Νόμος περί ποτών και οδήγησης στη Βραζιλία

Στις 19 Ιουνίου 2008, η Βραζιλία πέρασε ένα νόμο μηδενικής ανοχής για τους οδηγούς με οποιοδήποτε μετρήσιμο περιεχόμενο αλκοόλ στο αίμα τους.

Ο νόμος 11.705 προτάθηκε από το Βραζιλιανό Κογκρέσο και ψηφίστηκε από τον Πρόεδρο Luiz Inácio da Silva. Ο νόμος προτάθηκε ενόψει μελετών που δείχνουν ότι όταν πρόκειται για την οδήγηση υπό την επήρεια δεν υπάρχει τέτοιο ασφαλές επίπεδο περιεκτικότητας σε αλκοόλ στο αίμα.

Ο νόμος 11.705 ακυρώνει τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος καθορίζει μόνο τις κυρώσεις μετά από ένα επίπεδο .06 BAC (περιεχόμενο αλκοόλ αίματος).

Αντί να στοχεύει μόνο την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, ο Νόμος 11.075 στοχεύει επίσης σε μειωμένη οδήγηση.

Ισχύει σε όλη την περιοχή της Βραζιλίας, ο νόμος απαγορεύει επίσης την πώληση αλκοολούχων ποτών σε επιχειρήσεις κατά μήκος των αγροτικών περιοχών των ομοσπονδιακών δρόμων.

Τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς είναι ένας από τους κινδύνους οδήγησης στη Βραζιλία . Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία από την UNIAD, ένα κέντρο μελετών για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αποκάλυψε ότι το 30% των οδηγών είχε αλκοόλ στο αίμα τους τα Σαββατοκύριακα.

Όρια αλκοόλ

Ο νόμος 11.705, κοινώς αναφερόμενος ως Lei Seca ή Dry Law, καθορίζει ότι οι οδηγοί που αλιεύονται με συγκέντρωση αλκοόλης αίματος (BAC) 0,2 γραμμάρια αλκοόλης ανά λίτρο αίματος (ή 0,02 επίπεδο BAC) - το ισοδύναμο με ένα δοχείο μπύρας ή ένα ποτήρι κρασί - πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 957 $ (περίπου 600 δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της γραφής) και να έχουν το δικαίωμα οδήγησης ανασταλεί για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Βραζιλίας, το .02 επίπεδο BAC δημιουργήθηκε για να επιτρέψει την παραλλαγή του αναπνευστήρα.

Ο δείκτης αμφισβητείται από τους αντιπάλους του νόμου, επειδή φέρεται να τρώνε τρία γλυκά λικέρ ή ξεπλύματα με στοματικό διάλυμα που θα έδειχναν στον αναπνευστήρα.

Ωστόσο, ειδικοί και υπάλληλοι επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά θα εμφανίζονται μόνο στον αναπνευστήρα αμέσως μετά τη χρήση ή κατάποση.

Τονίζουν τη σημασία της παρατήρησης από εκπαιδευμένους αξιωματικούς για τον καθορισμό εξαιρέσεων.

Οι οδηγοί που αλιεύονται με πάνω από 0,6 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος (0,6 βαθμού BAC) θα συλληφθούν και θα μπορούν να εξυπηρετούν όρους από έξι μήνες έως τρία χρόνια, με εγγύηση που καθορίζεται σε τιμές μεταξύ R $ 300 και R $ 1,200.

Οι οδηγοί ενδέχεται να αρνηθούν να εκτελέσουν τη δοκιμή αναπνευστήρα. Ωστόσο, ο υπεύθυνος αξιωματικός μπορεί να γράψει ένα εισιτήριο με την ίδια αξία με το 0,6 γραμμαρίου ή να ζητήσει κλινική εξέταση σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Οι οδηγοί που αρνούνται να συμμορφωθούν μπορούν να συλληφθούν για ανυπακοή.

Μια πτώση στους θανάτους που οφείλονται στην κυκλοφορία

Φυσικά, ο ξηρός νόμος της Βραζιλίας είναι η πηγή θερμών συζητήσεων, αλλά οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας έδειξαν την έγκριση του νέου νόμου. Σκληρά στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την κυκλοφορία μειώθηκαν από τότε που πέρασε ο νόμος. Η πύλη ειδήσεων Folha Online παρουσίασε πτώση 57% σε θανάτους που σχετίζονται με την κυκλοφορία στο Σάο Πάολο μετά από ένα blitz για την επιβολή του ξηρού νόμου.

Για ασφαλέστερη κυκλοφορία στη Βραζιλία

Σε μια δήλωση προς υποστήριξη του νόμου 11.705, ο Abramet, ο Βραζιλιάνικος Σύνδεσμος Κυκλοφοριακής Ιατρικής, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής μηδενικής ανοχής ως τρόπου διατήρησης της ζωής. Σύμφωνα με τον Abramet, 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη Βραζιλία κάθε χρόνο λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inácio da Silva, ο διευθυντής της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας στη Βραζιλία Mirta Roses Periago εξήρε τον νόμο 11.705 ως πρότυπο αλλαγών στη Βραζιλία και σε όλες τις χώρες της Αμερικής όπου, "η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχει γίνει πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας".