Ο βασικός σας οδηγός για αναρρίχηση στην Κένυα

Παρά το μέγιστο ύψος των 16.400 ποδιών / 5.000 μέτρων, το όρος Κένυα εξακολουθεί να φαίνεται νυχτερινό από το γειτονικό Όρος Κιλιμάντζαρο . Παρόλα αυτά, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στην Αφρική και η υψηλότερη κορυφή στην Κένυα ... και τι λείπει σε ύψος, περισσότερο από ό, τι κάνει στην ομορφιά. Οι ακανόνιστες κορυφές με χιόνι, οι παγετώδεις κοιλάδες και η ποικίλη βλάστηση κάνουν την κορυφή της Κένυας έναν ισχυρό υποψήφιο για το μεγαλύτερο ταξίδι της Αφρικής .

Ένα από τα πολλά αξιοθέατα είναι η μοναδική Αφρο-Άλπεων ζώνη με το τοπίο του Dr. Seuss, του γιγαντιαίου lobelias και του Senecio daisies.

Επιλέγοντας την αιχμή σας

Το όρος Κένυα δεν έχει λιγότερες από τρεις κορυφές, το υψηλότερο είναι το Μπατσί σε 17.057 πόδια / 5.199 μέτρα. Ωστόσο, αυτή η αιχμή δεν είναι εφικτή για όλους, εκτός από τους πιο εξελιγμένους αναρριχητές, καθώς κάθεται επάνω σε μια σειρά από κακόβουλες καμινάδες, γήπεδα και κοιλάδες. Αντ 'αυτού, οι περισσότεροι πεζοπόροι στοχεύουν στο Point Lenana, το οποίο κάθεται ανεξάρτητα από τις δίδυμες κορυφές του Batian και του Nelion στα 16.355 πόδια / 4.985 μέτρα. Πρόκειται για μια δύσκολη ανάβαση, η οποία έγινε ακόμα πιο πολύ από τη σχετικά απότομη προσέγγιση και το ταχέως αυξανόμενο υψόμετρο. Από τη σύνοδο κορυφής, 360º απόψεις απλώνουν πάνω από τις αφρικανικές πεδιάδες στο μακρινό Κιλιμάντζαρο.

Τα βασικά

Η πλησιέστερη πόλη του βουνού είναι Nanyuki, και για τους περισσότερους ανεξάρτητους πεζοπόρους, αυτό είναι ένα προφανές σημείο εκκίνησης. Από εδώ, είναι σχετικά εύκολο να οργανώσετε ένα ταξίδι με μια τοπική εταιρεία (αν και φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας και να επιλέξετε ένα με φήμη για την ασφάλεια).

Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε οργανωμένο ταξίδι μπροστά από το χρόνο, το τέλος σας είναι πιθανό να περιλαμβάνει μεταφορά από και προς το Ναϊρόμπι , που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο. Οι πεζοπόροι μπορούν να επιλέξουν να κάμπινγκ (σε καθορισμένους χώρους) ή να παραμείνουν σε μια σειρά από καλύβες βουνών. Όλα τα φαγητά πρέπει να φέρονται μαζί σας και οι περισσότεροι πεζοπόροι επιλέγουν να αναρριχηθούν με οδηγό, μαγειρέψουν και αχθοφόροι.

Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Κένυα

Υπάρχουν αρκετές διαδρομές για να επιλέξετε από το σχεδιασμό της ανάβασης. Οι περισσότεροι χρειάζονται μεταξύ τριών και επτά ημερών για να ολοκληρωθούν.

Η διαδρομή Sirimon-Chogoria
Η διαδρομή Sirimon-Chogoria είναι αναμφισβήτητα το πιο ικανοποιητικό ταξίδι της Κένυας. Εισέρχεται στην Πύλη του Σιρυμώνα, ανεβαίνει προς το σημείο Λενάνα και έπειτα προς την οδό Χογκόρια προς την Πύλη της Χογκόριας. Η ανάβαση είναι η πιο δημοφιλής διαδρομή μέχρι το βουνό, αγαπημένη από πεζοπόρους για το εκπληκτικό τοπίο και σχετικά εύκολο ρυθμό. Η κάθοδος είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό βουνό, με απίστευτες απότομες εκβολές, πρασιές και καταρράκτες. Η διαδρομή είναι 37 μίλια / 60 χιλιόμετρα σε μήκος και περιλαμβάνει μια ανάβαση των 7.875 ποδιών / 2.400 μέτρων. Χρειάζεται συνήθως έξι ή επτά ημέρες συνολικά.

Η διαδρομή Sirimon-Naro Moru
Η διαδρομή Sirimon-Naro Moru είναι η πιο δημοφιλής διαδρομή για πεζοπόρους στο όρος Κένυα. Χάρη στη δημοτικότητά του οφείλεται στο σταθερό ρυθμό ανόδου (πάνω Sirimon) και στη γρήγορη κάθοδο που είναι δυνατή από τη διαδρομή Naro Moru. Αν και δεν καλύπτει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του πανέμορφου βουνού, η ίδια η διαδρομή είναι πολύ γραφική, περνώντας από την κοιλάδα του Mackinder προς το στρατόπεδο του Shipton και στη συνέχεια κατεβαίνει μέσα από τον περιβόητο κατακόρυφο τσουνάμι και πυκνό τροπικό δάσος στη διαδρομή Naro Moru.

Η διαδρομή είναι λίγο κάτω από 37 μίλια / 60 χιλιόμετρα συνολικά και περιλαμβάνει μια ανάβαση των 7.875 ποδιών / 2.400 μέτρων.

Η διαδρομή Burguret-Chogoria
Το Burguret-Chogoria είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική διαδρομή για τους ορεινούς πεζοπόρους της Κένυας. Η διαδρομή Burguret ανακτήθηκε πρόσφατα από το δάσος μετά από χρόνια παραμέλησης. Ως αποτέλεσμα εξακολουθεί να βλέπει πολύ λίγα πεζοπορία, γι 'αυτό είναι η διαδρομή για να επιλέξετε αν ψάχνετε για πραγματική μοναξιά και άγρια ​​κάμπινγκ. Έχοντας σκαρφαλώσει τον Burguret στην κορυφή του πεζοπόρου στο Point Lenana (4.985 μ.), Ο οδοντωτός δρόμος κατεβαίνει κατά μήκος της ωραιότερης διαδρομής στο βουνό Χογκόρια. Η διαδρομή Burguret-Chogoria εκτείνεται σε απόσταση 38 μιλίων / 61 χιλιομέτρων. Προειδοποιήστε ότι αυτή η διαδρομή μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική λόγω της τραχιάς, συχνά υπερμεγέθης διαδρομής της.

Καλύτερος χρόνος για ταξίδι στην Κένυα

Το όρος Κένυα έχει αρκετούς μικρούς παγετώνες (παρόλο που αυτές εξαφανίζονται γρήγορα). και ως εκ τούτου το κλίμα της μπορεί να είναι ψυχρός όλο το χρόνο.

Τη νύχτα, οι θερμοκρασίες σε υψηλότερα υψόμετρα μπορεί να πέσουν τόσο χαμηλά όσο 14ºF / -10ºC. Συνήθως, τα πρωινά πρωινά στο βουνό είναι ηλιόλουστα και ξηρά, με σύννεφα να σχηματίζονται συχνά μέχρι το μεσημέρι. Ενώ είναι δυνατό να περάσετε το όρος Όρος της Κένυας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, είναι πολύ πιο δύσκολο (και λιγότερο άνετο) κατά τη διάρκεια των βροχερών εποχών της Κένυας. Αυτά συνήθως διαρκούν από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου και από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας για τις ξηρές εποχές αντί.

Διαμονή στο όρος Κένυα

Διαμονή στο όρος Κένυα κυμαίνεται από το πολύ βασικό έως το σχετικά πολυτελές. Τα πιο άνετα καταλύματα βρίσκονται στις χαμηλότερες πλαγιές, μέσα και γύρω από το δάσος. Αυτά τα καταλύματα διαθέτουν καταλύματα σε στιλ ξενοδοχείου, συχνά με πυρκαγιές και ζεστό τρεχούμενο νερό. Πολλοί προσφέρουν ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα και παρατήρηση πουλιών . Οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν το Bantu Mountain Lodge, με 28 ευρύχωρα δωμάτια και ένα εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σε έναν διαμορφωμένο κήπο. και το Serena Mountain Lodge, μια πολυτελή επιλογή με υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και μπαλκόνια με θέα σε μια υδροβόλο.

Όσο ψηλότερα το βουνό, η διαμονή παίρνει τη μορφή απλών καλύβων, οι περισσότεροι με κοιτώνες και κοινόχρηστους χώρους για μαγείρεμα και φαγητό. Ορισμένοι έχουν επίσης τρεχούμενο νερό, ενώ άλλοι είναι λίγο περισσότερο από ένα προστατευμένο χώρο για ύπνο. Τα κρεβάτια στις καλύβες μπορούν να κρατηθούν στις πύλες του πάρκου. Οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν το στρατόπεδο του Mackinder, το στρατόπεδο του Shipton και την παλαιά βουνοπλαγιά του Moses, τα οποία διαθέτουν κουκέτες και εγκαταστάσεις μπάνιου. Αν αποφασίσετε να πάρετε τις δίδυμες κορυφές του Μπατσί και του Νηλιού, μια από τις πιο δημοφιλείς καλύβες για να ξεκινήσετε την απόπειρα κορυφής είναι η αυστριακή καλύβα, με χώρο για 30 άτομα.

Συνιστώμενα βουνά της Κένυας

Κάθε πεζοπόρος πρέπει να εγγραφεί στην έδρα του πάρκου και κανείς δεν μπορεί να επιχειρήσει μόνος του την πεζοπορία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους επίτευξης μιας επιτυχημένης συνόδου είναι η κράτηση χώρου σε οργανωμένο ταξίδι. Ο χειριστής του ταξιδιού θα παρέχει ενημερωμένους οδηγούς, αχθοφόρους και μάγειρες. και να κανονίσετε την διαμονή σας στο βουνό για εσάς. Μερικοί από τους πιο αξιόπιστους χειριστές είναι το Go to Mount Kenya, το οποίο προσφέρει τέσσερις ημερήσιες εκδρομές στις διαδρομές Sirimon-Chogoria και Sirimon-Naro Moru. και Tourdust, που προσφέρει δρομολόγια για όλες τις διαδρομές που αναφέρονται παραπάνω.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Κένυας

Εκτός από το εκπληκτικό τοπίο του βουνού, ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενός βουνού Κένυα είναι η εξαιρετικά ποικιλόμορφη άγρια ​​φύση και χλωρίδα που πιθανότατα θα δείτε κατά μήκος του δρόμου. Οι κατώτερες πλαγιές του όρους Κένυα είναι πυκνά δασωμένες και φιλοξενούν ελέφαντες, βουβάλια και ελιά. Οι ανώτερες πλαγιές έχουν ένα σπάνιο βιότοπο των Άλπεων με υψίπεδα, παγετώδεις κοιλάδες και κάποια ασυνήθιστα μεγάλη φυτική ζωή. Παρακολουθήστε για τα τρωκτικά, τους βράχους του βράχου και φυσικά για μια πληθώρα σπάνιων ειδών πουλιών.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 29 Νοεμβρίου 2017.