Ποιος ήταν ο Johnny Appleseed;

Ένας από τους πιο πολύχρωμους και αγαπημένους θρύλους του Οχάιο είναι αυτός του Johnny Appleseed, του ευγενικού και εκκεντρικού αγρότη που δημιούργησε τη βιομηχανία μήλων στο Βόρειο Οχάιο, στη δυτική Πενσυλβανία και σε όλη την Ιντιάνα.

Ο Johnny Appleseed ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος, ονομάστηκε John Chapman, και η πραγματική του ιστορία είναι μόνο ελαφρώς λιγότερο εντυπωσιακή από ό, τι ο μύθος.

Πρόωρη ζωή

Ο John Chapman γεννήθηκε το 1774, στο Leominster Massachusetts, γιος ενός αγρότη και του επαναστατικού στρατιώτη Nathaniel Chapman.

Η μητέρα του πέθανε κατά τη διάρκεια του πολέμου της φυματίωσης. Όταν ήταν νεαρός, ο γεωργός του Τσάπμαν τον κατόρθωσε να τον καταστήσει σε ένα τοπικό οπωρώνα, όπου έμαθε όλα για τα μήλα. Όταν ήταν 18 ετών, έφυγε από τη Μασαχουσέτη για τη Δυτική Πενσυλβανία.

Τζόνι και τα μήλα

Αν και ο δημοφιλής θρύλος έχει Johnny Appleseed σπέρνοντας σπόρους σε όλη την κοιλάδα του Οχάιο ως μια τυχαία πράξη γενναιοδωρίας, η αλήθεια είναι ότι Chapman μεγάλωσε τα μήλα δικά του για το κέρδος, αν και ένα λεπτό ένα. Στόχος του ήταν να προβλέψει την άφιξη μεγάλων κοινοτήτων εποίκων σε ό, τι στις αρχές του 19ου αιώνα, τα δυτικά σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα εγκαθιδρύσει ένα περίπτερο μήλων μήκους ενός έως δύο ετών και θα τα πουλήσει στους εποίκους για έξι σεντς ένα δέντρο.

Ο Chapman ίδρυσε λίγες βάσεις για τη λειτουργία του, στη δυτική Πενσυλβανία και αργότερα στο Richland County Ohio. Θα ταξιδεύει μπροστά και πίσω κατά μήκος της κοιλάδας του Οχάιο, φυτεύοντας και τείνοντας στους οπωρώνες του.

Johnny Appleseed στο Οχάιο

Ο Johnny Appleseed και οι μηλιές του έφτασαν σε επαφή με το βόρειο Οχάιο. Οι πρώτες του προσπάθειες βασίστηκαν στο ανατολικό Οχάιο, κατά μήκος του ποταμού Ohio , αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής του πέρασε πολύ χρόνο στις κομητείες Columbiana, Richland και Ashland, καθώς και στην κομητεία Defiance στο Northwestern Ohio.

Johnny και η θρησκεία

Ο John Chapman αποδίδεται στην ειρηνιστική θρησκεία της Εκκλησίας της Νέας Ιερουσαλήμ.

Αυτή η χριστιανική αίρεση, βασισμένη στα γραπτά του Edward Swedenborg, προάγει την απλή ζωή και τον ατομικισμό. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, ο Τσάπμαν λέγεται ότι ντύθηκε σε ρούχα από σάκους και χρησιμοποίησε ένα κατσαρόλα σαν ένα καπέλο, που ζούσε από τη γη καθώς ταξίδευε. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους χορτοφάγους της χώρας.

Θάνατος και ταφή

Ο John Chapman πέθανε ξαφνικά από πνευμονία στις 18 Μαρτίου 1845, στο σπίτι ενός φίλου. Είναι θαμμένος λίγο έξω από το Φορτ Γουέιν, Ιντιάνα.

Johnny Appleseed Σήμερα

Η ζωή και το έργο του Johnny Appleseed εξακολουθούν να γιορτάζονται σε ολόκληρο το Midwest. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το Johnny Appleseed Heritage Center στο Ashland παράγει ένα υπαίθριο δράμα για το θρύλο του Johnny Appleseed. (η παραγωγή αυτή έχει ανασταλεί προσωρινά · το κέντρο ελπίζει να το επαναφέρει στο μέλλον).

Επιπλέον, αρκετές πόλεις φιλοξενούν φεστιβάλ Johnny Appleseed κάθε Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το φεστιβάλ στο Φορτ Γουέιν, Ιντιάνα, κοντά στον τάφο του αρμπορικού. Κοντά στο Κλήβελαντ, Λισαβόνα Οχάιο, στην κομητεία Columbiana φιλοξενεί επίσης ένα ετήσιο φεστιβάλ.