Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάτε στην Τανζανία

Τανζανία Θεωρήσεις, Υγεία, Ασφάλεια και πότε να πάτε

Αυτές οι ταξιδιωτικές συμβουλές της Τανζανίας θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην Τανζανία. Αυτή η σελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις, την υγεία, την ασφάλεια και πότε πρέπει να μεταβείτε στην Τανζανία.

Θεωρήσεις

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και των περισσότερων χωρών της ΕΕ χρειάζονται μια τουριστική βίζα για να εισέλθουν στην Τανζανία. Λεπτομέρειες αίτησης και έντυπα μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες της Τανζανικής Πρεσβείας. Οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση εδώ. Οι πρεσβείες της Τανζανίας εκδίδουν ενιαία (50 ευρώ) και διπλή (100 δολάρια) θεωρήσεις εισόδου (είναι χρήσιμες αν σχεδιάζετε να μεταβείτε στην Κένυα ή το Μαλάουι για λίγες μέρες).

Δεν εκδίδουν θεωρήσεις για περισσότερες από δύο συμμετοχές.

Οι τουριστικές θεωρήσεις της Τανζανίας ισχύουν για 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους . Έτσι, ενώ ο προγραμματισμός μπροστά για τις θεωρήσεις είναι καλό, βεβαιωθείτε ότι η θεώρηση εξακολουθεί να ισχύει για το χρονικό διάστημα που σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Τανζανία.

Μπορείτε να αποκτήσετε θεώρηση σε όλα τα αεροδρόμια της Τανζανίας καθώς και στα σημεία διέλευσης των συνόρων, αλλά συνιστάται να λάβετε μια θεώρηση εκ των προτέρων. Για να αποκτήσετε θεώρηση, πρέπει να έχετε αποδείξεις ότι σκοπεύετε να φύγετε από την Τανζανία εντός 3 μηνών από την άφιξή σας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ζητήματα θεώρησης - επικοινωνήστε με την τοπική πρεσβεία της Τανζανίας για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Υγεία και ανοσοποιήσεις

Ανοσοποιήσεις

Δεν απαιτούνται ανοίξεις από το νόμο για την είσοδο στην Τανζανία εάν ταξιδεύετε απευθείας από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Εάν ταξιδεύετε από χώρα όπου υπάρχει κίτρινο πυρετό, θα πρέπει να αποδείξετε ότι είχατε εμβολιασμό.

Πολλοί εμβολιασμοί συνιστώνται ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε στην Τανζανία, περιλαμβάνουν:

Συνιστάται επίσης να είστε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς με πολιομυελίτιδα και τετάνου. Η λύσσα είναι επίσης διαδεδομένη και αν σχεδιάζετε να περάσετε πολύ χρόνο στην Τανζανία, μπορεί να αξίζει να πάρετε τις βολές λύσσας προτού να πάτε.

Επικοινωνήστε με μια ταξιδιωτική κλινική τουλάχιστον 3 μήνες προτού σχεδιάσετε να ταξιδέψετε.

Ακολουθεί μια λίστα ταξιδιωτικών κλινικών για Αμερικανούς κατοίκους.

Ελονοσία

Υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί η ελονοσία σχεδόν παντού όπου ταξιδεύετε στην Τανζανία. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι περιοχές μεγάλου υψομέτρου όπως η περιοχή διατήρησης Ngorongoro είναι σχετικά απαλλαγμένες από την ελονοσία, συνήθως περνάτε από περιοχές όπου επικρατεί η ελονοσία για να φτάσετε εκεί.

Η Τανζανία φιλοξενεί το ανθεκτικό στη χλωροκίνη στέλεχος της ελονοσίας καθώς και αρκετές άλλες. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας ή η ταξιδιωτική κλινική γνωρίζει ότι ταξιδεύετε στην Τανζανία (μην λέτε μόνο την Αφρική), έτσι ώστε να μπορεί να συνταγογραφήσει το σωστό φάρμακο κατά της ελονοσίας. Συμβουλές για την αποφυγή της ελονοσίας θα βοηθήσουν επίσης.

