Ένας οδηγός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1913, όταν οι γυναίκες ζήτησαν το δικαίωμα ψήφου μέσω δημόσιας επίδειξης. Έγινε μια αναγνωρισμένη αργία στη Ρωσία το 1918 και είναι η σημερινή αναλογία της "Ημέρας των Ανθρώπων" που γιορτάστηκε στις 23 Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα, στη Ρωσία, οι διακοπές αυτές δεν ονομάζονται "Ημέρα της Γυναίκας". Είναι τόσο μεγάλη δημόσια αργία που αναφέρεται μόνο ως "στις 8 Μαρτίου".

Την ημέρα αυτή, ρώσοι άνδρες και γυναίκες φέρνουν δώρα και λουλούδια σε όλες τις σημαντικές γυναίκες στη ζωή τους και τους λένε "C vos'mym Marta!" (Happy March 8th!).

Η 8η Μαρτίου, ή η Ημέρα της Γυναίκας, είναι σχεδόν συγκρίσιμη με την Ημέρα της Μητέρας στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από το γεγονός ότι γιορτάζει όλες τις γυναίκες - μητέρες, αδελφές, δάσκαλοι, γιαγιάδες κλπ. Η Ημέρα της Μητέρας δεν γιορτάζεται στη Ρωσία, επομένως η 8η Μαρτίου λειτουργεί ως γιορτή τόσο των μητέρων όσο και των γυναικών εν γένει. Τα επιτεύγματα των γυναικών στην προσωπική, δημόσια και πολιτική σφαίρα αναγνωρίζονται και γιορτάζονται.

Πολιτιστική Σημασία

Η Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική, από την Ημέρα της Μητέρας αλλού - είναι ακόμη μια αναγνωρισμένη αργία, τόσο πολλοί εργάτες απολαμβάνουν την ημέρα. Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια αρκετά πατριαρχική χώρα, επομένως η ημέρα των γυναικών παραμένει μια σημαντική αργία (ανεξάρτητα από τις φεμινιστικές προσδοκίες). Είναι ένα γεγονός ενδυνάμωσης, παρόλο που η ένταση και το στυλ με το οποίο γιορτάζεται μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πατροπαράδοτες για τις γυναίκες από πιο ισότιμες κοινωνίες.

Παρά τα φεμινιστικά θέματα με τις διακοπές, η 8η Μαρτίου είναι βαθιά ριζωμένη στη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό. Ακόμα και οι ρωσικές γυναίκες που ζουν στο εξωτερικό (στις προαναφερθείσες ισότιμες, πιο φεμινιστικές κοινωνίες) έχουν ένα μικρό σημείο για τις διακοπές και την αγάπη όταν γιορτάζονται από τους φίλους και τους συνεργάτες τους - αν και συχνά δεν θα αφήσουν εκ των προτέρων των ρωσικών γυναικών, σημειώστε!).

Δώρα και γιορτές

Η Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία γιορτάζεται σαν συνδυασμός της Ημέρας της Μητέρας και της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι άνδρες και οι γυναίκες γιορτάζουν τις σημαντικές γυναίκες στη ζωή τους δίνοντάς τους λουλούδια και δώρα. Τα κοινά λουλούδια είναι ανοιξιάτικες ποικιλίες όπως τουλίπες, μιμόζες και νάρκισσους. Οι σοκολάτες είναι επίσης ένα εξαιρετικά δημοφιλές δώρο. Το βράδυ, κάποια ζευγάρια βγαίνουν για ένα ωραίο δείπνο . Ωστόσο, είναι επίσης κοινό για τις 8 Μαρτίου να γιορτάζεται σε οικογενειακό κύκλο με σπιτικό γεύμα και κέικ.

Οι περισσότερες γυναίκες δίνουν και λαμβάνουν κάποιο έμβλημα αγάπης αυτήν την ημέρα. Οι γυναίκες γιορτάζουν τους φίλους τους, τις μητέρες, τις αδελφές και τις γιαγιάδες τους, όπως και οι άντρες. Ακόμα και κάτι τόσο μικρό όσο ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μια δημοσίευση στο Facebook ή μια κάρτα εκτιμάται (και συχνά αναμένεται) μεταξύ των φίλων και της οικογένειας.

Τα ακριβότερα ή πολύπλοκα δώρα ανταλλάσσονται μεταξύ ανθρώπων που έχουν στενή σχέση, όπως η μητέρα και το παιδί ή οι συνεργάτες. Αρώματα και κοσμήματα είναι κοινά δώρα . Πολλοί άντρες αναλαμβάνουν επίσης τις οικιακές εργασίες την ημέρα αυτή ως ένδειξη της εκτίμησής τους (όπως αναφέρθηκε, η Ρωσία είναι αρκετά πατριαρχική και οι παραδοσιακοί ρόλοι στο σπίτι εξακολουθούν να διατηρούνται συχνά).

Γραφεία και σχολεία

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ημέρα ελεύθερης εργασίας στις 8 Μαρτίου, πολλές εταιρείες οργανώνουν μια εταιρική γιορτή της Ημέρας της Γυναίκας την ημέρα πριν ή μετά τις διακοπές.

Οι γυναίκες λαμβάνουν ανθοδέσμες λουλουδιών και μερικές φορές σοκολατάκια ή εξατομικευμένα δώρα. Το κέικ και η σαμπάνια συνήθως εξυπηρετούνται επίσης.

Στο σχολείο, τα παιδιά φέρνουν τους (γυναικείους) δασκάλους λουλούδια. Οι νεότεροι βαθμοί κάνουν τα έργα τέχνης και χειροτεχνίας με θέμα τη Γιορτή της Γυναίκας - όπως λουλούδια, βραχιόλια και ευχετήριες κάρτες - για να φέρουν στο σπίτι τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Ημέρα και φράσεις της Ρωσικής Γυναίκας:

Εδώ είναι οι σημαντικές λέξεις και φράσεις που πρέπει να γνωρίζετε πριν γιορτάσουν τις 8 Μαρτίου στη Ρωσία: