Χρήσιμες λέξεις και φράσεις για τους ταξιδιώτες στα σουηδικά

Οι περισσότεροι Σουηδοί μιλούν άπταιστα αγγλικά και είναι κοινές επιχειρηματικές συναντήσεις με αλλοδαπούς στα αγγλικά. Ωστόσο, εάν είστε επιχειρηματίας επαγγελματίας, μπορείτε να δημιουργήσετε τη σχέση σας με σουηδούς εταίρους χρησιμοποιώντας μερικές βασικές σουηδικές φράσεις. Ένα ' hej ', ' tack ' ή ' Trevligt att träffas' μπορεί να ανοίξει μερικές πόρτες.

Εάν κάποιος σας μιλάει στα σουηδικά, ζητήστε τους να επαναλάβουν τις φράσεις σιγά-σιγά αν δεν καταλαβαίνετε λέγοντας " Var snäll och tala långsammare". Ένας καλός τρόπος για να μάθετε σουηδικά είναι να ακούτε σουηδικά podcasts και να παρακολουθείτε σουηδικά βίντεο YouTube.

Σχετικά με τη σουηδική γλώσσα

Η σουηδική γλώσσα είναι μια γερμανική γλώσσα που ομιλείται γενικά από περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που ζουν κυρίως στη Σουηδία. Είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητό από ανθρώπους που μιλούν νορβηγικά και δανικά. Ο Σουηδός είναι απόγονος της παλαιάς νορβηγικής, κοινής γλώσσας των ανθρώπων που ζούσαν στη Σκανδιναβία κατά την εποχή των Βίκινγκ. Η σουηδική γλώσσα σχετίζεται επίσης με τα ισλανδικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά και τα αγγλικά.

Οδηγός προφοράς

Όταν προσπαθείτε να προφέρετε λέξεις στα σουηδικά, κάποια γνώση μιας σκανδιναβικής γλώσσας είναι χρήσιμη, ενώ η γνώση της γερμανικής ή της ολλανδικής γλώσσας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην κατανόηση της γραπτής σουηδικής γλώσσας. Σε σύγκριση με τα αγγλικά, τα φωνήεντα είναι διαφορετικά, ωστόσο, τα περισσότερα συμφώνια εκφωνούνται παρόμοια με τα αγγλικά. Παρακάτω υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Γράμμα Προφορά στα Αγγλικά
ένα "aw" ήχος στο νύχι
μι "e" ήχος έπεσε
Εγώ "ee" ήχος στο ύφασμα
o η προφορά πέφτει μεταξύ του "o" στο "close" και του "oo" στο "moose"
u "oo" ήχος σε "μους"
y η προφορά πέφτει ανάμεσα στο "oo" στο "moose" και στο "y" στο "any" (το κόλπο: διαμορφώστε το στόμα σαν να λέγατε "y" αλλά στη συνέχεια προσπαθήστε να πείτε "oo")
ένα η προφορά πέφτει μεταξύ του "o" στο "close" και "o" στο "pot"
ένα προφέρεται όπως το "α" στο "μήλο"
ö προφέρεται όπως το "u" στο "πλήρες"
j "y" ήχος με κίτρινο χρώμα
σολ προφέρεται όπως το αγγλικό "g" εάν ακολουθείται από ένα a, o, ή å. προφέρεται όπως το "y" σε "κίτρινο" εάν ακολουθείται από ένα e, i, ä, ή ö
κ προφέρεται όπως το αγγλικό "k" εάν ακολουθείται από ένα a, o ή å. προφέρεται σαν "sh" εάν ακολουθείται από ένα e, i, ä, ή ö
rs "sh" ακούγεται σαν στο κατάστημα

Κοινές λέξεις και χαιρετισμούς

Όταν συναντάτε και χαιρετίζετε τους Σουηδούς για πρώτη φορά, συνήθως η επαφή με τα μάτια και η χειραψία αποτελούν τον κανόνα. Οι αγκαλιές και τα φιλιά συνήθως προορίζονται για φιλικούς φίλους και ακόμη και τότε, οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης παραμένουν στο ελάχιστο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Σουηδικό Word / Φράση
Ναί Ja
Οχι Nej
Ευχαριστώ Καρφάκι
Είναι εντάξει Det är σουτιέν
Παρακαλώ Varsågod
Σας παρακαλούμε Snälla / Vänligen
Με συγχωρείτε Ursäkta mig / Förlåt
Χαίρετε Hey
Αντιο σας Adjö / Hej då
δεν καταλαβαίνω Jag förstår inte
Μιλάς αγγλικά? Talar du engelska;
Πως σε λένε? Vad heter du;
Το όνομά μου είναι... Jag heter ...

Λόγια για τη Σουηδία

Η εξερεύνηση της Σουηδίας με το αυτοκίνητο είναι εύκολη - οι δρόμοι είναι καλά συντηρημένοι και οι κυκλοφοριακές μαρμελάδες είναι σπάνιες - με εξαίρεση την περιστασιακή άλκη ή το μους στο δρόμο. Τα ταξί είναι ακριβότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, επομένως τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι συχνά μια καλύτερη επιλογή. Υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο τρένων, λεωφορείων και λεωφορείων. Με 150 προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, το Swebus Express είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής λεωφορείων.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Σουηδικό Word / Φράση
Που είναι ...? Οι καραβοκύρηδες ...;
Τι ώρα έχει η ... άφιξη / άφιξη Nar avgar / kommer;
Τρένο Tåget
Λεωφορείο Bussen
Σκάφος Båten
Τραμ Spårvagnen
Στάση τραμ Spårvagnshållplatsen
Σιδηροδρομικό σταθμό Tågstationen
Στάση λεωφορείου Busshållplatsen
Διατίθενται δωμάτια; Ρούμι Lediga;
Πλήρες Πλήρης

Χρηματοδότηση χρημάτων στη Σουηδία

Εάν αισθάνεστε σαν να φέρετε ένα κομμάτι της Σουηδίας πίσω στο σπίτι σας, αλλά είναι πέρα ​​από τα ξύλινα clogs με κλισέ και ένα κράνος Viking, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που κραυγάζουν: "Σουηδία". Αυτά περιλαμβάνουν ξύλινα άλογα Dala, αυτόχθονες χειροτεχνίες Sami και κοσμήματα, όπως βραχιόλια από δέρμα ταράνδου και κουμπιά σκαλισμένα από κέρατα ταράνδων.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Σουηδικό Word / Φράση
Πόσο κοστίζει? Χωρις mycket kostar den;
Μηδέν noll
Ενας ett
Δύο två
Τρία tre
Τέσσερα fyra
Πέντε fem
Εξι φύλο
Επτά sju
Οκτώ åtta
Εννέα nio
Δέκα tio

Τουριστικά στοιχεία στη Σουηδία

Εκτός της Στοκχόλμης , το σουηδικό αρχιπέλαγος αποτελείται από 24.000 νησιά, νησίδες και πετρώματα. είναι ένας παραθεριστικός παράδεισος για τους κατοίκους της πόλης. Καθώς ταξιδεύει στη χώρα βοηθάει να γνωρίζει λέξεις για εγκαταστάσεις μέσα και γύρω από τις πόλεις.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Σουηδικό Word / Φράση
Τουριστικές πληροφορίες Τουριστική πληροφορία
Το ξενοδοχείο μου Ξενοδοχείο Mitt
Τράπεζα Τράπεζα
Αστυνομικό τμήμα Πολιστοποίηση
Ταχυδρομείο Postkontoret
Πρεσβεία Ambassaden
Δημόσιο τηλέφωνο Offentlig τηλέφωνο
Αγορά Marknaden
Κέντρο της πόλης κέντρο
Ειδησεογραφικό πρακτορείο Nyhetsbyrå
Υπνοδωμάτια Toalett
Είσοδος Ingång
Εξοδος Utgång
Ανοιξε öppen
Κλειστό Stängd
Ανδρες Herrar
γυναίκες Damer
Τι ώρα ανοίγει / κλείνει; När öppnar / stänger de?

Ώρα και ημέρες της εβδομάδας

Μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις μέρες της εβδομάδας, ειδικά αν χειρίζεστε τις πτήσεις σας και τις κρατήσεις ξενοδοχείων, προγραμματίζοντας ορισμένες ξεναγήσεις ή τροποποιώντας το δρομολόγιο σας.

Αγγλικά Λέξη / Φράση Σουηδικό Word / Φράση
Δευτέρα Måndag
Τρίτη Tisdag
Τετάρτη Onsdag
Πέμπτη Torsdag
Παρασκευή Φρεντάγκ
Σάββατο Lördag
Κυριακή Söndag
Σήμερα Idag
Εχθές igår
Αύριο Imorgon
πρωί Morgonen
Απόγευμα Eftermiddagen
Τι ώρα είναι? Vad ar klockan;