Πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε την Τανζανία;

Το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να ταξιδέψετε στην Τανζανία δεν έχει οριστική απάντηση, επειδή διαφορετικοί άνθρωποι θέλουν διαφορετικά πράγματα από την εποχή τους σε αυτή την εκπληκτική χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Μερικοί ελπίζουν για βέλτιστη προβολή παιχνιδιών στα παγκοσμίου φήμης αποθέματα του Βόρειου Κύκλου, ενώ άλλοι απλά θέλουν καλό καιρό για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα στην παραλία. Ο καιρός είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για να μπορέσετε να συναντήσετε το Όρος Κιλιμάντζαρο ή το Όρος Μέρους. ενώ πολλοί επισκέπτες θέλουν να είναι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσουν την ετήσια Μεγάλη Μετανάστευση .

Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στους παράγοντες που επηρεάζουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψετε για σας.

Ο καιρός της Τανζανίας

Ο καιρός είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό του ταξιδιού σας. Είναι προφανές ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι καθολικοί κανόνες σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο και γεωγραφικά διαφορετική από την Τανζανία. αλλά υπάρχουν βασικές καιρικές συνθήκες που δίνουν μια γενική ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή του έτους. Η Τανζανία έχει δύο βροχερές εποχές - μια μακρά περίοδο που συνήθως συμβαίνει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. και μια συντομότερη που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου είναι η μεγάλη περίοδος ξηρασίας (Ιούνιος-Οκτώβριος), όταν ο καιρός είναι γενικά καθαρός και ηλιόλουστος. Οι θερμοκρασίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ύψος, αλλά στα αποθέματα και στην ακτή ο καιρός είναι συνήθως ζεστός ακόμα και το χειμώνα.

Πιάνοντας τη Μεγάλη Μετανάστευση

Αυτό το απίστευτο φυσικό θέαμα βλέπει την ετήσια μετανάστευση περίπου δύο εκατομμυρίων wildebeest και ζέβρας μεταξύ των βοσκοτόπων τους στην Τανζανία και την Κένυα.

Ενώ ο καιρός συνήθως υπαγορεύει τον καλύτερο χρόνο για να πάει σε σαφάρι, εκείνοι που ταξιδεύουν ειδικά για να δουν τη μετανάστευση θα πρέπει να ακολουθήσουν ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εποχή της απογαλακτισμού, επισκεφθείτε τα βόρεια πάρκα όπως το Serengeti και το Ngorongoro Conservation Area μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι βαριές βροχοπτώσεις δυσκολεύουν να ακολουθήσουν τα κοπάδια καθώς ξεκινούν το μακρινό ταξίδι τους προς βορειοδυτικά - γι 'αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε την κράτηση ενός σαφάρι αυτή τη στιγμή. Για να παρακολουθήσετε τις αγέλες σε κίνηση, κατευθυνθείτε προς το δυτικό Serengeti τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η καλύτερη στιγμή για να πάει στο Safari

Αν δεν ανησυχείτε υπερβολικά για τη μετανάστευση, τότε ο καλύτερος χρόνος για να πάτε σε σαφάρι (είτε κατευθύνεστε προς τα πάρκα στο βορρά είτε στο νότο) είναι κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου ξηρού. Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, η έλλειψη βροχής σημαίνει ότι τα ζώα αναγκάζονται να συγκεντρωθούν στις υδροληψίες - καθιστώντας τους πολύ ευκολότερο να εντοπίσουν. Το φύλλωμα είναι λιγότερο πυκνό, επίσης, που βοηθά επίσης. Ο καιρός είναι γενικά ψυχρότερος και λιγότερο υγρός (κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αν προγραμματίζετε να περάσετε πολλές ώρες στο δάσος) και οι δρόμοι είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν αδιάβατοι από τις πλημμύρες. Από την άποψη της υγείας, η ξηρή περίοδος είναι μια καλύτερη επιλογή επειδή τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες είναι επίσης λιγότερο διαδεδομένα.

Με αυτό που λέγεται, τα αποθέματα του Northern Circuit, όπως το Ngorongoro, το Serengeti και το Lake Manyara, προσφέρουν συνήθως καλή θέα όλο το χρόνο (με εξαίρεση το Εθνικό Πάρκο Tarangire, το οποίο είναι αισθητά καλύτερο κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου ξηρού).

Η καλύτερη στιγμή για να ανέβει το Κιλιμάντζαρο

Αν και είναι δυνατό να ανεβείτε στο όρος Kilimanjaro όλο το χρόνο, ο χρόνος είναι σίγουρα ένας παράγοντας στις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής. Υπάρχουν δύο βέλτιστες περίοδοι αναρρίχησης, οι οποίες συμπίπτουν με τους μήνες ξηρού εποχής του Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο. Σε άλλες εποχές του χρόνου, οι εποχιακές βροχοπτώσεις μπορούν να κάνουν τις διαδρομές ολισθηρές και δύσκολες στην πλοήγηση. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι γενικά θερμότεροι από τους χειμερινούς μήνες του Ιουνίου έως τον Οκτώβριο (αν και οι διαφορές στη θερμοκρασία είναι ελάχιστες τόσο κοντά στον ισημερινό ). Όποια και αν είναι η χρονική περίοδος που αποφασίζετε να ανεβείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε φέρει εργαλεία ψυχρού καιρού, γιατί η κορυφή του βουνού στέκεται αιώνια με πάγο.

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν επίσης για το όρος Meru , το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το Κιλιμάντζαρο.

Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την ακτή

Εάν κατευθυνθείτε προς την ακτή για ένα σημείο της R & R (ή για κάποιο από τα ειδυλλιακά νησιά του Ινδικού Ωκεανού της Τανζανίας), ο καλύτερος χρόνος για να ταξιδέψετε είναι κατά τη διάρκεια μιας από τις ξηρές εποχές.

Οι βροχές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο είναι ιδιαίτερα βαριές στην ακτή, καθιστώντας αυτήν την εποχή του έτους αναξιόπιστη για αφοσιωμένους πιστούς ηλίου. Οι βροχές διαταράσσουν επίσης την υποβρύχια ορατότητα, γεγονός που μπορεί να απογοητεύσει τους δύτες και τους αναπνευστήρες. Εάν είστε επικεφαλής στο Αρχιπέλαγος του Ζανζιβάρη, σκεφτείτε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας γύρω από ένα από τα πολιτιστικά φεστιβάλ του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζανζιβάρη διεξάγεται τυπικά τον Ιούλιο, ενώ το Φεστιβάλ αφρικανικής μουσικής Sauti za Busara πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο.