Χριστούγεννα στη Σκανδιναβία

Τις παραδόσεις Χριστουγέννων της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδ

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες σκανδιναβικές παραδόσεις Χριστουγέννων που κάνουν μια επίσκεψη τον Δεκέμβριο στη σκανδιναβική περιοχή αξίζει τον κόπο για το κρύο. Ενώ μπορεί να μοιράζονται κάποια εποχιακά έθιμα, οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ξεχωριστές πεποιθήσεις και τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους να γιορτάσουν τις διακοπές. Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Ισλανδίας, βούτυρο για την τοπική λαογραφία.

Σουηδία

Τα Σουηδικά Χριστούγεννα ξεκινούν με την Ημέρα της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου. Η Λουκία ήταν ένας μάρτυρας του τρίτου αιώνα που έφερε φαγητό στους χριστιανούς που κρύβονταν. Συνήθως, το μεγαλύτερο κορίτσι στην οικογένεια απεικονίζει την Αγία Λουκία, βάζοντας μια λευκή ρόμπα το πρωί φορώντας ένα κεράκι κεριών (ή ένα ασφαλέστερο υποκατάστατο). Σερβίρει κουλουράκια για τους γονείς της και καφέ ή ζυμωμένο κρασί.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι συνήθως τοποθετημένα μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα με διακοσμήσεις που περιλαμβάνουν λουλούδια όπως ασημένια , που ονομάζονται julstjärna στα σουηδικά, κόκκινες τουλίπες και κόκκινη ή λευκή αμαρυλλίς.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, ή το Julafton, οι Σουηδοί που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρακολουθούν εκκλησιαστικές υπηρεσίες. Επιστρέφουν στο σπίτι τους με ένα παραδοσιακό οικογενειακό δείπνο, που περιλαμβάνει δείπνο σε μπουφέ (smorgasbord) με ζαμπόν, χοιρινό ή ψάρι και διάφορα γλυκά.

Μετά το εορταστικό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων, κάποιος ντυθεί ως Tomte. Σύμφωνα με τη σουηδική λαογραφία, η Tomte είναι το γνώμα των Χριστουγέννων που ζει στο δάσος.

Η Tomte είναι η Σουηδική ισοδύναμη με τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος δίνει δώρα. Για να ευχηθούν οι άλλοι οι χαιρετισμοί "Καλά Χριστούγεννα" στα σουηδικά είναι ο Θεός Ιουλ .

Δανία

Τα παιδιά βοηθούν να διακοσμήσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της οικογένειάς τους τις εβδομάδες πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Δανία , η οποία αρχίζει επίσημα στις 23 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός ξεκινάει με ένα γεύμα που περιλαμβάνει μια παραδοσιακή πουτίγκα ρίγανη που ονομάζεται grod .

Ο Άγιος Βασίλης είναι γνωστός ως Julemanden , ο οποίος μεταφράζεται στο "Yule Man". Λέγεται ότι φτάνει σε ένα έλκηθρο τραβηγμένο από ταράνδου με δώρα για τα παιδιά. Βοηθάει με τις δουλειές του στο Yuletide από ξωτικά γνωστά ως julenisser , τα οποία παραδοσιακά πιστεύεται ότι ζουν σε σοφίτες, αχυρώνες ή παρόμοιους χώρους. Τα άτακτα δανέζικα ξωτικά παίζουν φάρσα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, πολλές οικογένειες της Δανίας αφήνουν λίγο ράντζες ή κουάκερ για τα ξωτικά, επομένως δεν παίζουν τυχερά παιχνίδια. Το πρωί, τα παιδιά είναι ευχαριστημένα να διαπιστώσουν ότι το κουάκερ έχει καταναλωθεί ενώ κοιμούνται.

Τα γεύματα την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Ημέρα των Χριστουγέννων είναι αρκετά περίτεχνα. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι Δανοί έχουν ένα δείπνο Χριστουγέννων συνήθως από πάπια ή χήνα, κόκκινο λάχανο και καραμελωμένες πατάτες. Το παραδοσιακό επιδόρπιο είναι ένα ελαφρύ ρύζι πουτίγκα με σαντιγύ και τεμαχισμένα αμύγδαλα. Αυτή η λοσιόν ρυζιού περιέχει συνήθως ένα ολόκληρο αμύγδαλο και όποιος βρίσκει κερδίζει μια περιποίηση σοκολάτας ή μαριτζάνας.

Το πρωί των Χριστουγέννων, παραδοσιακά σερβίρονται δανέζικα κούκλες που ονομάζονται capsickers . Για το μεσημεριανό γεύμα, τα κρύα κομμάτια και τα διάφορα είδη ψαριών συνήθως αποτελούν το γεύμα. Τη νύχτα των Χριστουγέννων, οι οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ανταλλάσσουν δώρα και τραγουδούν κάλαντα

Για να πούμε, "Καλά Χριστούγεννα", στα δανικά είναι ο Glaedelig Jul .

