Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων της Σουηδίας

Μέρες που σηματοδοτούν την εποχή των Χριστουγέννων, τα εδέσματα διακοπών και τα τελωνεία

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων της Σουηδίας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις σκανδιναβικές παραδόσεις των Χριστουγέννων εν γένει, αλλά είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που γιορτάζονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Όταν προγραμματίζετε το ταξίδι διακοπών σας στη Σουηδία, μπορεί να είναι καλή ιδέα να γνωρίσετε τα σουηδικά έθιμα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πες τι?

Πριν να πάρετε μια λαβή για τα έθιμα, θα μπορούσε να έχει την καλύτερη έννοια να ξέρει πώς να πει, "Καλά Χριστούγεννα" και "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος" στα σουηδικά .

Για τα "Χριστούγεννα", θα λέγατε, Θεός Ιουλ , που εάν είστε μητρική αγγλόφωνη ομιλητής, ίσως να αναγνωρίσετε την "καλή χρυσή". Τα αγγλικά και τα σουηδικά είναι συγγενείς γλώσσες, και οι δύο προέρχονται από τον γερμανικό κλάδο του γλωσσικού δένδρου. Για το "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος", θα λέγατε, Och Ett Gott Nytt Ar.

Έναρξη της Εποχής των Χριστουγέννων

Στη Σουηδία, τα Χριστούγεννα αρχίζουν με την ετήσια Ημέρα Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία τιμά την Αγία Λουκή (ή τη Λουκία στις Σκανδιναβικές χώρες). Ο άγιος ήταν ένας μάρτυρας του 3ου αιώνα ο οποίος έφερε φαγητό και βοήθεια στους χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες χρησιμοποιώντας ένα στεφάνι που ανάβει με κεριά για να φωτίζει το δρόμο της. Η γιορτή της συμπίπτει κάποτε με το χειμερινό ηλιοστάσιο, τη συντομότερη ημέρα του έτους, γι 'αυτό και η γιορτή της έγινε γνωστή ως το φεστιβάλ των Χριστουγέννων του φωτός.

Συνήθως, το μεγαλύτερο κορίτσι στην οικογένεια απεικονίζει την Αγία Λουκία. Βάζει μια λευκή ρόμπα το πρωί και μπορεί να φορέσει ένα στέμμα γεμάτο κεριά.

Προσαρμόζοντας την Αγία Λουκία, σερβίρει κουλουράκια, μπισκότα, καφέ ή ζυμωμένο κρασί.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Συνήθως, χριστουγεννιάτικα δέντρα δημιουργούνται το αργότερο δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Οι κοινές επιδέσμοι στο δέντρο περιλαμβάνουν μπιχλιμπίδια, κεριά, μήλα, σουηδικές σημαίες, μικρά γνώσεις, καστανά καπέλα και στολίδια από άχυρο.

Τα σπίτια είναι διακοσμημένα σε εποχιακό πνεύμα με μπισκότα με μελόψωμο, λουλούδια όπως η julstjärna (κόκκινη τουλίπα), οι κόκκινες τουλίπες και η κόκκινη ή λευκή αμάρυλλος.

παραμονή Χριστουγέννων

Η 24η Δεκεμβρίου ή η παραμονή των Χριστουγέννων είναι γνωστή ως Julafton στα σουηδικά. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η πρώτη ημέρα που οι Σουηδοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, Σουηδοί ντόπιοι σχηματίζουν πομπές στην εκκλησία με αναμμένα κεριά. Για μερικούς, το παραδοσιακό δείπνο των Χριστουγέννων συνήθως περιλαμβάνει ένα smorgasbord ή ένα σουηδικό μπουφέ με χοιρινό, χοιρινό ή ψάρι, καθώς και μια ποικιλία από γλυκά.

Μια δημοφιλής Χριστουγεννιάτικη παράδοση στη Σουηδία είναι η εξυπηρέτηση του risgryngrot , ενός ειδικού χυλού ρυζιού με ένα αμύγδαλο σε αυτό. Παραδοσιακά, το πρόσωπο που βρίσκει το αμύγδαλο παίρνει να κάνει μια ευχή ή πιστεύεται ότι παντρεύεται το επόμενο έτος.

Tomte ή Άγιος Βασίλης;

Μετά το εορταστικό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων, κάποιος ντυθεί ως Tomte. Η Tomte είναι ένα γνώμα των Χριστουγέννων, που σύμφωνα με το σουηδικό μύθο, ζει σε ένα αγρόκτημα ή στο δάσος. Η Tomte μοιάζει λίγο σαν τον Άγιο Βασίλη και εκδίδει δώρα στην οικογένεια ενώ λέει αστεία ρίγη. Σήμερα, η δυτικοποιημένη έκδοση των Χριστουγέννων αγγίζει γρήγορα τη Σουηδία και η Tomte αρχίζει να χάνει την αρχική της ταυτότητα και αρχίζει να μοιάζει πολύ με τις εμπορικές φιγούρες του Άγιου Βασίλη.

Τέλος της εποχής των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα δεν τελειώνουν τον Δεκέμβριο για τους Σουηδούς - πηγαίνει μέχρι τον Ιανουάριο . Η ημερομηνία των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου αναγνωρίζεται ως θρησκευτική εορτή στη Σουηδία. Ονομάζεται επίσης trettondedag jul ή "yule 13η ημέρα", καθώς η 6η Ιανουαρίου είναι η 13η ημέρα μετά την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στρογγυλοποιώντας το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι η Χιλαρίαμα, που ονομάζεται επίσης Ημέρα του Κούντ ή Τζονγκοντάγκ Γιουλ στις 13 Ιανουαρίου. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα καταγράφονται σήμερα, το 20ο μετά την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι καραμέλες και τα μπισκότα που κοσμούσαν το δέντρο τρώγονται. Το γλέντι που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος ονομάζεται κόμμα Knut. Ο Knut, ο οποίος λεγόταν Canute στα δανικά, ήταν ο προστάτης άγιος της Δανίας ο οποίος δολοφονήθηκε και εγκρίθηκε για τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει τη Δανία από τους σφετεριστές.