Επισκεφθείτε ένα αρχαιολογικό σκάψιμο στο Εθνικό Πάρκο του Ισραήλ

Οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί το Εθνικό Πάρκο Guvrin-Maresha με τα χιλιάδες σπηλιές του

Ανιχνεύοντας απαλά τον λασπώδη πηλό με το μαχαίρι μου και τη σπάτουλα ενώ βρισκόμουν σε μια αρχαιολογική σκαπάνη για μια μέρα, βρίσκω ένα θραύσμα αρχαίας ιστορίας στο ισραηλινό Εθνικό Πάρκο Bet Guvrin-Maresha του Ισραήλ. Καθισμένος στο έδαφος σε μια σπηλιά γιατί δεν υπάρχει χώρος για να σηκωθεί, αναζητώ ενδείξεις για τους κατοίκους που ζούσαν εδώ κατά την καταστροφή του δεύτερου ναού και της εποχής των Μακάμπι. Μπορώ σχεδόν να νιώσω την ιστορία γύρω μου.

Αναρωτιέμαι τι πρέπει να ήταν η ζωή πριν από 2.000 χρόνια, καθώς σκάβω σπασμένα κομμάτια κεραμικής, ίσως μέρος ενός μπολ που κάποιος χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια ενός καθημερινού γεύματος. Το σπήλαιο που σκάβω είναι μια από τις χιλιάδες μέσα και γύρω από αυτό το εθνικό πάρκο στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τα απομεινάρια των αρχαίων πόλεων Maresha και Beit-Guvrin. Το πρόγραμμα Dig for a Day που βιώνω ξεκινάει από τα Αρχαιολογικά Σεμινάρια, τα οποία ανακαλύπτουν εδώ και δεκαετίες τον λαβύρινθο των σπηλαίων στο Tel Maresha.

Πηγαίνοντας υπόγειο σε ένα αρχαιολογικό σκάφος

Η περιπέτεια αρχίζει με μια ζωντανή συζήτηση για την ιστορία του Tel Marisha. Ως σόλο ταξιδιώτης, έχω ενταχθεί σε μια εκτεταμένη αμερικανική οικογένεια που επισκέπτεται το Ισραήλ για το bar mitzvah του Jacob. Ο τόνος της συζήτησης απευθύνεται στους έφηβους και τα νεώτερα παιδιά της ομάδας. Παρακολουθώντας τους αντιδρούν στην εξήγηση του οδηγού και βλέποντας πώς απολαμβάνουν να σκάβουν στη βρωμιά, ενισχύει τη δική μου εμπειρία.

Η προσωπική μας εισαγωγή στο λαβύρινθο υπόγειου σπηλαίου έρχεται καθώς μπαίνουμε στη Γη μέσω ενός βραχώδους μονοπατιού. Παρακολουθούμε τον οδηγό μας μέσα από μια σειρά σπηλαίων που φωτίζονται αραιά από τους λαμπτήρες που έχουν κολληθεί κατά μήκος καλωδίων που συνδέονται με τους τοίχους μέχρι να πλησιάσουμε σε ένα μικρό άνοιγμα. Περνώντας κατευθείαν, εισερχόμαστε στο Linus 89. (Οι σπηλιές έχουν επίσημους αριθμούς, αλλά οι οδηγοί τους έχουν παρατσούκλι με τίτλους εύκολης ανάληψης). Έτσι, λίγα έχουν ανασκαφεί από αυτή τη σπηλιά ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε, στα γόνατά μας.

Οι κατοικίες στο Maresha και στο Bet Guvrin χτίστηκαν από μαλακό ασβεστόλιθο που ονομάζεται "kirton", ένα υλικό από υπόστρωμα, το οποίο είναι καλυμμένο κάτω από ένα περιποιημένο μανδύα από σκληρότερο ασβεστόλιθο που ονομάζεται "nari". Πριν από αιώνες οι ντόπιοι έσκαψαν δομικά στοιχεία ασβεστόλιθου για να δημιουργήσουν κατοικίες, αφήνοντας κοίλους χώρους - σπηλιές που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο - στη γη για να χρησιμοποιηθούν σε αποθήκες, δεξαμενές νερού, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ταφικές σπηλιές και ακόμη και για να κρατήσουν τα βοοειδή και τα ζώα βάρους. Είμαστε τώρα σε μία από αυτές τις σπηλιές.

Ο οδηγός μας εξηγεί ότι όταν οι ντόπιοι αρνούνταν να καταβάλουν υπερβολικούς φόρους, τους είπαν ότι τα σπίτια τους θα καταστρέφονταν. Οι κάτοικοι επέλεξαν να σπάσουν τα σπίτια τους και τα κομμάτια έπεσαν κάτω από τις σπηλιές. Αρχίζουμε να σκάβουμε με τα σφουγγαράκια μας, αφήνοντας κατά μέρος τυχόν κεραμικά κομμάτια που βρίσκουμε και βάζοντας τη βρωμιά σε κάδο. Είναι ήσυχο για λίγο, μέχρι ένα μικρό κορίτσι να χτυπήσει με χαρά καθώς η γιαγιά της τραβάει ένα μεγάλο κομμάτι γλάστρας. Όταν ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να σκάβουμε, περπατάμε μέσα από τις σπηλιές στο φως της ημέρας. Στη συνέχεια, αποκομίζουμε τη βρωμιά από τους κάδους που φέραμε από τη σπηλιά, για να βεβαιωθούμε ότι συλλέξαμε όλα τα θραύσματα.

Έπειτα, έχουμε τη δυνατότητα να σέρνουμε (κυριολεκτικά κατά καιρούς) μέσω του Linus 84, το οποίο είναι αραιά φωτισμένο από κεριά κολλημένα σε βράχους.

Εκσκαφές έχουν μόλις ξεκινήσει σε αυτό το σπήλαιο. Δεν είναι για τους ανθρώπους με κοκκινισμένα γόνατα ή οι οποίοι είναι κλειστοφοβικοί. Όσοι από εμάς μπήκαμε βγήκαν ακόμα πιο λαστιχωτά αλλά με μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπά μας. Σε ένα σημείο, έπρεπε να περάσουμε από μια μικρή τρύπα στο σπήλαιο για να φτάσουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο.

Ο τελευταίος σταθμός είναι ένα υπόστεγο όπου ο οδηγός μας εξηγεί πώς καθαρίζονται τα σημαντικά ευρήματα, δείχνοντάς μας μερικά παραδείγματα. Η τελευταία μου μνήμη της εμπειρίας βλέπει τους νέους να διαλέγουν μέσα από βαρέλια μικρών κεραμικών τεμαχίων για να επιλέξουν μερικά που τους επιτράπηκε να πάρουν το σπίτι ως μνημείο του χρόνου τους να σκάψουν για την αρχαία ιστορία στο Tel Maresha.

Ιστορία του Εθνικού Πάρκου Bet Guvrin-Maresha

Η Maresha, η οποία αναφέρεται τέσσερις φορές στη Βίβλο, ήταν η υψηλότερη πόλη των Ιουδαϊκών πεδιάδων. Ονομάστηκε στη Βίβλο ως μια από τις πόλεις της Ιουδαίας βασιλιά Ρεοβοάμ ενισχυμένη κατά της εισβολής της Βαβυλωνίας.

Οι Εδουίτες εγκαταστάθηκαν εδώ μετά την καταστροφή του Πρώτου Ναού. Έγινε μια ελληνιστική πόλη τον 4ο αιώνα π.Χ. Ιστορικές πηγές και ανασκαφές δείχνουν ότι το 113/112 π.Χ., ο Ιωάννης Hyrcanus, ο Hasmonean, κατέκτησε τη Maresha και μεταμόρφωσε τους κατοίκους του στον Ιουδαϊσμό. Ενώ τμήματα της πόλης ήταν σε ερείπια, η περιοχή αναδημιουργήθηκε έως ότου, σύμφωνα με τον Josephus Flavius, η Maresha κατεδαφίστηκε τελικά από τον Parthian στρατό το 40 π.Χ. Μετά την εγκατάλειψη του Maresha, ο Bet-Guvrin χτίστηκε και έγινε ο σημαντικότερος οικισμός της περιοχής. Έχει αναπτυχθεί για αρκετούς αιώνες και σε διάφορες χρονικές στιγμές ήταν ένα σημαντικό κέντρο για τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Σταυροφόρων, αυξήθηκε επίσης η προεξέχουσα θέση και για τους μουσουλμάνους. Στη σύγχρονη εποχή, ένα αραβικό χωριό βρισκόταν στην περιοχή μέχρι τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Επισκέπτης Bet Guvrin-Maresha Εθνικό Πάρκο

Δεν χρειάζεται να κάνετε μια βόλτα για να εξερευνήσετε μερικές από τις σπηλιές στο Εθνικό Πάρκο Bet Guvrin-Maresha. Αρκετές σπηλιές και κατοικίες έχουν καθαριστεί και είναι πλέον ανοιχτές στο κοινό. (Τα σπήλαια που επισκέφτηκα κατά τη διάρκεια της σκάλας δεν έχουν εκκαθαριστεί και είναι προσβάσιμα μόνο σε συμμετέχοντες που εργάζονται με Αρχαιολογικά Σεμινάρια.)

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στο πάρκο για να επισκεφθείτε και να εξερευνήσετε είναι:

Πηγαίνοντας σε ένα αρχαιολογικό σκάψιμο στο Εθνικό Πάρκο Guvrin-Maresha του Ισραήλ

Ενώ είστε υποχρεωμένοι να περάσετε εβδομάδες ή και περισσότερο στις περισσότερες εκσκαφές, τα Αρχαιολογικά Σεμινάρια τρέχουν αυτό το πρόγραμμα Dig για μια Ημέρα που δίνει στους συμμετέχοντες ένα μίνι δείγμα του τι είναι να συμμετάσχετε σε ένα σκάψιμο. Το "Dig for a Dig" έχει σχεδιαστεί για να είναι διασκεδαστικό και να εισαγάγει τους συμμετέχοντες σε μια αρχαιολογική εμπειρία, είναι ένα εντυπωσιακό μάθημα ιστορίας σε πολιτισμούς και πολιτισμούς που έχουν περάσει πολύ καιρό. Τα μεγέθη ομάδας είναι μικρά, συνήθως όχι περισσότερα από οκτώ έως δέκα άτομα. (Εάν μια μεγαλύτερη ομάδα θέλει να πάει σε μια εκδρομή Dig για μια μέρα, μπορεί να χωριστεί σε μικρότερες ομάδες όταν εισέρχεται στις σπηλιές.) Οι οδηγοί είναι περήφανοι να επιδιώκουν τις εξηγήσεις και τις συζητήσεις ανάλογα με τον τύπο της ομάδας, είτε πρόκειται για οικογένειες, ή μελετητές. Η εμπειρία διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Αν πάτε, περιμένετε να πάρετε βρώμικο. Φορέστε ρούχα που είναι αρκετά σκληρά ώστε να μην καταστραφούν να σέρνουν στη λάσπη και να φορούν ανθεκτικά παπούτσια.

Το τέλος για το Dig για μια μέρα είναι $ 30 για ενήλικες και $ 25 για παιδιά (ηλικίας 5-14). Πρέπει επίσης να πληρώσετε το τέλος εισόδου στο πάρκο 25 σίκλων για ενήλικες, 13 σίκλες για παιδιά.

Τα Αρχαιολογικά Σεμινάρια προσφέρουν μια ποικιλία προγραμμάτων και εκσκαφών, εκτός από το Dig για μια Ημέρα. Μια ομάδα Αυστραλών έρχονται ετησίως για να περάσουν μια εβδομάδα στο Tel Maresha. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα Αρχαιολογικά Σεμινάρια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το εθνικό πάρκο επισκεφθείτε το Bet Guvrin-Maresha.

Εξερευνήστε Άλλους Αρχαιολογικούς Χώρους στο Ισραήλ

Η διαδρομή Rampart στον τοίχο του 16ου αιώνα που περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει τη ζωή όπου τρία μεγάλα θρησκεία - ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ - μπερδεύουν.

Τα Αρχαιολογικά Σεμινάρια προσφέρουν επίσης εκδρομές σε άλλες τοποθεσίες στο Ισραήλ.

Για περισσότερες θέσεις για να εξερευνήσετε, επισκεφθείτε το συντροφικό μου οδηγός του Anthony Grant Web site Go Israel.