Νορβηγία

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι το κύριο γεγονός στη Νορβηγία. "Καλά Χριστούγεννα" στα νορβηγικά είναι Gledelig Ju l ή Θεός Jul . Για πολλούς, περιλαμβάνει εκκλησιαστικές υπηρεσίες και αγορές τελευταίας στιγμής για δώρα. Στις 5 μ.μ., οι εκκλησίες δαγκώνουν τα χριστουγεννιάτικα κουδούνια τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα δείπνο από ραβδί (χοιρινά πλευρά) ή lutefisk (ένα πιάτο γάδου) στο σπίτι, έτσι τα εστιατόρια είναι συνήθως κλειστά. Το επιδόρπιο των Χριστουγέννων συνήθως περιλαμβάνει μελόψωμο ή risengrynsgrot , ζεστό πουτίκι ρύζι και ζυμωμένο κρασί, glogg, για τους μεγάλους. Στη συνέχεια, τα δώρα Χριστουγέννων ανοίγουν μετά το δείπνο

Επίσης, η Νορβηγία έχει έναν κακόφημο Χριστουγεννιάτικο ξωτικό που ονομάζεται Nisse. Αυτό το λαογραφικό πλάσμα είναι προσωποποιημένο ως άσπρος γενειοφόρος, κόκκινος-πνιγμένος πνεύμα του χειμερινού ηλιοστάτη. Σήμερα, έχει ενσωματωθεί με την φιγούρα της Sinterklass, σύγχρονη Santa Claus.

Όπως και τα μπισκότα που παραδοσιακά έφυγαν για τον Άγιο Βασίλη σήμερα, ήταν συνηθισμένο να αφήνεις ένα μπολ με χυλό ρυζιού για τη Νις.

Αφιερώνοντας φόρο τιμής στην κληρονομιά της Βίκινγκς, οι Νορβηγίτες αναγνωρίζουν την παράδοση του Julebukk, στη νορβηγική, που μεταφράζεται στο "Yule Goat". Σήμερα συμβολίζεται από ένα ειδώλιο κατσίκας φτιαγμένο από άχυρο, που δημιουργήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και συχνά χρησιμοποιείται ως στολίδι για τα Χριστούγεννα. Η παλαιότερη αναπαράσταση του Goose Goat είναι αυτή των μαγικών αιγών του Thor, που θα τον οδηγήσει στον νυχτερινό ουρανό. Το Yule Goat θα προστατεύσει το σπίτι κατά τη διάρκεια του Yuletide. Ήταν η παράδοση των Νορβηγών να θυσιάσει μια κατσίκα στους θεούς και τα συνοδευτικά πνεύματα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος μεταξύ του χειμερινού ηλιοστασίου και του νέου έτους. Το Yule Goat ήταν μια καλή γοητεία για το επόμενο νέο έτος.

Φινλανδία

Η Φινλανδία μοιράζεται μερικές από τις σκανδιναβικές παραδόσεις των Χριστουγέννων με τη γειτονική Σουηδία, όπως ο εορτασμός της Ημέρας της Αγίας Λουκίας, αλλά έχει και πολλές από τις δικές της παραδόσεις .

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι περισσότεροι Φιλανδοί που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρευρίσκονται στη μάζα και επισκέπτονται τη σάουνα για να καθαριστούν Πολλές φινλανδικές οικογένειες επισκέπτονται επίσης νεκροταφεία για να θυμούνται τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ 5 μ.μ. και 7 μ.μ. την Παραμονή των Χριστουγέννων, το δείπνο των Χριστουγέννων εξυπηρετείται συνήθως. Το πανηγύρι μπορεί να περιλαμβάνει ζαμπόν ψητό ζαμπόν, κατσαρόλα rutabaga, σαλάτα τεύτλων και παρόμοια σκανδιναβικά φαγητά διακοπών. Ο Άγιος Βασίλης συνήθως επισκέπτεται τα περισσότερα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων για να δώσει δώρα - τουλάχιστον σε όσους ήταν καλοί.

Τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία δεν είναι μόνο μία ή δύο ημερών υπόθεση. Οι Φιλανδοί αρχίζουν να επιθυμούν ο ένας τον άλλον Hyvää Joulua , ή "Καλά Χριστούγεννα", εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων και συνεχίζουν να το κάνουν για σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις επίσημες αργίες.

Ισλανδία

Η ισλανδική περίοδος Χριστουγέννων διαρκεί 26 ημέρες. Είναι κατά τη διάρκεια της σκοτεινότερης εποχής του έτους για εκείνο το μέρος του κόσμου που δεν έχει πολύ φως της ημέρας, αλλά τα βόρεια φώτα μπορεί να είναι ορατά στο βορειότερο άκρο της χώρας.

Η Ισλανδία έχει πολλές παλιές παραδόσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης 13 ισλανδικών Santa Clauses. Η καταγωγή αυτών των Σάντα είναι αιώνες και το καθένα έχει ένα όνομα, χαρακτήρα και ρόλο.

Γνωστή ως jolasveinar, ή "Yuletide Lads", οι Santas είναι τα παιδιά της Gryla, μιας μέσης ηλικιωμένης γυναίκας που τραβά μακριά τα άτακτα παιδιά και τα βιώνει ζωντανά. Ο σύζυγός της, οι Leppaluoi, δεν είναι εξίσου σημαντικός. Στη σύγχρονη εποχή, αυτοί οι χαρακτήρες έχουν μαλακώσει λίγο για να είναι λιγότερο τρομακτικοί.

Τα παιδιά στην Ισλανδία βάζουν παπούτσια στα παράθυρά τους από τις 12 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Εάν ήταν καλοί, ένας από τους φωτογράφους αφήνει ένα δώρο. Τα κακά παιδιά μπορούν να περιμένουν να λάβουν μια πατάτα.

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι τις 11.30 μ.μ. την Παραμονή των Χριστουγέννων και πολλοί Ισλανδοί παρακολουθούν μάζα μεσάνυχτων Η κύρια γιορτή των Χριστουγέννων λαμβάνει χώρα την παραμονή των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής δώρων. Για να πω, "Καλά Χριστούγεννα", στην ισλανδική είναι Gleoileg jol .