Η Μεγάλη Μετανάστευση: ο δεσμός μεταξύ Wildebeest και Zebra

Κάθε χρόνο, οι πεδιάδες της Ανατολικής Αφρικής προσφέρουν τη σκηνή για ένα από τα πιο εντυπωσιακά γυαλιά του φυσικού κόσμου. Μεγάλα κοπάδια από αγριόγατα, ζέβρες και άλλες αντιλόπες συγκεντρώνονται στις εκατοντάδες χιλιάδες τους, για να ταξιδεύουν μαζί στην Τανζανία και την Κένυα, αναζητώντας καλές βόσκηση και ασφαλή μέρη για αναπαραγωγή και γέννηση. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της Μεγάλης Μετανάστευσης υπαγορεύεται από τις βροχές, αλλά μερικά από τα καλύτερα μέρη για να το δείτε σε δράση περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Maasai Mara και το Εθνικό Πάρκο Serengeti .

Εμπειρίες από πρώτο χέρι

Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά τυχερός για να βιώσω την Μεγάλη Μετανάστευση για τον εαυτό μου, όταν έφτασα στα κοπάδια καθώς έκαναν το δρόμο τους στο κεντρικό Σερέντζετι. Ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα, με τις πεδιάδες να μεταμορφώνονται όσο το μάτι μπορούσε να δει σε μια ζωντανή θάλασσα. Παρόλο που αυτό το καταπληκτικό γεγονός αναφέρεται συχνά ως η μετανάστευση του Wildebeest, στην περίπτωση αυτή η έντονη αντιλόπη ήταν πολύ πιο ξεπερασμένη από την αγκαλιά, τη ζέβρα. Η μέτρησή τους ήταν αδύνατη - απλώς ήξερα ότι δεν είχα δει ποτέ τέτοια απίστευτη συγκέντρωση άγριας πανίδας.

Καθώς η μάσκα ήρθε μέσα σε επαφή με την απόσταση 4Χ4, η θάλασσα της ζέβρας χωρίστηκε με πανικό, με μια ενιαία κίνηση, που υπογράμμισε την εντύπωση που είχα από τη συγχώνευσή τους σε μια ενιαία οντότητα. Η λιοντάρι, συγκλονισμένη από τους άφθονους αριθμούς και την παρουσία αρκετών άλλων αυτοκινήτων σαφάρι, σύντομα εγκατέλειψε. Η ειρήνη αποκαταστάθηκε και η ζέβρα επανέλαβε τον προηγούμενο αέρα, μερικοί υποστηρίζοντας τα βαριά κεφάλια τους στις πλάτες των άλλων.

Μέσα στη μάζα των λωρίδων, ο wildebeest βόσκωσε ευτυχώς.

Εμπιστευτική γνώση

Η θέα των δύο ειδών που αναμειγνύονται τόσο φυσικά κολλημένη στο μυαλό μου και την επόμενη μέρα, ο εξαιρετικά πεπειραμένος μας οδηγός Sarumbo έριξε λίγο φως στην κατάσταση. Σταμάτησε τον Land Cruiser να προσέχει, καθώς εκατοντάδες ζέβρες και καραβοκύρηδες περνούσαν στο δρόμο μπροστά μας και ρώτησαν αν ξέραμε γιατί τα δύο ζώα επέλεξαν να μεταναστεύσουν μαζί.

Πρόθυμοι να μάθουμε, εγκαταστάσαμε πίσω στο όχημα του σαφάρι , άρπαξε ένα μπουκάλι νερό και εγκαταστάθηκε για το επόμενο Sarumbo συναρπαστικά μαθήματα άγριας ζωής .

Τελευταίοι σύντροφοι ταξιδιού

Ο Sarumbo μας είπε ότι τα δύο είδη ταξιδεύουν μαζί όχι επειδή είναι αναγκαστικά τα καλύτερα συντρόφια, αλλά επειδή κάθε ένα έχει μια σειρά από προσαρμογές που τελειοποιούν απόλυτα εκείνες του άλλου. Το Wildebeest, για παράδειγμα, βόσκουν κυρίως σε κοντό χορτάρι, το στόμα τους διαμορφώνεται για να τους επιτρέψει να πιάσουν τους ζουμερούς βλαστούς. Η Zebra, από την άλλη πλευρά, έχει μακρά μπροστινά δόντια που έχουν σχεδιαστεί για τη διάτμηση μεγάλου γρασιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, το ζέβρα ενεργεί ως χορτοκοπτικές μηχανές προετοιμάζοντας το έδαφος για το wildebeest, και οι δύο δεν ανταγωνίζονται ποτέ για φαγητό.

Σύμφωνα με τον Sarumbo (ένας ειδικός που μιλάει από πολλά χρόνια εμπειρίας από πρώτο χέρι), το wildebeest ταξιδεύει μαζί με τη ζέβρα για να αξιοποιήσει στο έπακρο την ανώτερη νοημοσύνη του τελευταίου είδους. Ο Ζέμπρα φαίνεται να έχει καλύτερες αναμνήσεις και είναι σε θέση να ανακαλέσει τις διαδρομές μετανάστευσης του περασμένου έτους, θυμίζοντας επικίνδυνα μέρη και περιοχές ασφάλειας με εξίσου λεπτομερείς πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν οι αγέλες πρέπει να διασχίσουν τους ισχυρούς ποταμούς Mara και Grumeti . Ενώ το wildebeest άλμα τυφλά και ελπίζουμε για το καλύτερο, η ζέβρα είναι καλύτερη στην ανίχνευση κροκοδείλων και ως εκ τούτου αποφεύγοντας το θήραμα.

Από την άλλη πλευρά, οι wildebeest είναι φυσικοί διάβολοι του νερού. Η φυσιολογία τους απαιτεί να πίνουν τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα και αυτή η ανάγκη είναι η βάση για μια απίστευτα ανεπτυγμένη αίσθηση οσμής που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν το νερό ακόμη και όταν η σαβάνα φαίνεται ξηρή. Όταν βρισκόμουν εκεί, ο Σερενγκέτι ήταν πολύ ξηρός και σκέφτηκε πόσο πρόσφατα είχαν πέσει οι βροχές και ως εκ τούτου ήταν εύκολο να καταλάβεις γιατί αυτό το ταλέντο μπορεί να είναι ανεκτίμητο για τους φίλους των φίλων του zebras.

Τελικά, τα δύο είδη συγκεντρώνονται επίσης από κοινές ανάγκες και περιστάσεις. Και οι δύο ζουν σε μεγάλους αριθμούς στις τεράστιες πεδιάδες της Ανατολικής Αφρικής, όπου δραματικές υγρές και ξηρές εποχές προκαλούν γενναιοδωρία σε μερικές φορές και μια δριμύτητα καλής βόσκησης σε άλλους. Για να επιβιώσουν, τόσο η ζέβρα όσο και η νήσος του Wildebeest πρέπει να μεταναστεύσουν για να βρουν φαγητό.

Είναι ωφέλιμο να ταξιδεύει κανείς μαζί όχι μόνο για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, αλλά επειδή οι τεράστιοι αριθμοί είναι η μεγαλύτερη υπεράσπισή τους ενάντια στους πολλούς θηρευτές της μετανάστευσης.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.