Το αίνιγμα των ιρλανδικών στρογγυλών πύργων

Ποιος ήταν ο λόγος για την αύξηση των στρογγυλών πύργων της Ιρλανδίας;

Οι στρογγυλοί πύργοι της Ιρλανδίας έδωσαν τροφή για σκέψη τόσο για τους ακαδημαϊκούς όσο και για τους ερασιτέχνες αρχαιολόγους τους τελευταίους αιώνες και η κριτική επιτροπή παραμένει περιστασιακά στα καλύτερα σημεία - αλλά οι πιο εξωτικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση και το σκοπό τους έχουν διαλυθεί. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ελαφριά ματιά σε ποιες εξηγήσεις ήρθαν οι άνθρωποι, συχνά αγνοώντας την ιστορία της Ιρλανδίας, ενώ ονειρεύονταν τις "εξηγήσεις" τους ...

τα περισσότερα από αυτά που προέρχονται από το (εσφαλμένο) πιστεύουν ότι οι στρογγυλοί πύργοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ανεγερθεί από ιρλανδούς κατασκευαστές.

Ο Βουδιστής Φάλλη της Ιρλανδίας;

Μία από τις πιο εκτεταμένες εξηγήσεις για τις εντυπωσιακές ιρλανδικές στύσεις παρασχέθηκε (ή μάλλον ονειρευόταν) από τον Orientalist Henry O'Brien το 1832, γεμάτη από τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία της Ανατολής. Σε μια μακρά και ξετυλιγμένη πραγματεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέτρινοι πυλώνες ήταν η ορατή κληρονομιά μιας φαλλοκεντρικής βουδιστικής λατρείας. Σύμφωνα με την ιστορία της ιστορίας του O'Brien, η Ιρλανδία είχε κάποτε μια εισροή βουδιστών μεταναστών που έθεσαν τους στρογγυλούς πύργους ως τόπους λατρείας. Αυτό συνέβη πριν από τον Άγιο Πάτρικ, προφανώς. Ανεξάρτητα από τη λογική, τα ελλιπή στοιχεία και το απλό γεγονός ότι οι στρογγυλοί πύργοι ανεγέρθηκαν πολύ πέρα ​​από τον χρόνο του Πάτρικ, η Βασιλική Ιρλανδική Ακαδημία χορήγησε στον O'Brien τιμή £ 20 για το έργο του.

Η σύνδεση της Δανίας

Για να είμαι ειλικρινής, η βουδιστική θεωρία δεν ήταν η πρώτη φορά που προτάθηκε ένα "ξένο" υπόβαθρο στον ιρλανδικό στρογγυλό πύργο - το 1724 ο Thomas Molyneux δημοσίευσε "Ένας λόγος για τα Δανικά βουνά, οχυρά και πύργους".

Η θεωρία του με λίγα λόγια: οι Βίκινγκ της Δανίας έχτισαν τους στρογγυλούς πύργους μετά την άφιξή τους στην Ιρλανδία. Και πάλι το χρονικό πλαίσιο δεν ταιριάζει με τη θεωρία, οι εισβολές Βίκινγκ έγιναν μετά την κατασκευή των πύργων του πρώτου γύρου. Και κανένα σκληρό γεγονός δεν υποστηρίζει τη θεωρία του Molyneux. Στην πραγματικότητα, ένα κατάφωρα προφανές πρόβλημα παραβλέφθηκε εύκολα.

Αυτή είναι η ανυπαρξία οτιδήποτε απομακρυσμένα μοιάζει με έναν ιρλανδικό στρογγυλό πύργο οπουδήποτε στη Δανία (ή τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία εν γένει).

Αρχαίοι αρχιτέκτονες με πολύ προχωρημένους

Ένα πέρασμα πρέπει να φτάσει σε άλλους πολιτισμούς που εισάγουν γύρους πύργους στην Ιρλανδία. Μεταξύ των οποίων ήταν οι "Αφρικανοί βασιλιάδες της θάλασσας" - οι Φοίνικες, οι μυστηριώδεις "λαοί της θάλασσας" και παρόμοιοι λαοί. Ενώ μπορεί να υπήρχε εμπόριο μεταξύ Αφρικής και Ιρλανδίας, αυτό εξακολουθεί να μην ταιριάζει σε κανένα ιστορικό χρονοδιάγραμμα. Οι «αρχαίοι αστροναύτες» πήραν επίσης ένα πόδι - τελικά, οι στρογγυλοί πύργοι φέρουν μια ασυνήθιστη ομοιότητα με έναν πυραύλο και το 1054 ένας «στρογγυλός πύργος από φωτιά» εμφανίστηκε πάνω από το Meath. Μήπως ο διερμηνέας Nazca Erich von Däniken ξέρει περισσότερο; Και τότε υπάρχουν οι Ζωροαστρικοί. Αυτοί οι λάτρεις της φωτιάς άναψαν τις ιερές φλόγες τους και στην Ιρλανδία (μερικοί σκέφτονται), στους στρογγυλούς πύργους που έκτισαν ειδικά ... αλλά δυστυχώς δεν άφησαν κανένα ίχνος της διαμονής τους. Τι συνδέει αυτές τις θεωρίες, εκτός από το να είσαι στο θνητό περιθώριο; Το υποκείμενο: Οι Ιρλανδοί οικοδόμοι δεν θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τους στρογγυλούς πύργους χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Να βγούμε από όλα

