Ένας οδηγός για το ευρώ, το νόμισμα της Φινλανδίας

Ήταν η σήμανση μέχρι το 2002, όταν το αντικατέστησε το ευρώ

Αντίθετα από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, η Φινλανδία δεν αποτελούσε μέρος της παλαιάς Σκανδιναβικής Νομισματικής Ένωσης , η οποία χρησιμοποίησε τη χρυσή κορώνα από το 1873 μέχρι τη διάλυσή της στην αρχή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Από την πλευρά της, η Φινλανδία συνέχισε να χρησιμοποιεί το νόμισμα, το markka, χωρίς διακοπή από το 1860 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002, όταν το markka έπαψε να αποτελεί νόμιμο χρήμα.

Η Φινλανδία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 1995 και εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 1999, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μετάβασης το 2002, όταν εισήγαγε το ευρώ ως επίσημο νόμισμα.

Στο σημείο μετατροπής, το markka είχε σταθερό επιτόκιο έξι markka σε ένα ευρώ. Σήμερα, η Φινλανδία είναι η μοναδική σκανδιναβική χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ.

Τη Φινλανδία και το ευρώ

Τον Ιανουάριο του 1999, η Ευρώπη κινήθηκε προς τη νομισματική ένωση με την εισαγωγή του ευρώ ως επίσημου νομίσματος σε 11 χώρες. Ενώ όλες οι άλλες σκανδιναβικές χώρες αντιστάθηκαν στην ένταξη στη λεγόμενη ευρωζώνη, η Φιλανδία αγκάλιασε την ιδέα της μετατροπής του ευρώ στο ευρώ, προκειμένου να σταθεροποιήσει το φρικτό νομισματικό σύστημα και την οικονομία.

Η χώρα έχει υποστεί σημαντικό χρέος στη δεκαετία του 1980, η οποία ήρθε εν μέσω της δεκαετίας του 1990. Η Φινλανδία έχασε σημαντικές διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τη Σοβιετική Ένωση μετά την κατάρρευση της, ενώ ταυτόχρονα έπασχε από καταθλιπτικό εμπόριο με τη Δύση. Αυτό οδήγησε σε μια υποτίμηση του φινλανδικού σήματος κατά το 1991 κατά το 12% και η σοβαρή φινλανδική κατάθλιψη του 1991-1993, με αποτέλεσμα το markka να χάσει το 40% της αξίας του. Σήμερα, οι κύριοι εξαγωγικοί εταίροι της Φινλανδίας είναι η Γερμανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι κύριοι εταίροι των εισαγωγών της είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ρωσία, σύμφωνα με την ΕΕ.

Τη Φινλανδία και τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις

Η Φινλανδία προσχώρησε στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης το Μάιο του 1998 πριν εγκρίνει το νέο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 1999. Τα μέλη της ένωσης δεν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το ευρώ ως σκληρό νόμισμα μέχρι το 2002, όταν εισήχθησαν τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ η πρώτη φορά.

Την εποχή εκείνη, το markka αποσύρθηκε εντελώς από την κυκλοφορία στη Φινλανδία. Το ευρώ είναι πλέον ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου. 19 από 28 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως κοινό νόμισμα και ως αποκλειστικό νόμιμο νόμισμα.

Μέχρι στιγμής, η φινλανδική οικονομία παρουσίασε σχετικά καλά μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Η χώρα έλαβε την πολύ αναγκαία οικονομική στήριξη, η οποία, όπως ελπίζαμε, αποτελούσε ένα buffer ενάντια στις εμπορικές συνέπειες της ρωσικής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1998 και τη σοβαρή ρωσική ύφεση της περιόδου 2008-2009.

Ωστόσο, αυτές τις μέρες, η οικονομία της Φινλανδίας ξετυλίγεται ξανά, αδυνατεί να ανακάμψει πλήρως από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την κρίση του ευρώ που ακολούθησε και τη σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας, αφού δεν τήρησε τις καινοτομίες της Apple και άλλων.

Τη Φινλανδία και το νόμισμα ανταλλαγής

Το ευρώ εκφράζεται σε € (ή EUR). Οι σημειώσεις αποτιμώνται στα 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, ενώ τα κέρματα αποτιμώνται σε 5, 10 και 20, 50 σεντ και 1 και 2 ευρώ. Τα νομίσματα των 1 και 2 λεπτών που χρησιμοποιήθηκαν από άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν υιοθετήθηκαν στη Φινλανδία.

Όταν επισκέπτεστε τη Φινλανδία, πρέπει να δηλώσετε ποσά που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ αν ταξιδεύετε προς ή από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε όλους τους μεγάλους τύπους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα. Κατά την ανταλλαγή νομίσματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τις τράπεζες και τα ΑΤΜ για το καλύτερο επιτόκιο. Γενικά, οι τοπικές τράπεζες είναι ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 4:15 τις καθημερινές.

Της Φινλανδίας και της νομισματικής πολιτικής

Τα ακόλουθα, από την Τράπεζα της Φινλανδίας, περιγράφουν το ευρύ πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής που επικεντρώνεται στο ευρώ:

«Η Τράπεζα της Φινλανδίας ενεργεί ως κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας, εθνική νομισματική αρχή και μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και του Ευρωσυστήματος · το Ευρωσύστημα καλύπτει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα παγκοσμίως, το ευρώ. Υπάρχουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη ζώνη του ευρώ .... Επομένως, οι στρατηγικές της Τράπεζας της Φινλανδίας σχετίζονται τόσο με τους εγχώριους όσο και με τους στόχους του Ευρωσυστήματος. "