Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις της Φινλανδίας

Αρχική σελίδα για Santa και Χριστουγεννιάτικη γη

Τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία μπορεί να είναι αξιομνημόνευτα για τους επισκέπτες, επειδή οι φινλανδικές παραδόσεις των γουλερίδων είναι πολύ διαφορετικές από πολλές άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου. Οι φινλανδικές παραδόσεις μπορούν να έχουν κάποιες ομοιότητες με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες και ορισμένες παραδόσεις είναι κοινές μεταξύ άλλων χριστιανικών νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ

Η πρώτη Κυριακή το Δεκέμβριο ονομάζεται επίσης Πρώτη Εκδήλωση - ξεκινά η φινλανδική εποχή των Χριστουγέννων.

Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τα ημερολόγια ένδειξης που μετριάζουν τις υπόλοιπες μέρες μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα ημερολόγια προσπέλασης είναι σε πολλές μορφές από ένα απλό ημερολόγιο χαρτιού με φτερά που καλύπτουν κάθε μία από τις ημέρες στις τσέπες από ύφασμα σε μια σκηνή φόντου σε ζωγραφισμένα ξύλινα κουτιά με τσιπς για μικρά αντικείμενα.

Κεριά, Χριστουγεννιάτικα δέντρα και Κάρτες

13 Δεκεμβρίου είναι η Ημέρα Αγίας Λουκίας - επίσης ονομάζεται γιορτή της Αγίας Λουκής. Η Αγία Λουκία ήταν μάρτυρας του 3ου αιώνα που έφερε φαγητό στους χριστιανούς που κρύφτηκαν. Χρησιμοποίησε ένα στεφάνι φωτισμένο από κερί για να ανάψει το δρόμο της, αφήνοντας τα χέρια της ελεύθερα να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή. Στη Φινλανδία, η ημέρα γιορτάζεται με πολλά κεριά και επίσημες γιορτές σε κάθε φινλανδική πόλη. Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο κορίτσι στην οικογένεια απεικονίζει την Αγία Λουκία, φέρνοντας μια λευκή ρόμπα και ένα κεράκι κεριών. Σερβίρει κουλουράκια, μπισκότα, καφέ ή ζυμωμένο κρασί.

Πολύ όπως το τέλος των Ευχαριστιών σηματοδοτεί τους Αμερικανούς να πηδήξουν στα χριστουγεννιάτικα εργαλεία, η ημέρα της Αγίας Λουκίας είναι συνήθως η ημέρα που οι Φινλανδοί αρχίζουν να ξεκινούν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα για ψώνια και διακόσμηση

Οι οικογένειες και οι φίλοι αρχίζουν επίσης να ανταλλάσσουν τα Χριστουγεννιάτικα φύλλα αυτή τη στιγμή.

Χαλάρωση, Ανάμνηση και γιορτή

Οι παραδόσεις κατά την παραμονή των Χριστουγέννων στη Φινλανδία περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε μια Χριστουγεννιάτικη μαμά, εάν είστε Καθολικοί, και μια επίσκεψη σε φινλανδική σάουνα. Πολλές φινλανδικές οικογένειες επισκέπτονται επίσης νεκροταφεία για να θυμούνται τους χαμένους αγαπημένους.

Έχουν επίσης ένα κουάκερ για μεσημεριανό γεύμα - με ένα κρυμμένο αμύγδαλο σε αυτό - όπου το πρόσωπο που το παίρνει πρέπει να τραγουδήσει ένα τραγούδι και θεωρείται το πιο τυχερό άτομο στο τραπέζι.

Χριστουγεννιάτικο δείπνο σερβίρεται στη Φινλανδία, μεταξύ 5 και 7 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων. Το γεύμα παραδοσιακά αποτελείται από ζαμπόν φούρνο, κατσαρόλα rutabaga, σαλάτα τεύτλων και άλλα τρόφιμα που είναι κοινά στις σκανδιναβικές χώρες.

Η παραμονή των Χριστουγέννων στη Φινλανδία είναι γεμάτη με τους λαμπερούς ήχους κάλαντων και τοπικών τραγουδιών των Χριστουγέννων. Ο Άγιος Βασίλης, ονομάζεται Joulupukki στα φινλανδικά , επισκέπτεται γενικά τα περισσότερα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων για να δώσει δώρα - τουλάχιστον σε όσους ήταν καλοί. Οι άνθρωποι στη Φινλανδία λένε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν χρειάζεται να ταξιδεύει πολύ μακριά, επειδή πιστεύει ότι ζει στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας που ονομάζεται Korvatunturi (ή Λαπωνία), βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο στέλνουν επιστολές στον Άγιο Βασίλη στη Φινλανδία. Υπάρχει ένα μεγάλο τουριστικό θεματικό πάρκο που ονομάζεται Χριστουγεννιάτικη γη στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, κοντά στο σημείο όπου λένε ότι ο Χριστός κατοικεί.

Και η Εορτή συνεχίζεται

Τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία δεν τελειώνουν επισήμως μέχρι τις 13 ημέρες μετά την Ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που καθιστά τον χρόνο των διακοπών αληθινό σεζόν, σε αντίθεση με τον εορτασμό μιας ημέρας. Οι Φινλανδοί αρχίζουν να επιθυμούν ο ένας τον άλλον ένα πλούσιο Hyvää Joulua , ή "Καλά Χριστούγεννα", εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζουν να το κάνουν για περίπου δύο εβδομάδες μετά τις επίσημες αργίες.