Ο πρώην Ιρλανδικός Χριστιανισμός ανέλαβε σίγουρα τις επιρροές από την Ανατολή και ήταν διαφορετικός τρόπος για να ενσωματώσει τον Ρωμαιοκαθολικισμό.

Το ιδεώδες της Ιρλανδίας ήταν ένα μοναστικό, ήσυχο ζωντανό κάπου εκτός δρόμου. Ιρλανδοί μοναχοί άρεσαν να μείνουν μόνοι τους και κάποιοι ίσως μάλιστα προσπαθούσαν να μιμηθούν τους στυλίτες, ζωντανούς αγίους που ζούσαν σε πυλώνες. Ως εκ τούτου ο στρογγυλός πύργος θεωρήθηκε ως τόπος όπου ζούσε ένας στυλίτης. Εκτός από τις ελλιπείς αποδείξεις ότι κάποιος έζησε μόνιμα σε ένα στρογγυλό πύργο ... η ίδια η έννοια της ασκητικής ζωής ως στυλίτης πηγαίνει εναντίον αυτής. Ένας άντρας που ζούσε σε στρογγυλό πύργο θα ήταν παρόμοιος με τον σύγχρονο ερημίτη, ο οποίος καταλαμβάνει το Empire State Building μόνος του (εισάγετε το αγαπημένο σας αστείο Howard Hughes εδώ αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε).

Είναι αυτή η ώρα;

Αργά ή αργότερα μια κοσμολογική εξήγηση αναγκάστηκε να ανοίξει - και ο στρογγυλός πύργος ως το κεντρικό στοιχείο ενός γιγαντιαίου ηλιακού ρολογιού κάνει τουλάχιστον κάποια αίσθηση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για ένα πραγματικό "dial" που ταιριάζει με αυτή τη θεωρία.

Και μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν ένα ραβδί στη λάσπη δεν θα εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό για μικρότερο κόστος και προσπάθεια. Από την άλλη, η θεωρία δεν μπορεί να απορριφθεί τελείως: Ένας μοναχός στον ανώτερο θάλαμο μπορεί να είχε κρατήσει ένα μάτι στη κινούμενη σκιά του πύργου και να αφαιρέσει την ώρα της ημέρας από αυτό. Όταν η σκιά πέφτει στον τάφο του αδελφού Λέοντα, ήρθε η ώρα για μεσημεριανό γεύμα. Φαίνεται όμως ότι είναι παράλογο να υποδείξουμε ότι οι πύργοι κατασκευάστηκαν για το σκοπό αυτό.

Πιο κοντά στον Θεό Μου

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η θεωρία των περιθωρίων ότι οι πύργοι χτίστηκαν ως κατακόρυφα οστεοφυλάκια, σπίτια οστών. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται από τους σκελετούς που βρέθηκαν σε μερικούς πύργους, αλλά ... πουθενά δεν υπήρχε μια πραγματική μάζα οστών που ανακαλύφθηκε, όλα τα ευρήματα ήταν μικρού μεγέθους και χωρίς συνέπεια. Είναι επομένως πιο πιθανό αυτά τα οστά να είναι τα ερείπια των ανθρώπων που πραγματικά σκοτώθηκαν στους πύργους (μερικοί από αυτούς που καίγονται με τους επιβάτες), των ανθρώπων που είχαν μοιραστεί πριν από την τοποθέτηση των θεμελίων ή απλώς απορρίφθηκαν οστά από άλλους τάφους. Και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να κρατηθεί ένας ναός στον πύργο.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ισχυρό φρούριο

Είναι πολύ πιθανό οι πύργοι να έχουν διπλασιαστεί ως πλατφόρμες παρατήρησης για να προειδοποιήσουν τους μοναχούς να πλησιάσουν επιδρομείς, καταιγίδες και συλλέκτες φόρων. Εάν έχετε έναν πύργο, γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε; Αλλά, και πάλι, κανείς δεν θα είχε κατασκευάσει έναν στρογγυλό πύργο μόνο για αυτόν τον σκοπό. Σε στενή σχέση με την αναζήτηση είναι η θεωρία του στρογγυλού πύργου ως αμυντική δομή. Αυτό παρομοιάζει τον λεπτό στρογγυλό πύργο με το περισσότερο ή λιγότερο κατόρθωμα των μεσαιωνικών κάστρων. Αποτελείται από καθαρά πρακτικούς λόγους: οι ελλείποντα σχισμές βέλους και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες θα καθιστούσαν τον πύργο άχρηστο για το σκοπό αυτό. Υπάρχει όμως και άλλη δυνατότητα ...

