Σουκάου στη Σαμπάχ της Μαλαισίας

Πύλη για την εύρεση άγριας ζωής στον ποταμό Kinabatangan

Άγρια ορανγκουτάνοι, σπάνιες πιθήκους πιθήκους, απειλούμενα πουλιά - οι ανταμοιβές για τους λάτρεις της φύσης που μπαίνουν στο μικρό χωριό Sukau είναι υπέροχα. Διάσημος ως βάση για εκδρομές με βάρκα κάτω από τον λασπώδη ποταμό Kinabatangan, το Sukau βρίσκεται μόλις 60 μίλια από το Sandakan στην ανατολική Σαμπάχ του Βόρνεο.

Το Sungai Kinabatangan είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στη Μαλαισία. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι το καλύτερο μέρος για την προβολή της άγριας ζωής στο Μπορνέο, αν όχι ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο ποταμός Kinabatangan είναι ένας παράδεισος για σπάνια ζώα που έχουν χάσει τα εγγενή τους οικοσυστήματα λόγω της υλοτομίας και των φοινικών φυτειών. Το 2006, η περιοχή Kinabatangan χαρακτηρίστηκε επίσημα ως καταφύγιο άγριας πανίδας για την αποφυγή περαιτέρω απώλειας οικοτόπων.

Οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι κροκόδειλοι αλμυρού νερού και η συγκλονιστική ποικιλία των πιθήκων και των πουλιών καλούν τις πλημμυρικές περιοχές της Σουνγκάι Κιναμπαντάγκαν στο σπίτι. Παρά την πίεση να αγοράσετε περιηγήσεις ενώ βρίσκεστε στο Sandakan, είναι πολύ εύκολο να εξοικονομήσετε χρήματα εξερευνώντας τον ποταμό μόνοι σας.

Επισκεφτείτε τον Σουκάου

Το ήσυχο μικρό Sukau αποτελείται από μια σκονισμένη διασταύρωση και έναν ενιαίο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Τρία καταλύματα βρίσκονται σε απόσταση 40 λεπτών με τα πόδια κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Τα οπωροφόρα δέντρα και τα λουλούδια ιβίσκου ευθυγραμμίζουν τον στενό δρόμο που είναι συνήθως απασχολημένος με κυματιστά παιδιά και σκυλιά χωριού.

Υπάρχει ένα εστιατόριο στο Sukau, αλλά οι ώρες είναι πολύ απρόβλεπτες. προγραμματίζετε να φάτε τα γεύματά σας στο κατάλυμα σας. Δύο απλά καταστήματα στην πόλη πωλούν νερό και σνακ, ωστόσο, είναι καλύτερο να φέρετε τις δικές σας προμήθειες από το Sandakan.

Τα κουνούπια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα γύρω από τον ποταμό. Τα πηνία και ο ψεκασμός διατίθενται και στα δύο καταστήματα .

Κρουαζιέρες στο Sukau

Ταξιδεύοντας κατά μήκος ενός λασπώδους ποταμού μολυσμένο με κροκοδείλια σε ένα απομακρυσμένο μέρος του Borneo είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ! Οι καλά ασκούμενοι καραβοκύρηδες έχουν ένα εξαιρετικό μάτι για την επισήμανση της άγριας πανίδας και θα κάνουν ό, τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν ότι έχετε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Και τα τρία καταλύματα στο Sukau μπορούν να κλείσουν ταξίδια μέχρι τον ποταμό. Η τιμολόγηση κυμαίνεται μεταξύ των καταλυμάτων ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών. Οι καλύτερες προσφορές για ποτάμια κρουαζιέρες βρίσκονται στο Sukau B & B που βρίσκεται στο τέλος του μοναδικού δρόμου στην πόλη.

Τα μικρά σκάφη συνήθως χρειάζονται έως και έξι επιβάτες είτε νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή τη νύχτα. Μια κρουαζιέρα διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά ποτέ δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα δείτε άγρια ​​ζώα. Οι τιμές για ημερήσιες κρουαζιέρες είναι μεταξύ $ 10 - $ 20? Οι νυχτερινές κρουαζιέρες κοστίζουν λίγο περισσότερο

Οι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα κρουαζιέρες είναι το καλύτερο για την παρατήρηση πιθήκων και πουλιών. Οι νυχτερινές κρουαζιέρες είναι ένας σίγουρος τρόπος να εντοπιστούν κροκόδειλοι αλμυρού νερού και πολλά μυστηριώδη, λαμπερά μάτια στα δέντρα. Οι ήχοι που προέρχονται από το σκοτάδι κατά μήκος του ποταμού θα κάνουν τη σπονδυλική στήλη σας να τσιμπήσει!