Ασφάλεια

Οι Τανζανιανοί είναι γνωστοί για τη φιλική, χαλαρή στάση τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σας ταπεινώσει η φιλοξενία τους παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ φτωχότεροι από εσάς. Καθώς ταξιδεύετε στις τουριστικές περιοχές, πιθανότατα θα προσελκύσετε το δίκαιό σας μερίδιο αναμνηστικών αναμνηστικών και ζητιάνων. Να θυμάστε ότι αυτοί είναι φτωχοί άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα για να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους. Αν δεν ενδιαφέρεστε τότε, πείτε έτσι, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ευγενικοί.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους ταξιδιώτες στην Τανζανία

Δρόμοι

Οι δρόμοι στην Τανζανία είναι αρκετά κακοί. Οι λακκούβες, οι οδοί, οι κατσίκες και οι άνθρωποι τείνουν να παρεμποδίζουν τα οχήματα και η περίοδος των βροχών καταστρέφει εντελώς τους μισούς δρόμους της χώρας. Αποφύγετε την οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή την οδήγηση λεωφορείου τη νύχτα, επειδή εκεί συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Εάν ενοικιάζετε αυτοκίνητο, κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειδωμένα κατά την οδήγηση στις μεγάλες πόλεις. Τα car-jackings εμφανίζονται αρκετά τακτικά αλλά δεν μπορεί να τελειώνουν στη βία, αρκεί να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις.

Τρομοκρατία

Το 1998 μια τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Dar es Salaam άφησε 11 νεκρούς και 86 τραυματίες. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στη Ζανζιβάρη και / ή στο Dar es Salaam.

Απαιτείται επαγρύπνηση, αλλά δεν χρειάζεται να αποφύγετε την επίσκεψη σε αυτά τα μέρη - οι άνθρωποι εξακολουθούν να επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, συμβουλευτείτε το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εξωτερικών για τις τελευταίες προειδοποιήσεις και εξελίξεις .

Πότε για Πηγαίνετε στην Τανζανία

Οι βροχερές εποχές στην Τανζανία είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Οι δρόμοι ξεπλένονται και κάποια πάρκα πρέπει να κλείσουν. Όμως, η εποχή των βροχών είναι ο ιδανικός χρόνος για να έχετε καλές προσφορές για σαφάρι και να απολαύσετε μια πιο ήσυχη εμπειρία χωρίς τα πλήθη.

Από και προς την Τανζανία

Από τον αέρα

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Βόρεια Τανζανία , το καλύτερο αεροδρόμιο για να φτάσετε είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Kilimanjaro (KIA). Η KLM έχει καθημερινές πτήσεις από το Άμστερνταμ. Η Αιθιοπία και η Κένυα Airways πετούν επίσης στο ΚΙΑ.

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Ζανζιβάρη, τη νότια και τη δυτική Τανζανία, θα θέλετε να πετάξετε στην πρωτεύουσα Dar es Salaam. Οι ευρωπαίοι αερομεταφορείς που εκτελούν δρομολόγια προς το Dar es Salaam περιλαμβάνουν τις British Airways, KLM και Swissair (οι οποίες κωδικοποιούνται με τη Delta).

Οι περιφερειακές πτήσεις προς Νταρ ες Σαλλάμ, Ζανζιβάρη και τμήματα της βόρειας Τανζανίας εκτελούν τακτικά πτήσεις από τη Ναϊρόμπι (Κένυα Αερογραμμές, Air Κένυα) και την Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπιακές Αερογραμμές). Το Precision Air έχει αρκετές πτήσεις την εβδομάδα για την Entebbe (Ουγκάντα), τη Μομπάσα και το Ναϊρόμπι.

