Η καταγωγή των Matryoshka, Ρωσική κούκλες Nesting

Κουνέλι Κούκλες - στην εγγενή τους ρωσική

Μια matryoshka (πληθυντικός: matryoshki) είναι μια ρωσική κούκλα φωλιά , και συχνά ονομάζονται απλά κούκλες φωλιάσματος. Είναι έντονη mah-δέντρο-YOSH-kah. Αυτές οι κούκλες ανοίγουν για να αποκαλύψουν όλο και μικρότερες εκδόσεις της ίδιας κούκλας, η μια μέσα στην άλλη. Οι κούκλες μπορούν να αποσπαστούν στη μέση για να αποκαλύψουν την επόμενη μικρότερη κούκλα, με τη μικρότερη κούκλα να είναι κατασκευασμένη από ένα συμπαγές κομμάτι ξύλου.

Οι κούκλες που φουντώνουν συχνά χρησιμοποιούνται ως σύμβολα του ρωσικού πολιτισμού, αλλά οι κούκλες matryoshka έχουν την προέλευσή τους σε παρόμοιες κούκλες που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.

Ετυμολογία του Matryoshka

Εάν υποψιάζεστε ότι η έννοια του "Matryoshka" έχει μια σύνδεση με τη ρωσική λέξη για "μητέρα", θα έχετε δίκιο. Η ρωσική λέξη για τη μητέρα, το мать (και μια άλλη μορφή της "μητέρας" - μουτούσα) ακούγεται σαν τη ρωσική ονομασία Matriosha, η οποία έχει ζεστό, μητρικό ήχο και μπορεί να συνδεθεί με τη λατινική λέξη "mater" ή μητέρα. Πιστεύεται ότι η matryoshka προέρχεται από αυτό το γυναικείο όνομα, το οποίο ήταν κοινό όταν οι κούκλες κέρδισαν για πρώτη φορά τη δημοτικότητά τους. Όταν εξετάζετε τις κούκλες matryoshka, συχνά φαίνονται σαν μια ευτυχισμένη οικογένεια, με τη μητέρα ή τη γιαγιά να εκπροσωπείται από τις μεγαλύτερες κούκλες και τις μικρότερες κούκλες που εκπροσωπούν κόρες ή γενιές νεότερων γυναικών της ίδιας οικογένειας.

Σχετικά με τις κούκλες

Οι κούκλες Matryoshka είναι δημοφιλή και εικονικά ρωσικά αναμνηστικά. Είναι δυνατό να αγοράσετε πολύ απλή matryoshki σε σετ πέντε ή επτά. Οι πιο περίτεχες κούκλες matryoshka μπορεί να έχουν 20 κούκλες φωλιάς ή περισσότερες.

Συνήθως, τα matryoshki είναι ζωγραφισμένα ως χαρούμενα, που φορούν γυναίκες με μαντήλια. Ωστόσο, μια matryoshka μπορεί επίσης να απεικονίσει ρωσικά παραμύθια, Ρώσους ηγέτες ή εικόνες ποπ κουλτούρας. Η λέξη matryoshka συχνά συγχέεται με τη λέξη babushka, που σημαίνει γιαγιά στα ρωσικά.

Ανάπτυξη και ιστορία

Όπως οι παραδοσιακές τέχνες πηγαίνουν, τα matryoshki είναι μια αρκετά πρόσφατη εφεύρεση, καθιστώντας την πρώτη τους εμφάνιση στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από παρόμοιες κούκλες που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία, παρόλο που οι ρωσικές κούκλες φωλιάσματος έλαβαν μια σχετική λαϊκή συστροφή, απεικονίζοντας τις γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα με ένα μαντήλι και ποδιά. Το Matryoshki έγινε δημοφιλές μετά την παρουσίασή τους σε διεθνή έκθεση και εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο παραδοσιακά ρωσικό στοιχείο σήμερα. Στην πραγματικότητα, αυτή η τάση έχει ξεσπάσει πέρα ​​από τα σύνορα της Ρωσίας και τα εύθυμα σχήματα κούκλας εμφανίζονται ως σκεύη κουζίνας, μπρελόκ, θήκες μακιγιάζ και διακοσμητικά τοίχου.

Λόγω της φύσης του ξύλου, το οποίο συστέλλεται και επεκτείνεται με το επίπεδο υγρασίας στον αέρα, η φουσκωμένη κούκλα τεχνίτες πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου όταν παράγουν κούκλες. Ένα σύνολο κούκλες είναι συνήθως κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ξύλου, με την μικρότερη κούκλα να είναι η πρώτη που παράγεται έτσι ώστε οι όλο και μεγαλύτερες κούκλες να μπορούν να προσαρμοστούν γύρω από αυτό.

Το Matryoshki μπορεί να βρεθεί εκτός Ρωσίας σε αρκετές γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και οι χώρες της Βαλτικής - η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει μια γωνία στην αγορά της κούκλας φωλιάσματος και η μεγαλύτερη ποικιλία μπορεί ακόμα να βρεθεί εκεί.

Εάν ταξιδεύετε στη Ρωσία, ελέγξτε περισσότερα ρωσικά λόγια σε αυτό το γλωσσάριο ταξιδιωτικών λέξεων.