Οδήγηση στη Βραζιλία

Πληροφορίες Ασφαλείας για Ταξιδιώτες

Οδήγηση στη Βραζιλία δεν είναι για όλους. Ενώ ορισμένες πόλεις έχουν ασφαλέστερη οδηγική παράδοση από άλλες, η κυκλοφορία στη Βραζιλία είναι, τουλάχιστον, αθέμιτη και προκαλεί οδηγούς με πολλές δυσμενείς καταστάσεις.

Να πάρει γύρω από τη Βραζιλία δεν απαιτεί απαραιτήτως ένα αυτοκίνητο. Ενώ υπάρχουν ελάχιστες επιβατικές αμαξοστοιχίες, τα λεωφορεία μπορούν να είναι πολύ αξιόπιστα και άνετα. Ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστικών εταιρειών ταξιδεύουν σε μέρη που μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με οχήματα έλξης τεσσάρων τροχών.

Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν υπογείες και ακόμη και μικρές πόλεις διαθέτουν συστήματα λεωφορείων.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που ένα αυτοκίνητο ενοικίασης - ή δανεισμένο - έρχεται βολικό, για παράδειγμα σε παραλίες όπου τα λεωφορεία δεν τρέχουν συχνά.

Κάθε μέρα, υπεύθυνοι οδηγοί της Βραζιλίας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω τους. Ίσως χρειαστεί ή θέλετε να κάνετε το ίδιο. Ακολουθούν μερικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κυκλοφορίας της Βραζιλίας που πρέπει να γνωρίζετε και μερικές συμβουλές ασφάλειας για να ξεκινήσετε.

Ατρόμητοι και επιθετικοί οδηγοί

Η συμπεριφορά οδήγησης στη Βραζιλία μπορεί να είναι επικίνδυνη, κυμαινόμενη από κακές συνήθειες, όπως η ταράτσα στην οδική οργή.

Μια μελέτη του 2004 της SOS Estradas, ενός προγράμματος οδικής ασφάλειας που χρηματοδοτήθηκε από το Estradas.com.br, το μεγαλύτερο online ταξιδιωτικό πόρο της Βραζιλίας, σημείωσε ετήσιο αριθμό θανάτων 42.000 σε τροχαία ατυχήματα στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 24.000 από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Η SOS Estradas συνέδεσε το 90% των θανάτων με την οδική συμπεριφορά και κατέληξε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό είναι η ατιμωρησία.

Κλοπή αυτοκινήτου και ένοπλη ληστεία

Οδήγηση αυτοκινήτου στη Βραζιλία συνεπάγεται κίνδυνο κλοπής και ληστείας. Παρόλο που πολλά αυτοκίνητα στη Βραζιλία δεν διαθέτουν κλιματισμό, οι οδηγοί σε μεγάλες πόλεις μπορούν να κρατήσουν τα παράθυρά τους ανεστραμμένα σε φανάρια που είναι γνωστό ότι είναι πιο επικίνδυνα ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να έχει κανείς το ίδιο το αυτοκίνητο ή τα τιμαλφή του οδηγού που λαμβάνονται από ένα ένοπλο άτομο.

Μοτοσικλέτες

Οι αναβάτες μοτοσικλετών συχνά κάνουν το δρόμο τους μεταξύ των λωρίδων όταν η κυκλοφορία σταματάει και ακόμα και όταν ρέει με τακτική ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στο Σάο Πάολο, όπου οι αγγελιοφόροι μοτοσικλετών - "moto boys" - κάνουν τις πιο επικίνδυνες κινήσεις για να παραδώσουν τις χρεώσεις τους.

Η Mototaxis, μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για τις αναξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες ή τις κυκλοφοριακές συμφόρηση στις βραζιλιάνικες πόλεις όλων των μεγεθών, μπορεί να είναι εξίσου τολμηρή. Προφανώς, πολλοί επιβάτες μοτοσικλετών ταξινομούν μάλλον κίνδυνο για την ασφάλειά τους παρά να καθυστερούν να εργαστούν.