Από τη γη

Από και προς την Κένυα: Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες λεωφορείων διαθέσιμες μεταξύ Τανζανίας και Κένυας. Τα λεωφορεία μετακινούνται τακτικά από τη Μομπάσα στο Νταρ ες Σαλάμ (12 ώρες), το Ναϊρόμπι στο Νταρ ες Σαλάμ (περίπου 13 ώρες), το Ναϊρόμπι στην Αρούσα (5 ώρες) και το Βοϊ στο Μόσχι. Ορισμένες εταιρείες λεωφορείων που κατάγονται από την Arusha θα σας αφήσουν στο ξενοδοχείο σας στο Ναϊρόμπι και θα σας προσφέρουν επίσης pick-up στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Από και προς το Μαλάουι: Η διέλευση των συνόρων μεταξύ Τανζανίας και Μαλάουι βρίσκεται στη γέφυρα του ποταμού Songwe. Τα απευθείας λεωφορεία μεταξύ Dar es Salaam και Lilongwe αναχωρούν αρκετές φορές την εβδομάδα και χρειάζονται περίπου 27 ώρες. Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να φτάσετε στο σημείο διέλευσης των συνόρων και να πάρετε μίνι λεωφορεία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προς τις πλησιέστερες πόλεις - το Karonga στο Malawi και το Mbeya στην Τανζανία. Περάστε τη νύχτα και συνεχίστε την επόμενη μέρα. Και οι δύο πόλεις έχουν τακτικά λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων.

Από και προς τη Μοζαμβίκη: Το κύριο συνοριακό σταθμό βρίσκεται στο Kilambo (Τανζανία), το οποίο μπορείτε να φτάσετε στο μίνι λεωφορείο από το Mtwara. Για να διασχίσετε τα σύνορα απαιτεί ένα ταξίδι κατά μήκος του ποταμού Ruvuma και ανάλογα με τις παλίρροιες και την εποχή, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απλό ταξίδι με καγιάκ ή μια βόλτα με πορθμείο για μια ώρα. Η συνοριακή θέση στη Μοζαμβίκη βρίσκεται στο Namiranga.

Από και προς την Ουγκάντα: Καθημερινά λεωφορεία ταξιδεύουν από την Καμπάλα στο Νταρ ες Σαλλάμ (μέσω Ναϊρόμπι - οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει θεώρηση εισόδου για την Κένυα ). Το ταξίδι με το λεωφορείο διαρκεί τουλάχιστον 25 ώρες. Μια πιο εύχρηστη διασταύρωση είναι από την Καμπάλα μέχρι το Μπουκόμπα (στις όχθες της λίμνης Βικτώρια) που σας μεταφέρει στην Τανζανία σε περίπου 7 ώρες. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια σύντομη διαδρομή 3 ωρών με λεωφορείο από το Μπουκόμπα (Τανζανία) προς τη συνοριακή πόλη της Μασακά της Ουγκάντας. Σκανδιναβικά τρέχει επίσης λεωφορεία από το Μόσχι στην Καμπάλα (μέσω του Ναϊρόμπι).

Από και προς τη Ρουάντα: Οι περιφερειακές υπηρεσίες πούλμαν ταξιδεύουν από το Κιγκάλι στο Νταρ ες Σαλάμ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το ταξίδι διαρκεί περίπου 36 ώρες και διασχίζει πρώτα την Ουγκάντα. Είναι δυνατόν να υπάρξουν βραχύτερα ταξίδια μεταξύ των συνόρων Τανζανίας / Ρουάντα στους καταρράκτες του Rusumo αλλά η κατάσταση της ασφάλειας κυμαίνεται, ώστε να ενημερωθείτε τοπικά στο Μπενάκο (Ρουάντα) ή στο Mwanza (Τανζανία). Τα λεωφορεία κινούνται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα από το Mwanza (θα πάρουν όλη την ημέρα) στα σύνορα της Ρουάντα, και από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα μίνι λεωφορείο για το Κιγκάλι. Η αλίευση του λεωφορείου από το Mwanza σημαίνει ένα ταξίδι με πλοίο για να ξεκινήσετε έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι αρκετά σταθερό.

Από και προς τη Ζάμπια: Τα λεωφορεία εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ του Dar es Salaam και της Λουσάκα (περίπου 30 ώρες) και μεταξύ της Mbeya και της Lusaka (περίπου 16 ώρες). Τα συνόρια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι στην Tunduma και μπορείτε να πάρετε μίνι λεωφορεία από το Mbeya στην Tunduma και στη συνέχεια να περάσετε στη Ζάμπια και να πάρετε τις δημόσιες συγκοινωνίες από εκεί.

Γύρω από την Τανζανία

Από τον αέρα

Για να φτάσετε από τη βόρεια Τανζανία στην πρωτεύουσα Dar es Salaam ή να πετάξετε στη Ζανζιβάρη, υπάρχουν αρκετές τακτικές πτήσεις που μπορείτε να πάρετε.

Το Precision Air προσφέρει δρομολόγια μεταξύ όλων των μεγάλων πόλεων της Τανζανίας. Οι Περιφερειακές Αερογραμμές προσφέρουν πτήσεις προς Grumeti (Serengeti), Manyara, Sasakwa, Seronera, Dar es Salaam, Arusha και πολλά άλλα. Για γρήγορες πτήσεις προς την Ζανζιβάρη από την Τανζανία, ελέγξτε το ZanAir ή το Coastal.

Με το τρένο

Δύο σιδηροδρομικές γραμμές έχουν επιβατικές υπηρεσίες στην Τανζανία. Τα τρένα Tazara τρέχουν μεταξύ του Dar es Salaam και του Mbeya (εύχρηστοι για να φτάσουν στα σύνορα του Μαλάουι και της Ζάμπιας). Η σιδηροδρομική εταιρία της Τανζανίας (TRC) διευθύνει την άλλη σιδηροδρομική γραμμή και μπορείτε να ταξιδέψετε από το Dar es Salaam προς το Kigoma και το Mwanza, καθώς επίσης και κατά μήκος των γραμμών πελατειακών γραμμών Kaldui-Mpanda και Manyoni-Singida. Ανατρέξτε στα χρονοδιαγράμματα των επιβατικών συρμών του Seat 61 για να μάθετε πότε τρέχουν τα τρένα.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες για να διαλέξετε, ανάλογα με το πόσο κοροϊδεύουν θέλετε να είστε σε μακριές βόλτες τρένων, επιλέξτε ανάλογα την τάξη σας. Για κλίνες 1ης και 2ης κατηγορίας, κάντε κράτηση τουλάχιστον μερικές ημέρες νωρίτερα.

Με λεωφορείο

Υπάρχουν πολλές επιλογές για ταξίδια με λεωφορείο στην Τανζανία. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής λεωφορείων είναι η Scandinavia Express Services, η οποία έχει δρομολόγια μεταξύ μεγάλων πόλεων και πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Άλλες σημαντικές εταιρείες έκτακτης λεωφορείου στην Τανζανία περιλαμβάνουν Dar Express, Royal, και Akamba. Για βασικά χρονοδιαγράμματα, κόστος και χρόνο ταξιδιού δείτε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό από την Encounter Tanzania.

Τα τοπικά λεωφορεία κυκλοφορούν μεταξύ μικρότερων πόλεων και μεγάλων πόλεων, αλλά είναι συχνά αργά και πολύ γεμάτα.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Όλα τα μεγάλα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και πολλά τοπικά μπορούν να σας παράσχουν ένα όχημα 4WD (4x4) στην Τανζανία. Τα περισσότερα γραφεία ενοικίασης δεν προσφέρουν απεριόριστα χιλιόμετρα, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τον περιορισμό των δαπανών σας. Οι δρόμοι στην Τανζανία δεν είναι πολύ καλοί, ειδικά κατά την περίοδο των βροχών και το φυσικό αέριο (βενζίνη) είναι ακριβό. Η οδήγηση βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου και πιθανότατα θα χρειαστείτε μια διεθνή άδεια οδήγησης καθώς και μια μεγάλη πιστωτική κάρτα για ενοικίαση αυτοκινήτου. Οδήγηση τη νύχτα δεν συνιστάται. Εάν οδηγείτε στις μεγάλες πόλεις, προσέξτε ότι τα αυτοκίνητα είναι πιο συνηθισμένα.

Αν σχεδιάζετε ένα σαφάρι αυτο-κίνησης στην Τανζανία, τότε το βόρειο κύκλωμα είναι πολύ πιο εύκολο να πλοηγηθεί από τα δυτικά ή τα νότια πάρκα άγριων ζώων . Ο δρόμος από την Arusha προς το Serengeti θα σας οδηγήσει στη λίμνη Manyara και τον κρατήρα Ngorongoro. Είναι σε λογική κατάσταση, παρόλο που η είσοδος στο κάμπινγκ σας μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη από τη στιγμή που βρίσκεστε μέσα στις πύλες του πάρκου.