Άγρια ζωή στο Sukau

Σίγουρα είναι ευχάριστη η παρατήρηση των οραγγουτάνων στο Semenggoh στο Sarawak ή στο Sepilok in Sabah, αλλά τίποτα δεν κτυπά να τους χτυπήσει σε άγρια ​​κατάσταση. Αν και τα ζώα περιπλανιούνται ελεύθερα και είναι απρόβλεπτα, πολλές ομάδες καταφέρνουν να εντοπίζουν άγρια ​​οραγγουτάγια και τους περίεργους πιθήκους πιθήκους - και τα δύο είναι εξαιρετικά απειλητικά είδη. Μόνο ένας εκτιμώμενος αριθμός 1.000 δειγμάτων πιθήκων αφήνεται στην άγρια ​​φύση.

Άγρια ζώα, κροκόδειλοι, μεγάλα φίδια, μακάκοι και άλλα θηλαστικά κάνουν τακτικές εμφανίσεις κατά μήκος του ποταμού Kinabatangan.

Προσέξτε για πολλούς τύπους πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των αετών, των ψαράδων και των πολύχρωμων κεράτων. Εξαιρετικά τυχεροί όμιλοι μπορεί να βρουν ελέφαντες και ριτοκερατώσεις από τη Σουμάτρα, ωστόσο είναι σπάνιες παρατηρήσεις. Οι μαϊμούδες εμφανίζονται μερικές φορές στο δρόμο.

Διαμονή στο Sukau

Τρία βασικά αλλά πρακτικά καταλύματα βρίσκονται κατά μήκος του ενιαίου δρόμου μέσω του Sukau. Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητη πλήρωση στο Sukau - καλέστε πρώτα. Ένα απλό πρωινό συμπεριλαμβάνεται δωρεάν. τα γεύματα σε στυλ μπουφέ κοστίζουν επιπλέον.

Πώς να φτάσετε στο Sukau

Το Sukau απέχει περίπου τρεις ώρες από το Sandakan στο ανατολικό τμήμα του Sabah. Σχεδόν κάθε ξενοδοχείο και ξενώνας στο Sandakan προσφέρει συσκευασμένες εκδρομές που περιλαμβάνουν μεταφορά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας το δικό σας δρόμο προς Sukau μέσω του ημερήσιου μίνι λεωφορείου. Ένα μίνι λεωφορείο την ημέρα αφήνει Sandakan περίπου 1 μ.μ. από το μίνι λεωφορείο πολύ κοντά στην προκυμαία? το ταξίδι κοστίζει $ 11 μονόδρομα .

Μια άλλη επιλογή είναι να επικοινωνήσετε με τον Choy - έναν φιλικό οδηγό - ο οποίος κάνει το ταξίδι μία φορά την ημέρα. Το ιδιωτικό του αυτοκίνητο είναι μια πολυτελή εναλλακτική λύση στο μίνι λεωφορείο. η τιμή είναι η ίδια. Κάντε ρυθμίσεις τη μέρα πριν από την αναχώρησή σας καλώντας 019-536-1889.

Πότε να πάτε

Ο ποταμός Kinabatangan πλημμύρες μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου . Οι έντονες βροχές ανοίγουν κανάλια και περιοχές πυκνής άγριας ζωής προς εξερεύνηση που είναι απρόσιτες κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του έτους. Δυστυχώς, η βροχή συχνά ακυρώνει εκδρομές με σκάφος και κάνει τη φωτογραφία δύσκολη.

Η ξηρότερη και καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο όταν τα λουλούδια γύρω από το Sukau είναι σε πλήρη άνθιση.

Οι ελέφαντες κάνουν περιοδικά - και απρόβλεπτα - γύρους στην περιοχή, το αλίευμα τους είναι ως επί το πλείστον θέμα τύχης.

Επιστρέφοντας στο Sandakan

Εκτός από την ενοικίαση ιδιωτικού αυτοκινήτου που μπορεί να κοστίσει 80 δολάρια ή περισσότερο, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για να επιστρέψετε στο Sandakan από το Sukau. Πρέπει να ζητήσετε από το κατάλυμα σας να πάρει το πρωί είτε από το Choy είτε από το ημερήσιο μίνι λεωφορείο - και οι δύο αναχωρούν στις 6:30 π.μ. κάθε πρωί. Η χωρητικότητα είναι περιορισμένη. πραγματοποιήστε ρυθμίσεις για μεταφορά τη νύχτα πριν.