Υποβρύχιος τουρισμός σε μέρη όπως η Βραζιλία

Ο καταιγισμός τουρισμού, ο οποίος επίσης αναφέρεται συχνά ως "τουρισμός του γκέτο", περιλαμβάνει τον τουρισμό σε φτωχές περιοχές, ιδιαίτερα στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κένυα και την Ινδονησία. Ο σκοπός του τουρκικού φτωχού είναι να προσφέρει στους τουρίστες τη δυνατότητα να δουν τις "μη τουριστικές" περιοχές μιας χώρας ή μιας πόλης.

Η Ιστορία του Τουρνουά Slum

Ενώ ο τουρκοκρατίας του φτωχού έχει κερδίσει κάποια διεθνή φήμη τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μια νέα έννοια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, πλούσιοι Λονδρέζοι θα ταξιδεύουν στις άθλιες κατοικίες του East End. Οι πρώτες επισκέψεις ξεκίνησαν με το πρόσχημα της "φιλανθρωπίας", αλλά τις επόμενες δεκαετίες, η πρακτική εξαπλώθηκε στα καταστήματα των πόλεων των ΗΠΑ όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Με τη ζήτηση, οι τουριστικοί πράκτορες ανέπτυξαν οδηγούς για να περιηγηθούν σε αυτές τις φτωχές γειτονιές.

Ο παραγκωνιστικός τουρισμός, ή βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο το άλλο μισό έζησε, πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του 1900, αλλά απέκτησε δημοτικότητα στη Νότιο Αφρική εξαιτίας του απαρτχάιντ. Αυτός ο τουρισμός, όμως, οδηγήθηκε από τους καταπιεσμένους μαύρους νοτιοαφρικανούς που ήθελαν τον κόσμο να καταλάβει τη δύσκολη θέση τους. Η επιτυχία της ταινίας "Slumdog Millionaire" έφερε την ένδεια της Ινδίας στην προσοχή του κόσμου και ο slum tourism επεκτάθηκε σε πόλεις όπως το Dharavi, το σπίτι της μεγαλύτερης παραγκούπολης της Ινδίας.

Οι σύγχρονοι τουρίστες θέλουν μια αυθεντική εμπειρία, όχι τις λευκές πλυμένες τουριστικές ζώνες που ήταν τόσο δημοφιλείς στη δεκαετία του 1980. Ο slum tourism συναντά αυτή την επιθυμία - προσφέροντας μια ματιά στον κόσμο πέρα ​​από την προσωπική του εμπειρία.

Ασφάλεια ανησυχίες του Τουρισμού Slum

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς του τουρισμού, ο τουρισμός μπορεί να είναι ασφαλής - ή όχι. Όταν επιλέγετε μια περιοδεία στη φτωχογειτονιέρα, οι επισκέπτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δέουσα επιμέλεια για να καθορίσουν εάν μια περιοδεία έχει άδεια, έχει καλή φήμη σε ιστότοπους αναθεώρησης και ακολουθεί τοπικές οδηγίες.

Για παράδειγμα, το Reality Tours and Travel, το οποίο προβλήθηκε στο PBS, παίρνει κάθε χρόνο 18.000 άτομα στις περιοδείες του Dharavi στην Ινδία.

Οι εκδρομές υπογραμμίζουν τα θετικά σημεία της παραγκούπολης, όπως η υποδομή των νοσοκομείων, των τραπεζών και της ψυχαγωγίας, καθώς και τα αρνητικά στοιχεία της, όπως η έλλειψη χώρου στέγασης, μπάνια και αναχωμάτων σκουπιδιών. Η περιοδεία δείχνει στους φιλοξενούμενους ότι όλοι δεν έχουν σπίτι μεσαίας τάξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ζωντανή ζωή. Περαιτέρω, το 80% των εσόδων από τις περιηγήσεις αντλούνται πίσω σε έργα κοινοτικής βελτίωσης.

Δυστυχώς, άλλες εταιρείες, λαμβάνοντας παρόμοια ονόματα και λογότυπα, προσφέρουν "περιηγήσεις" που δεν παρουσιάζουν τα θετικά και τα αρνητικά αλλά εκμεταλλεύονται την κοινότητα. Επίσης, δεν αντλούν κεφάλαια πίσω στην κοινότητα.

Επειδή δεν υπάρχει κανένας κανόνας για τους τουριστικούς πράκτορες φτωχούς, οι τουρίστες πρέπει να καθορίσουν από μόνοι τους εάν μια συγκεκριμένη εταιρία ταξιδιών ενεργεί με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο όπως ισχυρίζεται.

Slum Tourism στη Βραζιλία

Οι φαβελάδες της Βραζιλίας, οι παραγκούποδες που βρίσκονται συνήθως στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων, όπως το Σάο Πάολο, αντλούν 50.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Το Ρίο ντε Τζανέιρο απέχει πολύ από τις περιπλανώμενες περιηγήσεις σε οποιαδήποτε πόλη της Βραζιλίας. Ο φτωχός τουρισμός των φαβέλων της Βραζιλίας ενθαρρύνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι περιηγήσεις παρέχουν την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι αυτές οι κοινότητες των λόφων είναι ζωντανές κοινότητες, όχι μόνο φτωχοί από τα ναρκωτικά φτωχογειτονιές που απεικονίζονται σε ταινίες.

Οι εκπαιδευμένοι ξεναγοί ταξιδεύουν με τους τουρίστες στη φανέλα με το βαν και στη συνέχεια προσφέρουν πεζοπορικές εκδρομές για να αναδείξουν την τοπική ψυχαγωγία, τα κοινοτικά κέντρα και ακόμη και να συναντήσουν ανθρώπους που ζουν εκεί. Γενικά, η φωτογραφία απαγορεύεται στις περιηγήσεις στις παραγκουπόλεις διατηρώντας σεβασμό τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Οι κυβερνητικοί στόχοι για την περιήγηση στις φαβέλες περιλαμβάνουν:

Ανησυχίες για τον τουρισμό Slum

Ενώ η Βραζιλία έχει σχεδιάσει προσεκτικά το πρόγραμμά της για τον τουρισμό στις παραγκουπόλεις, παραμένουν ανησυχίες Παρά τους κανονισμούς και τις κατευθυντήριες γραμμές, ορισμένοι τουρίστες λαμβάνουν φωτογραφίες και μοιράζονται τα σχετικά με τα κοινωνικά μέσα.

Είτε για την αξία σοκ είτε σε μια προσπάθεια να διαφωτίσει τον κόσμο στη δυσχερή κατάσταση των ανθρώπων στις παραγκουπόλεις, αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες, επίσης, εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, υποστηρίζοντας ότι οι περιηγήσεις τους υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις χωρίς στην πραγματικότητα να επιστρέψουν στην κοινότητα. Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι όταν ο τουρκοκρατίας των παγιδευτών πηγαίνει στραβά, επηρεάζονται πραγματικές ζωές.

Ο υπεύθυνος του παραγκουπόλεμου εξαρτάται από τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, τους ηθικούς τουριστικούς πράκτορες και τους τουριστικούς. Όταν αυτά συναντηθούν, οι τουρίστες μπορούν να έχουν μια ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία, να αποκτήσουν μια ευρύτερη κοσμοθεωρία και οι κοινότητες να επωφεληθούν.