Φορτηγά

Ορισμένοι οδηγοί φορτηγών στη Βραζιλία είναι οδηγοί με γνώμονα την ασφάλεια που προσέχουν τα μικρότερα οχήματα. Άλλοι είναι εργαζόμενοι με υπερβολική κατανάλωση ή με μεθυσμένους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, να είστε συνεχώς σε εγρήγορση σε όλα τα φορτηγά.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Η αργή κίνηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας είναι μια ρουτίνα σε μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας. Οι διακοπές, οι καταιγίδες και τα ατυχήματα συχνά προκαλούν εμπλοκές κυκλοφορίας τέρας στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πεζοί και αδέσποτα ζώα

Οι περισσότεροι δρόμοι σε εμπορικές περιοχές είναι γεμάτοι με πεζούς. Μην περιμένετε από τους ανθρώπους να περνούν αποκλειστικά σε διαβάσεις πεζών. Μπορούν να αποφύγουν τα αυτοκίνητα, μερικές φορές να σταματήσουν στη μέση ενός δρόμου χωρίς διάμεσο ενώ περιμένουν την ευκαιρία να τελειώσουν τη διασταύρωση - και αν σταματήσετε για αυτούς, θα μπορούσατε να προκαλέσετε ατύχημα επειδή οι περισσότεροι οδηγοί δεν περιμένουν κανέναν να το κάνει αυτό.

Τα παιδιά στη Βραζιλία πηγαίνουν στο σχολείο για μισή μέρα. Ορισμένα δημόσια γυμνάσια έχουν μαθήματα σε τρεις περιόδους - το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό είναι τέσσερις διαφορετικές φορές την ημέρα όταν οι δρόμοι γύρω από τα σχολεία είναι γεμάτοι από παιδιά που περπατούν στο σπίτι ή περιμένουν το λεωφορείο. Πολλά σχολεία βρίσκονται σε πολυσύχναστες λεωφόρους και ενδέχεται να έχουν αστυνομικούς υπαλλήλους ως επιβλέποντες - ή όχι.

Δυστυχώς, υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα ζώα στους δρόμους της Βραζιλίας, θέτοντας τον κίνδυνο περισπασμού και την ανάγκη για αιχμηρά αντανακλαστικά.

Ανεπαρκής συντήρηση δρόμου

Οι δρόμοι της Βραζιλίας κυμαίνονται από πολύ καλά διατηρημένους αυτοκινητόδρομους μέχρι δρόμους με κοιλότητες μεγέθους κρατήρων και αδιάβατων λάκκων λάσπης. Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν τις οδικές συνθήκες.

Ανεπαρκείς πινακίδες

Σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, οι πινακίδες για τον προορισμό σας μπορεί να λειτουργούν πολύ καλά για λίγο, μέχρι να εξαφανιστούν ξαφνικά και πρέπει να σταματήσετε στα βενζινάδικα και τα μπαρ στην άκρη του δρόμου για να ζητήσετε οδηγίες - πιθανώς από κάποιον που δεν μιλάει αγγλικά .

Ταχύτητες ( Lombadas )

Ως εναλλακτική λύση στην πρόσληψη μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης, πολλές πόλεις στη Βραζιλία καταφεύγουν σε επιδείξεις ταχύτητας. Μερικοί είναι τεράστιοι και τόσο απότομοι μοιάζουν με κυλίνδρους σκυροδέματος. Θεωρητικά, τα lombadas θα πρέπει να είναι βαμμένα με φωτεινά ρίγες και θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια καθώς και σημάδια στα χτυπήματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στάθμευση

Οι οδηγοί στη Βραζιλία πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν παράλληλη στάθμευση σε στενά δρομάκια ενώ η κυκλοφορία περιμένει. ελιγμός στα στενά γκαράζ εμπορικών κέντρων εμπορικών συναλλαγών. πάρκο μακριά από τον προορισμό τους και με τα πόδια? βρείτε μια επιχείρηση που πωλεί κάρτες στάθμευσης, οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν και να φύγουν στο ταμπλό. πληρώνετε για ένα πάρκινγκ με υπηρεσίες καλέντων.

Οδήγηση με ασφάλεια στη Βραζιλία

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε μια ασφαλή οδηγική εμπειρία στη Βραζιλία: