Κορυφαίες συμβουλές για το πώς να ανεβαίνετε στο Κιλιμάντζαρο

Στα 19.341 πόδια / 5.895 μέτρα, το χιονισμένο όρος της Τανζανίας Kilimanjaro είναι η υψηλότερη κορυφή στην Αφρική και το ψηλότερο ελεύθερο βουνό στον κόσμο. Είναι επίσης το ψηλότερο βουνό στον κόσμο - και ποια είναι η βόλτα του. Για να φτάσετε στη σύνοδο κορυφής, πρέπει να περάσετε από πέντε ξεχωριστές κλιματικές ζώνες, που κυμαίνονται από τροπικό δάσος έως αλπική έρημο και τελικά από τη γλαλική Αρκτική. Παρόλο που είναι δυνατό να ανεβείτε στο όρος Κιλιμάντζαρο χωρίς κάποια ειδική ορειβασία ή εξοπλισμό, η σύνοδος κορυφής της Αφρικής δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικούς τρόπους για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Βρείτε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 65% των ορειβατών φθάνει στη σύνοδο κορυφής του Κιλιμάντζαρο, αλλά οι πιθανότητές σας αυξάνονται σημαντικά αν επιλέξετε τον κατάλληλο χειριστή. Είναι υποχρεωτικό να ανεβείτε με οδηγό το Κιλιμάντζαρο και παρόλο που είναι δυνατό να βρείτε ανεξάρτητους οδηγούς για ελαφρώς φτηνότερες τιμές, οργανωμένες εκδρομές προσφέρουν καλύτερη εμπειρία και καλύτερη υποστήριξη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι χειριστές διαφέρουν από πρώτης τάξης σε εντελώς αμέλεια, οπότε είναι σημαντικό να είναι επιλεκτικός και να δίδεται προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι του κόστους. Η Thomson Treks είναι ένας αξιόπιστος φορέας με ποσοστό επιτυχίας 98% +.

Κορυφή Συμβουλή: Αποφύγετε εταιρείες χαμηλού βαθμού και βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα σχόλια των χειριστών και τα ποσοστά επιτυχίας.

Ώρα ταξίδι σας

Είναι δυνατό να ανεβείτε στο όρος Kilimanjaro όλο το χρόνο, αλλά μερικοί μήνες είναι σαφώς πιο άνετοι από άλλους. Υπάρχουν δύο βέλτιστες εποχές για πεζοπορία Κιλιμάντζαρο - από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, και από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ο καιρός είναι πιο δροσερός και οι διαδρομές είναι λιγότερο γεμάτοι. Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο το βουνό είναι πιο πολυάσχολο (λόγω της εποχής που συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές του βόρειου ημισφαιρίου), αλλά οι μέρες είναι ζεστές και ευχάριστες. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τους πιο υγιείς μήνες του Απριλίου, του Μαΐου και του Νοεμβρίου, ενώ απαιτείται ζεστό ρουχισμό στη σύνοδο κορυφής όλο το χρόνο.

Κορυφή Συμβουλή: Κάντε κράτηση εκ των προτέρων για ταξίδια αιχμής με τις ασφαλέστερες συνθήκες αναρρίχησης.

Προετοιμαστείτε για την επιτυχία

Παρόλο που η εκπαίδευση σε ορειβασία δεν είναι απαραίτητη, ένα λογικό επίπεδο φυσικής κατάστασης πηγαίνει πολύ στο Κιλιμάντζαρο. Αν λείπεις σε αυτό το τμήμα, θα θελήσεις να ασχοληθείς με την αντοχή σου στους μήνες που προηγήθηκαν το ταξίδι σου. Πρακτικές πεζοπορίες σας δίνουν επίσης την ευκαιρία να σπάσετε τις νέες μπότες πεζοπορίας σας , ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εξουθενωτικών κυψελών. Η άσκηση σε υψόμετρο μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διάφορους τρόπους, γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να κάνετε ιατρικό έλεγχο πριν από την αναχώρηση. Ακόμη και οι πιο βασικές ασθένειες μπορούν να κάνουν τη ζωή σας άθλια σε 18.000 πόδια.

Συμβουλή: Πλήρης ταξιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη. Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιό σας περιλαμβάνει κάλυμμα για ιατρική περίθαλψη και εκκένωση έκτακτης ανάγκης.

