Κίτρινο πυρετό στο Περού

Ο κίτρινος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Η σοβαρότητα του ιού κυμαίνεται από ασυμπτωματικές έως μοιραίες - στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετούς που μοιάζουν με γρίπη, ναυτία και πόνο, συνήθως υποβάλλονται σε λίγες ημέρες. Μερικοί ασθενείς, ωστόσο, μετακινούνται σε τοξική φάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως η ηπατική βλάβη και ο ίκτερος, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Είναι το εμβόλιο κίτρινου πυρετού που απαιτείται για το Περού;

Για την είσοδο στο Περού δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κίτρινου πυρετού.

Ωστόσο, ανάλογα με τα μελλοντικά σας σχέδια ταξιδιού, μπορεί να χρειαστείτε τον εμβολιασμό σε κάποιο στάδιο.

Ορισμένες χώρες, όπως ο Εκουαδόρ και η Παραγουάη, απαιτούν από τους ταξιδιώτες να επιδείξουν πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού όταν φθάνουν από χώρες με κίνδυνο μετάδοσης κίτρινου πυρετού (όπως το Περού). Εάν φτάσετε σε μια τέτοια χώρα χωρίς έγκυρο πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού, ενδέχεται να σας ζητηθεί να λάβετε το εμβόλιο κατά την είσοδο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να τεθεί σε καραντίνα για έως και έξι ημέρες.

Είναι το εμβόλιο απαραίτητο για το Περού;

Ο κίνδυνος μετάδοσης κίτρινου πυρετού στο Περού ποικίλλει από τη μία περιοχή στην άλλη, με τις τρεις γεωγραφικές περιοχές του Περού να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις περιοχές της ζούγκλας στα ανατολικά των Άνδεων (συνιστάται εμβολιασμός). Ο κίνδυνος είναι χαμηλός στα υψίπεδα των Άνδεων (πάνω από 7.550 πόδια ή 2.300 μ.) Και κατά μήκος ολόκληρης της παράκτιας ζώνης στα δυτικά των Άνδεων (γενικά δεν συνιστάται εμβολιασμός).

Εάν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια περιορίζονται στη Λίμα, το Cusco, το Machu Picchu και το Trail Inca, δεν χρειάζεστε εμβολιασμό με κίτρινο πυρετό.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο κίτρινου πυρετού;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά του κίτρινου πυρετού: "Το εμβόλιο είναι ασφαλές, προσιτό και εξαιρετικά αποτελεσματικό και φαίνεται να παρέχει προστασία για 30-35 χρόνια ή περισσότερο".

Συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο εμβόλιο κίτρινου πυρετού περιλαμβάνουν ήπιους πυρετούς, πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες.

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχετε πριν από τη λήψη του εμβολίου. Τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες σε διάφορα συστατικά του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των πρωτεϊνών κοτόπουλου και της ζελατίνης, δεν πρέπει να λαμβάνουν την ένεση. Σύμφωνα με το CDC, περίπου ένα άτομο στις 55.000 εμφανίζει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε ένα συστατικό εμβολίου.

Πού μπορώ να πάρω τον εμβολιασμό με κίτρινο πυρετό;

Το εμβόλιο κίτρινου πυρετού διατίθεται μόνο σε καθορισμένα κέντρα εμβολιασμού. Πολλές τοπικές κλινικές είναι εξουσιοδοτημένες να χορηγούν το εμβόλιο, οπότε δεν θα πρέπει να ταξιδεύετε πολύ μακριά για την ένεση. Υπάρχουν διάφορες κλινικές αναζητήσεις διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως:

Μόλις λάβετε το εμβόλιο (μία ένεση), θα σας δοθεί ένα "Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Προφύλαξης", επίσης γνωστό ως κίτρινη κάρτα. Το πιστοποιητικό ισχύει 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και παραμένει σε ισχύ για 10 χρόνια.

Είναι καλή ιδέα να λάβετε το εμβόλιο προτού πάτε στο Περού , αλλά μπορείτε να το κάνετε και στο Περού. Διάφορα κλινικά σε όλη τη χώρα προσφέρουν το εμβόλιο - υπάρχει επίσης μια κλινική στο διεθνές αεροδρόμιο Jorge Chavez της Λίμα (Clínica de Sanidad Aérea, στις εθνικές αφίξεις).

Πριν λάβετε την ένεση, επιβεβαιώστε ότι θα λάβετε ένα πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού που έχει υπογραφεί και υπογραφεί (ισχύει για διεθνή ταξίδια).

Βιβλιογραφικές αναφορές: