Γύρω από τη Σάμπαχ, το Βόρνεο

Πώς να μετακινηθείτε γύρω από Sabah με λεωφορείο, βάρκα και αεροπλάνο

Ο όγκος της ανάπτυξης της Sabah - συμπεριλαμβανομένης της Kota Kinabalu - είναι τοποθετημένος κατά μήκος της δυτικής ακτής. Ένας μεγάλος δρόμος συνδέει την Ανατολή Sabah και τις απομακρυσμένες τοποθεσίες κατάδυσης στα νοτιοανατολικά. Οι δρόμοι είναι γενικά σε καλή κατάσταση και το ταξίδι με το λεωφορείο είναι εύκολο. Δεν υπάρχουν τρένα στο Sabah.

Πριν κάνετε μια διαδρομή διαβάστε για φεστιβάλ στο Borneo που μπορεί να επηρεάσουν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Kota Kinabalu

Οι περισσότεροι τουρίστες φθάνουν στο Sabah στην πρωτεύουσα και τον πολύβουο τουριστικό κόμβο της Kota Kinabalu .

Το Kota Kinabalu συνδέεται καλώς με φτηνές πτήσεις από την Κουάλα Λουμπούρ και διεθνείς πτήσεις από άλλες περιοχές της Ασίας.

Sandakan

Για τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται περισσότερο να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της Ανατολικής Σαμπάης , όπως το κέντρο αποκατάστασης του Sepilok Orangutan και το κέντρο ανακαλύψεων του τροπικού δάσους, η πόλη του Sandakan είναι το καλύτερο μέρος για να μπείτε στο Sabah.

Το Sandakan είναι επίσης προτιμότερο από το Kota Kinabalu ως σημείο εισόδου για τους ανθρώπους που σχεδιάζουν να βουτήξουν γύρω από το Sipidan.

Το Sandakan απέχει περίπου 160 μίλια από την Kota Kinabalu. το ταξίδι με το λεωφορείο διαρκεί περίπου έξι ώρες. Καθίστε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου για ωραία θέα στο όρος Κινάμπαλου από τον τυλιγμένο δρόμο.

Να φτάσετε στο όρος Kinabalu

Όλα τα λεωφορεία που περνούν από τον κεντρικό δρόμο προς την Ανατολική Σαμπάχ περνούν στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Kinabalu - ενημερώστε τον οδηγό ότι σκοπεύετε να βγείτε από το πάρκο. Τα λεωφορεία εγκαταλείπουν τακτικά από το τερματικό σταθμό των λεωφορείων στο βόρειο τμήμα της Kota Kinabalu η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες και τα εισιτήρια κοστίζουν $ 5. Τα λεωφορεία που ταξιδεύουν δυτικά από το Sandakan διαρκούν περίπου έξι ώρες για να φτάσουν στην είσοδο του πάρκου.

Ranau

Τα λεωφορεία που διασχίζουν τη Sabah συνήθως κάνουν ένα διάλειμμα στο χωριό Ranau - περίπου 67 μίλια από την Kota Kinabalu. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του εθνικού πάρκου, το μοναδικό πραγματικό αξιοθέατο στο Ranau είναι το Poring Hot Springs.

Να φτάσετε στο Sukau και στον ποταμό Kinabatangan

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Sukau για να δουν την άγρια ​​φύση κατά μήκος των όχθων του ποταμού πρέπει να οργανώσουν τη μεταφορά στο Sandakan. Για να εξοικονομήσετε χρήματα αποφεύγοντας περιηγήσεις, πάρτε το μίνι λεωφορείο μια φορά την ημέρα από την παρτίδα κοντά στην προκυμαία.

Το Sukau είναι περίπου τρεις ώρες από το Sandakan. ένα εισιτήριο κοστίζει $ 11.

Να φτάσετε στο Sipidan και το Mabul

Οι παγκοσμίου φήμης τοποθεσίες βουτιάς από τη νοτιοανατολική άκρη του Sabah προσελκύουν χιλιάδες ενθουσιώδες κάθε χρόνο. Δυστυχώς, οι τοποθεσίες βρίσκονται στην πιο απομακρυσμένη γωνία του Sabah για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην ξηρά. Διανυκτερεύοντα λεωφορεία προς το Semporna - η πύλη προς τα νησιά - μπορούν να τακτοποιηθούν από την Kota Kinabalu (10 ώρες). Τα λεωφορεία εξέρχονται από το Sandakan στο τερματικό σταθμό λεωφορείων Batu 2.5 - βόρεια της πόλης - και διαρκούν περίπου έξι ώρες.

Ο εύκολος τρόπος πρόσβασης στις περιοχές κατάδυσης στο νότο είναι να κάνετε κράτηση για μία από τις νέες πτήσεις χαμηλού κόστους από την Κουάλα Λουμπούρ ή την Κότα Κινάμπαλου στο Τάουαου - περίπου μία ώρα από το συγκοινωνιακό συγκρότημα Semporna. Όλη η κυκλοφορία στα νησιά περνάει μέσα από τη μικρή πόλη της Semporna. Δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία προς τα νησιά. τα σκάφη πρέπει να διευθετηθούν μέσω καταδυτικών εταιρειών ή της διαμονής σας.

Μπορεί να είναι δυνατή η ναύλωση με νησί με ένα από τα μικρά αλιευτικά σκάφη.

Διασχίζοντας από τη Sabah στο Μπρουνέι

Το ταξίδι από το νότιο λεωφορείο από την Kota Kinabalu απαιτεί να περάσετε από τη μετανάστευση πολλές φορές καθώς εισέρχεστε και εξέρχεστε από το Sarawak πριν φτάσετε στο Bandar Seri Begawan - πρωτεύουσα του Μπρουνέι.

Η καλύτερη επιλογή για να φτάσετε στο Μπρουνέι είναι να πάρετε μία από τις δύο καθημερινές βάρκες από την Kota Kinabalu στο νησί Labuan (τέσσερις ώρες) και στη συνέχεια στο Bandar Seri Begawan (90 λεπτά). Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν να περάσουν χρόνο στο νησί και να δουν μερικά από τα ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για Labuan προτού προχωρήσουμε στο Μπρουνέι.

Μετάβαση από Σαμπάχ προς Σαράουακ

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να παρακάμψετε εντελώς το Μπρουνέι όταν διασχίζετε μεταξύ του Sabah και του Sarawak στο έδαφος! Παρόλο που είναι δυνατόν να διασχίσετε τα σύνορα στο Sipitang σε ένα μικρό δάχτυλο του Sarawak, πρέπει ακόμα να περάσετε από το Μπρουνέι για να φτάσετε στη Miri και στο υπόλοιπο Sarawak. Λαμβάνοντας ένα λεωφορείο κατευθείαν από το Σαμπάχ προς το Σαραουάκ είναι ένας εφιάλτης μετανάστευσης, που απαιτεί δύο ολόκληρες σελίδες αξίζει γραμματόσημα διαβατηρίων, όπως οι άνεμοι δρόμου μεταξύ της Μαλαισίας και του Μπρουνέι!

Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, πάρτε το πλοίο από την Kota Kinabalu στο νησί Labuan και στη συνέχεια στο Bandar Seri Begawan στο Μπρουνέι. Το λεωφορείο από το Bandar Seri Begawan στη Miri διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και απαιτεί μόνο ένα πέρασμα μέσω της μετανάστευσης.