Επιλέξτε τη διαδρομή σας

Υπάρχουν επτά κύριες διαδρομές στο Κιλιμάντζαρο. Ο καθένας ποικίλλει από την άποψη της δυσκολίας, της κυκλοφορίας και της γραφικής ομορφιάς, και η επιλογή του σωστού για εσάς είναι βασικό μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού. Τα χρονικά διαστήματα εξαρτώνται από τη διαδρομή που επιλέγετε, με πεζοπορίες που διαρκούν από πέντε έως 10 ημέρες. Οι διαδρομές με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας είναι εκείνες που διαρκούν περισσότερο και ανεβαίνουν με σταδιακό ρυθμό, επιτρέποντας στους ορειβάτες να εγκλιματιστούν στην αλλαγή του υψομέτρου.

Το Marangu θεωρείται παραδοσιακά η ευκολότερη διαδρομή, αλλά τα Rongai, Lemosho και Northern Circuit έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Κορυφή Συμβουλή: Αφήστε χρόνο για μεγαλύτερο ταξίδι για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να φτάσετε στην κορυφή.

Συσκευασία προσεκτικά

Είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία μεταξύ του φωτισμού συσκευασίας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Τα επίπεδα είναι κρίσιμα δεδομένης της ποικιλίας του κλίματος του Κιλιμάντζαρο. Θα χρειαστείτε προστασία από τον ήλιο για τα κατώτερα σημεία και ζεστά ρούχα για τη σύνοδο κορυφής. Μια καλής ποιότητας υπνόσακο είναι απαραίτητη, καθώς είναι ένα βασικό κιτ πρώτων βοηθειών (ο χειριστής σας θα πρέπει να παρέχει πιο εκτεταμένα στοιχεία ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου και ενός απινιδωτή). Είναι δυνατόν να νοικιάσετε εξοπλισμό επιτόπου, αν και η ποιότητα και η εφαρμογή ποικίλλουν σημαντικά. Θυμηθείτε να συσκευάσετε εφεδρικές μπαταρίες για τη φωτογραφική σας μηχανή και φωτοτυπίες του εγγράφου διαβατηρίου / ασφάλισης.

Κορυφή Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας μετρητά για την ανατροπή του οδηγού σας και του θυρωρού σας, ο οποίος θα μεταφέρει μέχρι και 30 λίβρες / 15 κιλά από τα προσωπικά σας εργαλεία για εσάς.

Αποκτήστε εγκλιματισμό

Η ασθένεια σε υψόμετρο είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος λόγος για αποτυχημένες προσπάθειες σύναψης κορυφής στο Κιλιμάντζαρο. Ο καλύτερος τρόπος για να εγκλιματιστείτε στο ακραίο υψόμετρο του βουνού είναι να επιλέξετε μια διαδρομή που ανεβαίνει σταδιακά, λαμβάνοντας έξι ημέρες ή και περισσότερο. Ορισμένα φάρμακα (όπως το Diamox και το Ibuprofen) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της ασθένειας σε ύψος, ενώ η ενυδάτωση (κατά προτίμηση με καθαρό νερό) είναι επίσης σημαντική. Η ασθένεια σε ύψος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση ή την ικανότητά σας και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Διαβάστε τα αποτελέσματα εκ των προτέρων και προετοιμαστείτε να κατεβείτε εάν είναι απαραίτητο.

Κορυφή Συμβουλή: Μάθετε τα όριά σας και μην προσπαθείτε να τα ωθήσετε. Όταν πρόκειται για το Κιλιμάντζαρο, αργή και σταθερή πραγματικά κερδίζει τον αγώνα.

Προϋπολογισμός για το ταξίδι σας

Ένα ταξίδι Kilimanjaro μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε από $ 2.400 έως $ 5.000 ή περισσότερα ανά άτομο. Αυτά τα τέλη θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάμπινγκ, φαγητό, ξεναγούς, πάρκινγκ και μεταφορά από και προς το βουνό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας είναι αξιοπρεπές, ότι οι οδηγοί και οι αχθοφόροι σας αντιμετωπίζονται αρκετά καλά και καλά εκπαιδευμένοι και ότι έχετε έναν καλό ύπνο. Ενώ οι μικρότερες διαδρομές είναι φθηνότερες, οι πιθανότητές σας να φτάσετε στη σύνοδο κορυφής μειώνονται σημαντικά λόγω του ανεπαρκούς εγκλιματισμού. Εάν επιλέγετε μια "καλή συμφωνία", βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί και οι αχθοφόροι σας είναι καλά εξοπλισμένοι για να χειριστούν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald