Τα οινοπνευματώδη ποτά Apu

Αυτά τα αρχαία ορεινά πνεύματα αποτελούν μέρος της περουβιανής λαογραφίας

Καθώς ταξιδεύετε στο Περού , ιδιαίτερα στα υψίπεδα των Άνδεων, πιθανότατα θα ακούσετε ή θα διαβάσετε τη λέξη apu. Στη μυθολογία Inca, το apu ήταν το όνομα που δόθηκε στα ισχυρά ορεινά πνεύματα. Οι Ίνκας χρησιμοποίησαν επίσης apu για να αναφερθούν στα ίδια τα ιερά βουνά. κάθε βουνό είχε το δικό του πνεύμα, με το πνεύμα να πηγαίνει από το όνομα του ορεινού του χώρου.

Οι δύτες ήταν συνήθως αρσενικά πνεύματα, αν και υπάρχουν κάποια γυναικεία παραδείγματα.

Στη γλώσσα Quechua - που ομιλούνται από τους Incas και τώρα η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα στο σύγχρονο Περού - ο πληθυντικός της apu είναι apukuna.

Inca Mountain Spirits

Η μυθολογία Inca εργάστηκε μέσα σε τρία βασίλεια: τον Hanan Pacha (το ανώτερο σφαίρα), τον Kay Pacha (το ανθρώπινο βασίλειο) και τον Uku Pacha (τον εσωτερικό κόσμο ή τον κάτω κόσμο). Τα βουνά - που ανέβηκαν από τον ανθρώπινο κόσμο προς τον Χανάν Πατσά - πρόσφεραν στους Ίνκας μια σύνδεση με τους ισχυρότερους θεούς τους.

Τα ορεινά πνεύματα apu χρησίμευαν επίσης ως προστάτες, παρακολουθώντας τα γύρω εδάφη τους και προστατεύοντας τους κατοίκους της Inca, καθώς και τα ζώα και τα φυτά τους. Σε περιόδους δυσκολίας, η δύση εξασθένισε ή κάλεσε μέσω προσφορών. Πιστεύεται ότι προηγούσαν τους ανθρώπους στις περιοχές των Άνδεων και ότι είναι σταθεροί κηδεμόνες εκείνων που κατοικούν στην περιοχή.

Μικρές προσφορές όπως chicha (μπύρα καλαμποκιού) και φύλλα κόκας ήταν κοινές. Σε απελπιστικούς χρόνους, οι Ίνκας θα καταφεύγουν σε ανθρώπινη θυσία.

Η Juanita - το "Inca Ice Maiden" που ανακαλύφθηκε στην κορυφή του Αμπατώ το 1995 (που τώρα εμφανίζεται στο Museo Santuarios Andinos στην Arequipa) - ίσως ήταν μια θυσία που προσφέρθηκε στο ορεινό πνεύμα του Αμπάτου μεταξύ 1450 και 1480.

Η δύση στο σύγχρονο Περού

Τα ορεινά πνεύματα των απογόνων δεν εξαφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας Inca - στην πραγματικότητα, είναι πολύ ζωντανοί στη σύγχρονη περουβιανή λαογραφία.

Πολλοί σημερινοί Περουβιανοί, ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στις παραδοσιακές κοινότητες των Άνδεων, εξακολουθούν να διατηρούν πεποιθήσεις που χρονολογούνται από τους Ίνκας (αν και αυτές οι πεποιθήσεις συνδυάζονται συχνά με πτυχές των χριστιανικών θρησκειών, συχνά την καθολική πίστη).

Η έννοια των πνεύματος apu παραμένει κοινή στις ορεινές περιοχές, όπου ορισμένοι περουβιανοί εξακολουθούν να προσφέρουν στους θεούς των βουνών. Σύμφωνα με τον Paul R. Steele στο Εγχειρίδιο της Μυθολογίας Inca, "οι εκπαιδευμένοι θεοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Άρη με το να πετάξουν χούφτα φύλλα κόκας σε ένα υφασμένο ύφασμα και να μελετήσουν μηνύματα που κωδικοποιούνται στις συνθέσεις των φύλλων".

Φυσικά, τα υψηλότερα βουνά στο Περού είναι συχνά τα πιο ιερά. Οι μικρότερες κορυφές, ωστόσο, τιμούνται επίσης ως η δύση. Το Cuzco , η πρώην πρωτεύουσα της Ινκας, έχει δώδεκα ιερές πύλες, συμπεριλαμβανομένου του πανύψηλου Ausangate (20.945 πόδια / 6.384 μ.), Του Sacsayhuamán και του Salkantay. Το Machu Picchu - το "Old Peak", μετά το οποίο ο αρχαιολογικός χώρος ονομάζεται - είναι επίσης ένα ιερό apu, όπως και το γειτονικό Huayna Picchu (8.920 πόδια / 2.720 μ.).

Εναλλακτικές σημασίες του Apu

Το "Apu" μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει έναν μεγάλο άρχοντα ή άλλη προσωπικότητα. Οι Ίνκας έδωσαν τον τίτλο Apu σε κάθε κυβερνήτη των τεσσάρων suyus (διοικητικές περιοχές) της Αυτοκρατορίας Inca.

Στην Quechua, το apu έχει ποικίλες έννοιες πέρα ​​από την πνευματική του σημασία, όπως πλούσιο, ισχυρό, αφεντικό, επικεφαλής, ισχυρό και πλούσιο.