Νομίσματα στη Σκανδιναβία

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν έχουν μετατραπεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στη χρήση του ευρώ . Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας και της σκανδιναβικής περιοχής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα. Η Σκανδιναβία αποτελείται από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και αναμφισβήτητα την Ισλανδία. Δεν υπάρχει "καθολικό νόμισμα" που να χρησιμοποιείται σε αυτές τις χώρες και τα νομίσματά τους δεν είναι εναλλάξιμα, ακόμα και αν τα νομίσματα έχουν το ίδιο όνομα και τοπικές συντομογραφίες.

Κάποιο Ιστορικό

Ακούγεται η σύγχυση; Επιτρέψτε μου να εξηγήσω. Το 1873, η Δανία και η Σουηδία δημιούργησαν τη Σκανδιναβική Νομισματική Ένωση για να ενώσουν τα νομίσματά τους με χρυσό πρότυπο. Η Νορβηγία προσχώρησε στις τάξεις τους 2 χρόνια αργότερα. Αυτό σήμαινε ότι οι χώρες αυτές είχαν τώρα ένα νόμισμα, που ονομάζεται Krona, με την ίδια νομισματική αξία, με την εξαίρεση ότι καθένα από αυτά τα κράτη κόπηκε τα δικά τους νομίσματα. Οι τρεις κεντρικές τράπεζες ενήργησαν τώρα ως μία τράπεζα αποθεματικών.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το πρότυπο χρυσού εγκαταλείφθηκε και η Σκανδιναβική Νομισματική Ένωση διαλύθηκε. Μετά από την πτώση, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να διατηρήσουν το νόμισμα, ακόμη και αν οι τιμές είναι τώρα ξεχωριστές μεταξύ τους. Ένα σουηδικό στέμμα, όπως είναι πιο γνωστό στα αγγλικά, δεν μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στη Νορβηγία και αντίστροφα. Η Φινλανδία είναι η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κατάλογο σκανδιναβικών χωρών, καθώς ποτέ δεν εντάχθηκε στην SMU και είναι η μόνη χώρα μεταξύ των γειτόνων της που χρησιμοποιεί το ευρώ.

Δανία

Η δανική κορώνα είναι το νόμισμα της Δανίας και της Γροιλανδίας και η επίσημη συντομογραφία είναι η DKK. Η Δανία εγκατέλειψε τη δανική εταιρεία Rigsdaler όταν ιδρύθηκε η Σκανδιναβική Νομισματική Μονάδα υπέρ του νέου νομίσματος. Η εγχώρια συντομογραφία kr ή DKR μπορεί να δει σε όλες τις τοπικές ετικέτες τιμών.

Ισλανδία

Από τεχνική άποψη, η Ισλανδία ήταν επίσης μέρος της Ένωσης, δεδομένου ότι έπεσε υπό την εξάρτησή της από τη Δανία. Όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της ως χώρα το 1918, η Ισλανδία αποφάσισε επίσης να παραμείνει στο νόμισμα Krone, προσδίδοντας τη δική της αξία σ 'αυτήν. Ο παγκόσμιος κωδικός νομίσματος για την ισλανδική κορόνα είναι το ISK, με τον ίδιο τοπικό κωδικό συντομογραφίας των άλλων σκανδιναβικών χωρών.

Σουηδία

Μια άλλη χώρα που χρησιμοποιεί το νόμισμα Krona, ο παγκόσμιος κωδικός νομίσματος για τη Σουηδική Krone είναι SEK, με την ίδια συντομογραφία "kr" με τις προαναφερθείσες χώρες. Η Σουηδία αντιμετωπίζει πίεση από τη Συνθήκη Προσχώρησης για να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και να υιοθετήσει το ευρέως χρησιμοποιούμενο Ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή διατηρεί τη δική της μέχρις ότου ένα μεταγενέστερο δημοψήφισμα αποφασίσει διαφορετικά.

Νορβηγία

Μετά την αντικατάσταση του νορβηγικού ειδικού κατασκευαστή για να ενώσει με τους υπόλοιπους γείτονές του, ο κωδικός του νομίσματος για τη νορβηγική κορώνη είναι NOK. Και πάλι, ισχύει η ίδια τοπική συντομογραφία. Το νόμισμα αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο αφού έφτασε στα εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα έναντι του εξίσου ισχυρού Ευρώ και Δολάριο ΗΠΑ.

Φινλανδία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Φινλανδία είναι η μόνη εξαίρεση, επιλέγοντας να υιοθετήσει το ευρώ αντί. Ήταν η μόνη σκανδιναβική χώρα να αγκαλιάσει ανοιχτά την αλλαγή.

Ακόμη και αν είναι μέρος της Σκανδιναβίας, η Φινλανδία χρησιμοποίησε τη Μάρκα ως το επίσημο νόμισμά της από το 1860 έως το 2002, όταν δέχτηκε επίσημα το ευρώ.

Εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι σε περισσότερες από μία από αυτές τις χώρες, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ξένο νόμισμα από το σπίτι. Συνήθως θα έχετε μια πολύ καλή συναλλαγματική ισοτιμία στις τράπεζες που βρίσκονται στα τερματικά άφιξης. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη να μεταφέρετε φορτία χύμα σε μετρητά σε σας. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε χρήματα σε οποιοδήποτε από τα πολυάριθμα ΑΤΜ για ονομαστική διεθνή χρέωση διεκπεραίωσης. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι μια πιο οικονομική επιλογή από τη χρήση ενός γραφείου συναλλάγματος ή περίπτερο. Συνιστάται μόνο διπλός έλεγχος με την τράπεζά σας πριν από την αναχώρηση για να βεβαιωθείτε ότι η τρέχουσα κάρτα σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το εξωτερικό.