Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής Semenggoh

Προβολή απειλούμενων με εξαφάνιση ορανγκουτάνοι στο Κουτσίνγκ, Βόρνεο

Το Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής Semenggoh βρίσκεται μόλις 12 μίλια νότια του Kuching στο 1613 εκτάριο του φυσικού πάρκου Semenggoh του Βόρνεο. Από το 1975 το κέντρο δέχεται τα ζώα είτε ορφανά, τραυματίστηκαν, είτε διασώθηκαν από την αιχμαλωσία και επαναφέροντάς τα ξανά στην άγρια ​​φύση.

Το Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής Semenggoh δεν είναι ζωολογικός κήπος. εκτός εάν βρίσκονται σε καραντίνα, τα ζώα δεν φυλάσσονται σε κλουβιά και είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν γύρω από το παχύ, πράσινο θόλο του δάσους.

Αντί να προσελκύει μόνο τουρίστες, ο πρωταρχικός στόχος του κέντρου άγριας φύσης είναι να αποκαταστήσει τα ζώα και να τα επαναφέρει στην άγρια ​​φύση αν είναι δυνατόν.

Οι αραγκουατάνοι που απειλούνται με εξαφάνιση είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι άνθρωποι επισκέπτονται το Κέντρο Άγριας Ζωής του Semenggoh, αν και οι κτηνοτρόφοι συνεργάζονται με άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των κροκοδείλων και των κέρατων. Το κέντρο προσφέρει μια ολοένα και σπάνια ευκαιρία να βλέπεις τους ουραγγουτάνους σε ένα φυσικό περιβάλλον. πολλοί οραγγουτάνοι στο καταφύγιο θεωρούνται ημι-άγρια ​​και σπάνια επιστρέφουν στο κέντρο αποκατάστασης .

Σχετικά με τους Ορανγκουτάνους

Ορανγκουτάνο σημαίνει "δάσκαλοι" στην τοπική γλώσσα. το όνομα ταιριάζει καλά δεδομένης της ανώτερης νοημοσύνης των πρωτευόντων και των ανθρωποειδών προσωπικοτήτων. Το 1996, μια ομάδα ερευνητών μάρτυρες μια ομάδα οραγγουτάνων που έκαναν εξελιγμένα εργαλεία - και μοιράζοντάς τα - για την εξόρυξη σπόρων από φρούτα.

Τα ορανγκουτάνοι προέρχονται μόνο από το Βόρνεο και τη Σουμάτρα και θεωρούνται εξαιρετικά απειλούμενα.

Από τα εκτιμώμενα 61.000 οραγγουτάγια που υπάρχουν στην άγρια ​​φύση, λίγο πάνω από 54.000 ζουν στο νησί του Βόρνεο. Γυναίκες οραγγουτάνοι παράγουν συνήθως μόνο ένα απόγονο κάθε επτά ή οκτώ χρόνια, εξ ου και ο φθίνων πληθυσμός.

Seduku - η «γιαγιά» στο Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής Semenggoh - γεννήθηκε το 1971 και γεννήθηκε αρκετούς απογόνους.

Ο Ritchie - το άλφα αρσενικό στο καταφύγιο - ζυγίζει πάνω από 300 κιλά και διασώθηκε από δημοσιογράφο. Οι περισσότεροι από τους οραγγουτάνους στο κέντρο ονομάζονται και οι κηδεμόνες μπορούν εύκολα να τα αναγνωρίσουν με μια ματιά.

Ενώ το Κέντρο Άγριας Ζωής του Semenggoh προσπαθεί να διατηρήσει τους ουραγγουτάνους στην πολιτεία Σαράουακ, το Κέντρο Αποκατάστασης Ωραντζούτων Sepilok κάνει το ρόλο τους στο Sabah.

Επισκεφτείτε το Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής του Semenggoh

Όταν φτάσετε στο Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής του Semenggoh, πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο από το παράθυρο κοντά στην είσοδο. Από την είσοδο, είναι απαραίτητο να περπατήσετε σχεδόν ένα μίλι κάτω από το πλακόστρωτο μονοπάτι προς την περιοχή των οραγγουτανών.

Εάν είναι ανοιχτό και επιτρέπεται η ώρα, υπάρχουν πολλοί ευχάριστοι κήποι, περιπάτους στη φύση και ένα αρμπιούνιο κατά μήκος της κύριας διαδρομής μέσα από το κέντρο της άγριας φύσης.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τόσο τους ουραγκοτάγκους όσο και τους τουρίστες, το κέντρο δεν επιτρέπει πλέον στους ανθρώπους να περπατούν από το καταφύγιο μόνοι τους. Ομάδες έως και πέντε ατόμων συνοδεύονται από δασοφύλακας στο δάσος έναντι αμοιβής $ 13 ανά ομάδα .

Το κέντρο έχει κρύο νερό και ποτά για τιμές φθηνότερες από αυτές που βρίσκονται στα καταστήματα γύρω από το Kuching . τα τρόφιμα δεν είναι διαθέσιμα.

Χρόνοι τροφοδοσίας

Τα ορανγκουτάνα είναι εξαιρετικά απομονωμένα και συνήθως η μόνη ευκαιρία να αποκτηθούν αξιοπρεπείς φωτογραφίες είναι κατά τη διάρκεια των οργανωμένων ωρών σίτισης. Ακόμα και τότε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις και πιθανώς μόνο ένας ή δύο οραγγουτάγες μπορεί να εμφανιστούν για να συλλέξουν καρπούς που παραμένουν στις πλατφόρμες.

Κανόνες και ασφάλεια κατά την προβολή των ορανγκουτάνων

Μετάβαση στο κέντρο άγριας ζωής του Semenggoh

Η μετάβαση στο κέντρο της άγριας ζωής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα λεωφορεία εξέρχονται από το γραφείο της Sarawak Transport Company (STC) στο τζαμί Jalan, κοντά στην οδό Ινδία, στη δυτική πλευρά της προκυμαίας του Kuching. Τα δρομολόγια λεωφορείων αλλάζουν συχνά και μερικές φορές τα λεωφορεία δεν εκτελούνται καθόλου.

Ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης στο batu 12 - η στάση που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της άγριας ζωής - θα κοστίσει περίπου 70 λεπτά. Οι αριθμοί λεωφορείων 6 , , και 6C σταματούν κοντά στο κέντρο άγριας φύσης Semenggoh. αφήστε πάντα τον οδηγό σας να μάθει πού πηγαίνετε όταν επιβιβάζεστε. Το ταξίδι με λεωφορείο διαρκεί μεταξύ 30 - 45 λεπτών .

Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξί στο κέντρο άγριας φύσης (περίπου $ 20) ή να συνεργαστείτε με άλλους ταξιδιώτες για να μοιραστείτε το κόστος ενός μίνι βαν (περίπου $ 4 ανά άτομο).

Επιστρέφοντας στο Kuching

Το τελευταίο αστικό λεωφορείο που επιστρέφει στο Kuching περνάει το κέντρο άγριας φύσης μεταξύ 3:30 μ.μ. και 4 μ.μ. Πρέπει να καλέσετε το λεωφορείο στον κεντρικό δρόμο. Εάν χάσετε το τελευταίο λεωφορείο, είναι δυνατό να διαπραγματευτείτε μια βόλτα με τους μινι βάρους που περιμένουν τους επιβάτες στο χώρο στάθμευσης.