Η ιστορία της Αφρικής: Πώς πήρε το όνομα της Κένυα;

Υπάρχουν ορισμένες λέξεις που φέρνουν μαζί τους ισχυρές νοητικές εικόνες - λέξεις που είναι ικανές να ζωγραφίζουν μια εικόνα με λίγες συλλαβές. Το όνομα "Κένυα" είναι μια τέτοια λέξη, μεταφέροντας αμέσως όσους την ακούν στις ισχυρές πεδιάδες του Maasai Mara , όπου οι κανόνες των λιονταριών και οι φυλές εξακολουθούν να ζουν από τη γη. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στις καταγεγραμμένες ονομασίες αυτού του ανατολικού αφρικανικού έθνους.

Μια σύντομη ιστορία

Η Κένυα δεν έχει κληθεί πάντα έτσι - στην πραγματικότητα, το όνομα είναι σχετικά νέο. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι κλήθηκε η χώρα πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων αποικιοκρατών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, επειδή η Κένυα όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε. Αντί για ένα επίσημο έθνος, η χώρα ήταν απλά μέρος της ευρύτερης περιοχής που είναι γνωστή ως Ανατολική Αφρική.

Οι αυτόχθονες φυλές και οι πρώτοι Αραβικοί, Πορτογάλοι και Ομάν παρατάκτες θα είχαν τα ονόματά τους για συγκεκριμένες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και για τις πολιτείες της πόλης που εγκατέστησαν κατά μήκος της ακτής. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, θεωρείται ότι η περιοχή που εκτείνεται από την Κένυα στην Τανζανία ήταν γνωστή με ένα όνομα, την Αζανία. Τα σύνορα της Κένυας έγιναν τυπικά μόνο το 1895, όταν οι Βρετανοί ίδρυσαν το προτεκτοράτο της Ανατολικής Αφρικής.

Η καταγωγή της "Κένυας"

Τις επόμενες δεκαετίες, το βρετανικό προτεκτοράτο επεκτάθηκε μέχρι να ανακηρυχθεί τελικά αποικία στέμμα το 1920.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα επανέλαβε την αποικία της Κένυας προς τιμήν του όρους Κένυα , το δεύτερο ψηλότερο βουνό στην Αφρική και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα του έθνους. Για να καταλάβουμε από πού προέρχεται το όνομα της χώρας, είναι επομένως απαραίτητο να καταλάβουμε πώς το βουνό ήρθε να βαπτιστεί.

Υπάρχουν πολλές αντιφατικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η αγγλική ονομασία του όρους Κένυα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το όνομα του βουνού προήλθε από τους πρώτους ιεραπόστολους Johann Ludwig Krapf και Johannes Rebmann που αποτολμούσαν στο εσωτερικό της χώρας το 1846. Όταν είδαν το βουνό, οι ιεραπόστολοι ζήτησαν τους οδηγούς της Akamba για το όνομά τους, στο οποίο απάντησαν «kiima kya kenia ". Στο Akamba, η λέξη "kenia" μεταφράζεται ως λάμψη ή λάμψη.

Το βουνό ονομάστηκε "το βουνό που λάμπει" από το Akamba λόγω του γεγονότος ότι είναι πολυετής κάλυψη με χιόνι, παρά το τροπικό κλίμα των Κένυων πεδιάδων. Σήμερα, το βουνό εξακολουθεί να διαθέτει 11 παγετώνες, παρόλο που αυτές υποχωρούν γρήγορα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η λέξη Ameru "kirimira" μεταφράζεται επίσης ως "βουνό με λευκά χαρακτηριστικά", και πολλοί πιστεύουν ότι το σημερινό όνομα "Κένυα" είναι μια λανθασμένη παράδοση μιας από αυτές τις αυτοχθόνες λέξεις.

Άλλοι είναι ανένδοτοι ότι το όνομα "Κένυα" είναι μια απογοήτευση του Kırĩ Nyaga, ή Kirinyaga, το όνομα που δόθηκε στο βουνό από τους ντόπιους Kikuyu. Στο Kikuyu, η λέξη Kirinyaga μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως "χώρος ανάπαυσης του Θεού", ένα όνομα εμπνευσμένο από την πεποίθηση ότι το βουνό είναι το επίγειο θρόνο του Kikuyu του Θεού.

Λιγότερο πνευματικά, η λέξη μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως "ο τόπος με τους στρουθοκαμήλους" - μια αναφορά στους πιο κυριολεκτικούς κατοίκους του βουνού.

Κένυα Ανεξαρτησία

Τον Δεκέμβριο του 1963, η Κένυα κέρδισε ανεξαρτησία από τη βρετανική κυριαρχία μετά από μια πικρή περίοδο επανάστασης και εξέγερσης. Το νέο έθνος ήταν επίσημα και επανεξετάστηκε ως Δημοκρατία της Κένυας το 1964, υπό την προεδρία του πρώην μαχητή της ελευθερίας Jomo Kenyatta. Η ομοιότητα μεταξύ του νέου ονόματος της χώρας και του επωνύμου του πρώτου προέδρου της δεν είναι τυχαία. Η Kenyatta, που γεννήθηκε το Kamau Wa Ngengi, άλλαξε το όνομά του το 1922.

Το πρώτο του όνομα, Jomo, μεταφράζεται από το Kikuyu για το "burning spear", ενώ το επώνυμό του είναι μια αναφορά στην παραδοσιακή ζωντανή ζώνη του λαού Maasai που ονομάζεται "φως της Κένυας". Την ίδια χρονιά, η Kenyatta προσχώρησε στην Ένωση Ανατολικής Αφρικής, μια εκστρατεία που απαίτησε την επιστροφή των εδαφών του Kikuyu που αποικίσθηκαν από λευκούς αποίκους κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας.

Επομένως, η αλλαγή της ονομασίας της Κένυα συνέπεσε με την έναρξη της πολιτικής καριέρας του, που θα τον θεωρούσε κάποτε συνώνυμο της ελευθερίας της Κένυας.