεύετε για έναν αγώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει πολλά για να βγείτε στο κύκλωμα.

Στις περισσότερες ημέρες εκδηλώσεων υπάρχουν λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από την περιοχή Jardins της πόλης προς το Interlagos, τα οποία διαχειρίζονται τα λεωφορεία SP Trans και αυτές είναι γενικά η καλύτερη επιλογή.

Μπορείτε να μοιραστείτε τα τέλη ταξί προς το κύκλωμα, αν και στις ημέρες του αγώνα θα είναι συχνά δύσκολο να πάρετε ταξί όταν όλοι προσπαθούν να φτάσουν από και προς την πίστα.