Το δωμάτιο πανικού των μοναχών

Ο στρογγυλός πύργος θεωρείται συχνά ως ασφαλές καταφύγιο για τους μοναχούς - και αυτό σίγουρα ήταν αλήθεια, μερικά χρονικά λένε μια παύλα για τον πύργο με τους εχθρούς να πλησιάζουν. Αναμφισβήτητα ο στρογγυλός πύργος ήταν το πιο τεράστιο μέρος ενός μοναστηριού, υποδεικνύοντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Δυστυχώς τα περισσότερα χρονικά συνεχίζουν να αναφέρουν ότι ο στρογγυλός πύργος κάηκε έπειτα από τους επιτιθέμενους, οδηγώντας στον πιο δυσάρεστο θάνατο εκείνων που κατέφυγαν εκεί. Οι στρογγυλοί πύργοι μπορεί να είχαν αποτρεπτικό χαρακτήρα για την περιφραγμένη μπάντα χωρίς να έχουν φιλοδοξίες. Όσοι θέλουν να κάνουν μια δολοφονία θα έπρεπε απλά να φωτίζουν μια αξιοπρεπή φωτιά και να περιμένουν μέχρι ο πύργος που μοιάζει με καμινάδα να γίνει ένας φούρνος. Η συλλογή των καυστικών οστών για το χυτό χρυσό θα ήταν εύκολο αργότερα.

Θησαυροί μακριά

Οι στρογγυλοί πύργοι ήταν ψηλοί και στεγνοί και θα ήταν σπατάλη χώρου για να μην αποθηκεύονται κάποια τιμαλφή σε αυτά. Αυτά θα ήταν ασφαλή από τα στοιχεία, τα τρωκτικά και ακόμη και τον περίεργο κλέφτη. Αλλά όχι από καθορισμένους επιδρομείς (βλ. Παραπάνω). Η περιστασιακά ακούστηκε η θεωρία ότι οι στρογγυλοί πύργοι ήταν ένας "τόπος κρύβας" για τιμαλφή φαίνεται να είναι καθαρή πλάνη ... αν δεν ορίσετε ως "κρησφύγετο" το μόνο κτίριο ένα μονόβουλο και σοβαρά μυωπικός Viking θα μπορούσε να εντοπίσει ομίχλη και βροχή.

Το ξυράφι του Occam; Πολυλειτουργικός πύργος!

Η ιρλανδική λέξη για ένα στρογγυλό πύργο είναι ... cloicteach, κυριολεκτικά "το σπίτι του κουδουνιού" και χρησιμοποιείται σε annals γραμμένο όταν γύρο πύργους ήταν όλη η οργή. Ας είμαστε αμβλύ, στη συνέχεια υποθέτοντας ότι ο στρογγυλός πύργος ήταν ένας καμπαναριό ή "campanile". Όχι μόνο χρησιμοποιείται για να στεγάσει ένα κουδούνι, αλλά και για να το χτυπήσει από τον επάνω όροφο. Ακόμα και τα μικρά κουδούνια που δοκιμάζονται μπορούν να ακουστούν από το μίλι ή και περισσότερο. Παρόλο που δεν έχουμε αποδείξεις ότι ένα σχοινί χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει το κουδούνι από τους κάτω ορόφους, αυτό δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά θα ήταν ο πιο πρακτικός τρόπος να το κάνουμε.

Δυστυχώς, ακόμη και το ξυράφι του Occam που μόλις εφαρμόστηκε δεν θα κοπεί σε αυτό το κυνήγι ... απλά δεν το γνωρίζουμε και είναι απίθανο να βρούμε ποτέ. Ο ιρλανδικός γύρος πύργος είναι ένα μοναδικό κομμάτι εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που μόνο άκμασε στην Ιρλανδία, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά ποιος έχτισε το πρώτο και αν ήταν εμπνευσμένο από αόριστα παρόμοια ευρωπαϊκά κτίρια, έτσι η εικασία σας είναι τόσο καλή όσο η δική μου.

Αλλά θα έλεγα ότι χτίστηκαν από τους Ιρλανδούς ...