Η γιορτή της Αγίας Λουκίας στη Σκανδιναβία

Μια επισκόπηση των διακοπών αυτών των Χριστουγέννων

Κάθε χρόνο στις Δεκ. 13, Ημέρα Αγίας Λουκίας γιορτάζεται ευρέως σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την προέλευση των διακοπών και τον τρόπο που γιορτάζεται, πάρτε τα γεγονότα με αυτή την κριτική. Ακριβώς όπως οι χριστουγεννιάτικες γιορτές μοναδικές σε διαφορετικές περιοχές παρατηρούνται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι εορτασμοί της ημέρας Αγίας Λουκίας είναι μοναδικοί για τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ποιος ήταν η Αγία Λουκία;

Η Ημέρα της Αγίας Λουκίας, επίσης γνωστή ως Ημέρα της Αγίας Λουκής, κρατιέται προς τιμήν της γυναίκας που λέγεται ότι ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες στην ιστορία. Λόγω της θρησκευτικής πίστης της, η Αγία Λουκία μαρτυρήθηκε από τους Ρωμαίους το 304 μ.Χ. Σήμερα, η Ημέρα της Αγίας Λουκίας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στη Σκανδιναβία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, η Αγία Λουκία δεν λαμβάνει τυπικά την αναγνώριση ότι άλλοι μάρτυρες, όπως ο Joan of Arc, έχουν.

Πώς γιορτάζει η γιορτή;

Η Ημέρα της Αγίας Λουκίας γιορτάζεται με φως κεριών και παραδοσιακές πομπές με κεριά, όπως και στην πομπή Luminarias σε ορισμένα μέρη των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Σκανδιναβοί όχι μόνο τιμούν την Αγία Λουκία με πομπή υπό το φως των κεριών, αλλά και ντυμένοι με την εορτασμό της.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο κορίτσι στην οικογένεια απεικονίζει την Αγία Λουκία βάζοντας μια λευκή ρόμπα το πρωί. Φοράει επίσης ένα στέμμα γεμάτο κεριά, επειδή ο μύθος το

Η Λουκία φορούσε κεριά στα μαλλιά της για να της επιτρέψει να κρατάει τα χέρια της για τους διωγμένους χριστιανούς της Ρώμης. Με αυτό τον τρόπο, οι μεγαλύτερες κόρες των οικογενειών εξυπηρετούν επίσης τους γονείς Lucia κουλουράκια και καφέ ή ζυμωμένο κρασί.

Στην εκκλησία, οι γυναίκες τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι της Αγίας Λουκίας που περιγράφει πώς η Αγία Λουκία ξεπέρασε το σκοτάδι και βρήκε φως.

Κάθε σκανδιναβική χώρα έχει παρόμοιους στίχους στις μητρικές γλώσσες. Έτσι, τόσο στην εκκλησία όσο και στα ιδιωτικά νοικοκυριά, τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάμνηση του αγίου.

Στη Σκανδιναβική ιστορία, η νύχτα της Αγίας Λουκίας ήταν γνωστή ως η μακρύτερη νύχτα του έτους (χειμερινό ηλιοστάσιο), η οποία άλλαξε όταν μεταρρυθμίστηκε το γρηγοριανό ημερολόγιο. Πριν από τη μετατροπή τους στον Χριστιανισμό, οι Νορβηγοί παρακολούθησαν το ηλιοστάσιο με τεράστιες φωτιές που είχαν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα, αλλά όταν ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στους σκανδιναβικούς λαούς (περίπου 1000), αρχίζουν επίσης να τιμούν το μαρτύριο της Αγίας Λουκίας. Ουσιαστικά, το φεστιβάλ έχει πτυχές των χριστιανικών εθίμων και των ειδωλολατρικών εθίμων. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Ορισμένες αργίες περιέχουν τόσο παγανιστικά όσο και χριστιανικά στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα πασχαλινά αυγά, τα παγανιστικά σύμβολα που ενσωματώνονται στις χριστιανικές παραδόσεις και το Απόκριες

Συμβολισμός της Διακοπής

Το φεστιβάλ φωτός της ημέρας της Αγίας Λουκίας έχει επίσης συμβολικές ιδιαιτερότητες. Κατά τη διάρκεια ενός σκοτεινού χειμώνα στη Σκανδιναβία, η ιδέα του φωτός που ξεπερνά το σκοτάδι και η υπόσχεση της επιστροφής του ηλιακού φωτός έχουν καλωσοριστεί από τους ντόπιους για εκατοντάδες χρόνια. Οι εορτασμοί και οι πομπές στην Ημέρα της Αγίας Λουκίας φωτίζονται από χιλιάδες κεριά.

Όπως λένε πολλοί, δεν θα ήταν Χριστούγεννα στη Σκανδιναβία χωρίς την Ημέρα της Αγίας Λουκίας.