Η IAATO ανακοινώνει στατιστικές τουρισμού στην Ανταρκτική

Για πολλούς ταξιδιώτες περιπέτειας η Ανταρκτική είναι ο απόλυτος προορισμός. Μετά από όλα, οι άλλες έξι ηπείρους είναι αρκετά εύκολο να φτάσουν, και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να επισκεφθείτε αυτές τις θέσεις σε μια ποικιλία από ανεξάρτητες ή οργανωμένες εκδρομές. Αλλά η Ανταρκτική κάνει κάποια προσπάθεια - για να μην αναφέρουμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό - το οποίο το θέτει εκτός του πεδίου των δυνατοτήτων για πολλούς ταξιδιώτες.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την κατεψυγμένη ήπειρο κάθε καλοκαιρινό καλοκαίρι, χάρη στις επιχειρήσεις κρουαζιέρας της Ανταρκτικής, όπως οι Quark Expeditions και ταξιδιωτικούς οδηγούς όπως το Adventure Network International.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ανταρκτικής Tour Operators (IAATO), μια οργάνωση που είναι αφιερωμένη στην προώθηση ασφαλούς και βιώσιμου τουρισμού στην Ανταρκτική. Με την πάροδο των ετών, η IAATO συνέβαλε στην εκπόνηση σημαντικών κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για τα μέλη της, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους ταξιδιώτες, προστατεύοντας παράλληλα το εύθραυστο περιβάλλον του Νότιου Ωκεανού και της ίδιας της Ανταρκτικής.

Ανταρκτική από τους αριθμούς

Κάθε χρόνο, η IAATO δημοσιεύει μερικές ενδιαφέρουσες στατιστικές για την πιο πρόσφατη εποχή της Ανταρκτικής, η οποία αρχίζει συνήθως τον Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επισκέπτες στην περιοχή θα κάνουν τα πάντα, από τη λήψη μιας κρουαζιέρας πολυτελείας σε σκι εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι το Νότιο Πόλο, με πολλές άλλες επιλογές μεταξύ τους. Οι επισκέπτες έχουν ανακαλύψει ότι η Ανταρκτική είναι μια απαιτητική και αδιάφορη θέση φορές, αλλά ότι είναι επίσης εξαιρετικά όμορφη και ανταμείβοντας.

Ο πιο ενδιαφέρων αριθμός που θα βγει από την έκθεση του 2016 του IAATO είναι ότι 38.478 άτομα επισκέφθηκαν την Ανταρκτική κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη από την περίοδο αιχμής του 2007-2008, όταν 46.265 άτομα πραγματοποίησαν το ταξίδι στο κάτω μέρος του κόσμου.

Ωστόσο, ο οργανισμός προέβλεπε ότι 43.885 άτομα θα ταξίδευαν εκεί κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-2017, καθώς το ενδιαφέρον για την περιοχή μεγαλώνει ανάμεσα στους περιπλανώμενους ταξιδιώτες και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν το διακριτικό εισόδημα που θα τους επέτρεπε να επισκέπτονται μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία.

Κρουαζιέρα στον Νότιο Ωκεανό και την Ανταρκτική Χερσόνησο

Ίσως όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον να είναι όλοι όσοι ταξιδεύουν στην Ανταρκτική. Η IAATO λέει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απλά εκεί για να ταξιδέψει στα νερά του Νότιου Ωκεανού και να εξερευνήσει τις ακανόνιστες ακτές που βρέθηκαν κατά μήκος της παγωμένης ηπείρου. Σύμφωνα με τις στατιστικές των οργανισμών, μόνο το 1,1% περίπου των επισκεπτών στην πραγματικότητα εγκαταλείπουν την ακτογραμμή πίσω και διερευνούν το εσωτερικό της ηπείρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ανταρκτικής είναι δύσκολο να επιτευχθούν και οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη πιο σκληρές από ό, τι κατά μήκος της ακτής. Το άλλο 98,9% των επισκεπτών παραμένουν στην χερσόνησο της Ανταρκτικής, με μερικούς να μην αφήνουν ούτε το κρουαζιερόπλοιο τους να περπατήσουν στην ακτή. Ωστόσο, οι τάσεις δείχνουν ότι οι θαλάσσιες διαδρομές που προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να αποβιβαστούν από τα πλοία τους αυξάνονται. Αυτές οι επιλογές υπάρχουν μόνο σε σκάφη που μεταφέρουν λιγότερους από 500 επιβάτες, ωστόσο, σύμφωνα με το Σύμφωνο της Συνθήκης της Ανταρκτικής.

Εθνικοτητες επισκεπτων

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι είναι οι δύο εθνικότητες που επισκέπτονται περισσότερο την Ανταρκτική, με το πρώτο να αποτελεί το 33% όλων των επισκεπτών, ενώ το τελευταίο έρχεται σε μια μακρινή δεύτερη με 12%. Οι αριθμοί της IAATO προσφέρουν επιπλέον αποδείξεις για την αυξανόμενη προβολή της Κίνας στην ταξιδιωτική αγορά, καθώς οι τουρίστες έχουν δει μια απότομη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι Αυστραλοί, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί ταξιδεύουν από την πλειοψηφία των υπόλοιπων επισκεπτών στην Ανταρκτική.

Η IAATO λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και συνεχίζει να αναζητά τρόπους βελτίωσης της βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας στην Ανταρκτική. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του οργανισμού αυτή τη στιγμή είναι πώς να διαχειριστεί την ανάπτυξη καθώς το ενδιαφέρον για τα ταξίδια μέσω της Ανταρκτικής μεγαλώνει. Εκτός από την κρουαζιέρα στην ακτογραμμή, πιο περιπετειώδη επιλογές όπως το σκι τελικό βαθμό στο Νότιο Πόλο γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς επίσης.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, προστατεύοντας παράλληλα τα απομακρυσμένα και εύθραυστα τοπία, παραμένει ένας σημαντικός στόχος, ιδιαίτερα επειδή η αλλαγή του κλίματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την περιοχή.

Αειφόρος τουρισμός στην Ανταρκτική

Στο δελτίο τύπου που ανακοίνωσε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ο εκτελεστικός διευθυντής της IAATO Dr. Kim Crosbie είχε το εξής μήνυμα: "Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν δείξει ότι με προσεκτική διαχείριση είναι δυνατό οι επισκέπτες να βιώσουν την Ανταρκτική χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο, η όρεξη να επισκεφθεί την Ανταρκτική είναι σαφώς ακόμα ισχυρή, ώστε η IAATO πρέπει να στηριχθεί στα θεμέλια που είχαν τεθεί στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της Ανταρκτικής ».

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την 7η Ηπειρωτική Ευρώπη κάποια στιγμή στο μέλλον, βεβαιωθείτε ότι όποιος ταξιδεύετε ποτέ μαζί σας είναι μέλος της IAATO. Οι εταιρείες αυτές δεσμεύονται να τηρήσουν τα πρότυπα του ηθικού και υπεύθυνου τουρισμού στην περιοχή, γεγονός που κινδυνεύει να επηρεαστεί βαθιά από τον αριθμό των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται σε ετήσια βάση.