Πώς να τρώτε Laksa, το εικονικό πιάτο Noodle της Μαλαισίας

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα Noodle της Νοτιοανατολικής Ασίας, το πρώτο της Μαλαισίας

Το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε - μόλις καθαρίσετε την ουρά διαβατηρίων κατά την άφιξή σας στη Μαλαισία - είναι να πηδήσετε πρώτα στη σφαίρα τροφίμων της Μαλαισίας . Και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε; Παραγγείλετε ένα κύπελλο του laksa και το τρώτε στα απορρίμματα.

Δεν χρειάζεται να είσαστε φαγητό για να συνειδητοποιήσετε ότι η laksa είναι ένα πρωτότυπο της Μαλαισίας: πολλοί δοκιμαστές για πρώτη φορά επιβεβαιώνουν αυτήν την εντύπωση, παραγγέλλοντας εύκολα ένα δεύτερο κύπελλο αυτού του αψιδωτού, πικάντικου, υγιεινού μαλαζιανού πιάτου .

Το Laksa είναι ένα από αυτά τα μοναδικά πιάτα, ίσως δύσκολο να βρεθεί στο σπίτι, που οι άνθρωποι θέλουν πολύ καιρό μετά τη μαυρίσματος τους στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αλλά τι, ακριβώς, είναι η Λάκσα ;

Ξινή, πικάντικη, ελαφρώς γλυκιά με μια νότα ψαριού - η laksa είναι ένα πιάτο σούπας με νόστιμο σούπα που βρίσκεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Αν και το επίκεντρο μπορεί να είναι η Μαλαισία, η φήμη της laksa έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη, την Καμπότζη, την Ινδονησία και τη Δύση.

Το Laksa αποτελείται συνήθως από χυλοπίτες από ρύζι σε ένα παχύρρευστο σάλτσα που παρασκευάζεται είτε από γάλα καρύδας και από κάρυ πάστα είτε από φρούτα και ψάρια ταμαρίνδ, ανάλογα με την τοποθεσία.

Λεμονόχορτο, σκόρδο, ασκαλώνια, τσίλι, ψάρι ή γαρίδα και ένας μακρύς κατάλογος άλλων αρτυμάτων συνδυάζεται άψογα με μια πολύπλοκη γεύση. Ο προαιρετικός ασβέστης βοηθά στην αντιμετώπιση της ψαριού και προσθέτει ένα εσπεριδοειδές.

Το Laksa είναι η βασική σύντηξη της κινεζικής και της μαλαισιανής κουζίνας. ένα must-try για κάθε ταξιδιώτη στη Νοτιοανατολική Ασία.

Από πού έρχεται ο Λάκσα ;

Η Λάκσα γενικά θεωρείται δημιουργία των Κινέζων που μετανάστευσαν στα βρετανικά στενά στη Μαλαισία κατά τον 15ο αιώνα.

Γνωστή ως Peranakan, οι περισσότεροι μετανάστες ήταν καταγωγής Hokkien και ήρθαν από τη Νότια Κίνα.

Ακόμη και η προέλευση της λέξης " laksa " συζητείται. Η λέξη lakhshah υποδηλώνει ένα είδος χυλοπίτες στα Χίντι. Ωστόσο, laksa ακούγεται παρόμοια με μια κινεζική λέξη που σημαίνει "πικάντικη άμμο" - τοποθέτηση λόγω της λιτής υφή laksa .

Curry Laksa εναντίον Asam Laksa

Μερικές φορές προκαλούν σύγχυση, δύο βασικές παραλλαγές της laksa έχουν εξελιχθεί: curry laksa και asam laksa . Αν και παρόμοιες με πολλούς τρόπους, η κύρια διαφορά είναι το απόθεμα. Η Curry laksa χρησιμοποιεί το γάλα καρύδας ως βάση , παρέχοντας ένα πλουσιότερο, πιο γλυκό ζωμό, ενώ το asam laksa βασίζεται σε ξινά ζύμη tamarind . Το Curry laksa συμπληρώνεται συχνά με γαρίδες και λεπτές φέτες βραστό αυγό.

Το Curry laksa ονομάζεται συχνά curry mee , kari mee , ή απλά "κάρυ noodles" στο Penang για να το διαφοροποιήσει. Απλά ζητώντας " laksa " στο Penang θα οδηγήσει συνήθως σε ένα μπολ του asam laksa . Ενώ το asam laksa συνήθως χρησιμοποιεί παχιά ζυμαρικά ρύζι, το curry mee γίνεται συχνά με κίτρινα μακαρόνια μεγέθους σπαγγέτι ή ακόμα και λεπτότερα φραγκοστάλα γνωστά ως mee hoon .

Οι τραγουδιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αίμα χοιρινού κρέατος και μερικές φορές το λαρδί προστίθεται για να συρρικνωθεί για να παχύνει το σάλιο.

Παραλλαγές Laksa

Η Laksa προσαρμόστηκε και τροποποιήθηκε με ευχαρίστηση από περιοχή σε περιοχή. Το Laksa μπορεί να διαφέρει ακόμη και ανάμεσα σε καρότσια και εστιατόρια στην ίδια πόλη, ανάλογα με την καταγωγή και την προτίμηση του σεφ! Ανεξάρτητα από το ποια λέξη προηγείται ή ακολουθεί το laksa σε ένα μενού, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα απογοητευτείτε.

Ορισμένες κοινές παραλλαγές του laksa περιλαμβάνουν:

Θα βρείτε laksa ως βάση για τα μενού που δημιουργούνται από μερικούς από τους δασκάλους της οδού τροφίμων της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Συνταγή Curry Laksa

Ενώ η πραγματική laksa περιέχει μια μυριάδα των συστατικών, η εργασία του μαγειρέματος γίνεται ευκολότερη με την αγορά laksa πάστα. Η πάστα Laksa διατίθεται σε διεθνή παντοπωλεία καθώς και σε καταστήματα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

  1. Βράστε την επιλογή των νούγιων ρύζι μέχρι το μισό γεύμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό, και αφήστε στην άκρη.

  2. Ζεστό αραχιδέλαιο σε ένα γουόκ, στη συνέχεια ανακατεύουμε στο πάστα λάκας . Μόλις διαλυθεί η πάστα, προσθέστε το γάλα καρύδας και σιγοβράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει παχύ.

  3. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά και τις γαρίδες, το ψιλοκομμένο ψάρι ή το tofu. Μαγειρέψτε για πέντε λεπτά ή έως ότου ολοκληρωθούν τα θαλασσινά.

  4. Προσθέστε τις επιλογές σας για γαρνίρισμα. οι τυπικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν συχνά: βλαστάρια φασολιών, χυμό ασβέστη, ασκαλώνια και φύλλα βασιλικού.

  5. Προσθέστε δύο λεπτές φέτες από ένα βραστό αυγό στην κορυφή κάθε μπολ.

Το Laksa είναι σίγουρα ένα από τα δέκα πιάτα που θα πρέπει να δοκιμάσετε στη γειτονική Σιγκαπούρη .