Προστατέψτε τον εαυτό σας από τα κουνουπιέρια

DEET εναλλακτικές λύσεις και δέκα συμβουλές για την αποφυγή τσιμπήματα κουνουπιών στη Νοτιοανατολική Ασία

Το συνεχώς υγρό και ζεστό κλίμα στη Νοτιοανατολική Ασία διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη κουνούπια. Από τους κρυμμένους αστράγαλους έως τα γελοιοποιημένα πλάσματα που ταιριάζουν σε μια ταινία τρόμου, οι mozzies - όπως τους αποκαλούν με ειλικρίνεια οι Αυστραλοί - ψάχνουν πάντα για ένα δωρεάν γεύμα.

Εκτός από την όχληση ενώ ταξιδεύετε στη Νοτιοανατολική Ασία, τα κουνούπια δημιουργούν δύο πραγματικές απειλές: ασθένειες και λοίμωξη.

Το ξύσιμο των κουνουπιών με τα βρώμικα νύχια σε ένα τροπικό περιβάλλον μπορεί γρήγορα να μετατρέψει ένα μικροσκοπικό πρόβλημα σε μια λοίμωξη που προκαλεί πυρετό. Η εξάπλωση των δαγκωμάτων κουνουπιών στα πόδια είναι μια κοινή τοποθεσία που βρίσκεται σε backpackers στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ενώ τα κουνούπια πιθανόν να αποδειχθούν ελάχιστα ενοχλητικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Νοτιοανατολική Ασία, τα μικροσκοπικά έντομα είναι πολύ πιο φρικτά από τα φίδια ή οποιοδήποτε άλλο πλάσμα που συναντάται στην άγρια ​​φύση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του φιδιού, αλλά η ελονοσία - που παραδίδεται από τα κουνούπια - σκοτώνει πάνω από πενήντα φορές αυτόν τον αριθμό ανθρώπων ετησίως . Παράγοντας σε άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές - μεταξύ αυτών ο δάγκειος πυρετός και ο σκιώδης ιός Zika - και ξαφνικά οι άνθρωποι φαίνεται να χάνουν τη μάχη.

Γιατί κουνουπιέρες;

Παρά το μέγεθός τους, τα κουνούπια είναι στην πραγματικότητα τα πιο θανατηφόρα πλάσματα στη Γη. έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τον προσδιορισμό του τρόπου πρόληψης των κουνουπιών.

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά κουνούπια προτιμούν να τρέφονται με νέκταρ λουλουδιών. Ωστόσο, τα θηλυκά αλλάζουν σε μια δίαιτα αίματος με όλες τις πρωτεΐνες όταν είναι έτοιμα να αναπαραχθούν. Παραδόξως, μελέτες δείχνουν ότι τα κουνούπια προτιμούν να δαγκώνουν τους άνδρες πάνω από τις γυναίκες . τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα κουνούπια μπορούν να απολαύσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την αναπνοή και το δέρμα από πάνω από 75 πόδια μακριά. Ενώ κρύβετε ή κρατάτε την αναπνοή σας δεν είναι πρακτική, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για δαγκώματα.

Κουνούπια και πυρετός του δάγκου

Ενώ η ελονοσία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προβολέα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα κουνούπια προκαλούν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια κρούσματα πυρετού του δαγκείου κάθε χρόνο. Πριν από το 1970, μόνο εννέα χώρες εκτιμούσαν ότι υπήρχαν κίνδυνοι για τον πυρετό του Dengue. Τώρα ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός σε 100 χώρες. Η Νοτιοανατολική Ασία θεωρείται η περιοχή με τον υψηλότερο κίνδυνο .

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβολιασμός ή πρόληψη για τον πυρετό του δάγγειου, εκτός από την αποφυγή του να δαγκωθούν στην πρώτη θέση.

Τα εντοπισμένα κουνούπια που φέρουν πυρετό δάγκειου τυπικά δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας , ενώ τα είδη που φέρουν ελονοσία προτιμούν να δαγκώνουν το βράδυ. Οι πιθανότητες είναι υψηλές ώστε να επιβιώσετε από μια λοίμωξη, αλλά ο δάγκειος πυρετός σίγουρα θα καταστρέψει ένα κατά τα άλλα φανταστικό ταξίδι!

Κουνούπια και ιός Zika

Το ίδιο κουνούπι Aedes aegypti που εξαπλώνεται με κίτρινο πυρετό και δάγκειο δάγκος μπορεί επίσης να δώσει στους ανυποψίαστους επισκέπτες μια δόση του ιού Zika.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι ένα από τα κορυφαία σημεία του ιού της Zika, αν και δεν μετράει ακόμη ως επιδημία: η χώρα που χειρότερα χτυπήθηκε, η Ταϊλάνδη, ανέφερε μόνο επτά περιπτώσεις μεταξύ 2012 και 2014, με την Καμπότζη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες αναφέροντας μόνο μία περίπτωση του ιού Zika από το 2010. (Πηγή)

Κάποιοι υποψιάζονται ότι οι περιπτώσεις Zika είναι ανεπαρκώς αναφερθείσες στη Νοτιοανατολική Ασία, δεδομένης της συνήθως ήπιας εμφάνισης και της ομοιότητας στα συμπτώματα με άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η chikugunya και ο δάγκειος πυρετός. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν προσωρινή παράλυση μετά την έκθεση, αλλά ο ιός Zika διατηρεί το χειρότερο για τις γυναίκες που προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. τα μωρά τους έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μικροκεφαλίας.

Για τις τελευταίες ενημερώσεις ταξιδιού σχετικά με το Zika, διαβάστε αυτό το πολύ συναφές CDC σελίδα. Εάν είστε έγκυος και ταξιδεύετε σε μια γνωστή χώρα που έχει προσβληθεί από το Zika, διαβάστε τις συστάσεις του CDC για εγκύους ταξιδιώτες.

Δέκα συμβουλές για την πρόληψη τσιμπήματα κουνουπιών

  1. Είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τσιμπήματα κουνουπιών - ιδιαίτερα στα νησιά - καθώς ο ήλιος πέφτει. χρησιμοποιήστε ιδιαίτερη προσοχή κατά το σούρουπο.
  2. Δώστε προσοχή κάτω από τα τραπέζια όταν τρώτε στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα κουνούπια θα ήθελαν να σας απολαύσουν ως γεύμα ενώ εσείς τρώτε το δικό σας.
  3. Φορέστε τόνους γης, χακί, ή ουδέτερο ρουχισμό κατά την πεζοπορία. Μελέτες δείχνουν ότι τα κουνούπια προσελκύονται περισσότερο από τα φωτεινά ρούχα .
  4. Εάν μένετε σε ένα μέρος με ένα δίκτυο κουνουπιών, χρησιμοποιήστε το! Ελέγξτε για τρύπες και εφαρμόστε το DEET σε οποιοδήποτε παντελόνι. Κάνετε το ίδιο για οποιεσδήποτε σπασμένες οθόνες παραθύρων γύρω από τη διαμονή σας.
  5. Τα κουνούπια έλκονται από την οσμή του σώματος και τον ιδρώτα. παραμείνετε καθαροί για να αποφύγετε την περιττή προσοχή από τα κουνούπια και τους καθαρούς συνοδούς ταξιδιού.
  6. Τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται κανονικά με το νέκταρ λουλουδιών όταν δεν προσπαθούν να αναπαραχθούν - αποφύγετε τη μυρωδιά σαν ένα! Τα γλυκιά μυρωδικά αρώματα σε σαπούνι, σαμπουάν και λοσιόν θα προσελκύσουν περισσότερους τρόπους.
  7. Δυστυχώς, το DEET παραμένει ο πιο αποτελεσματικός γνωστός τρόπος για την πρόληψη τσιμπήματος κουνουπιών. Επαναλάβετε τις μικρότερες συγκεντρώσεις του DEET κάθε τρεις ώρες στο εκτεθειμένο δέρμα.
  8. Αν και το ζεστό κλίμα συνήθως υπαγορεύει διαφορετικά, ο πιο φυσικός τρόπος για την αποτροπή τσιμπήματος κουνουπιών είναι να εκθέσει όσο το δυνατόν λιγότερη επιδερμίδα .
  9. Οι σαύρες Gecko, που θεωρούνται τυχεροί στη Νοτιοανατολική Ασία, τρώνε πολλά κουνούπια ανά λεπτό. Αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε έναν από αυτούς τους μικρούς φίλους στο δωμάτιό σας, αφήστε τη να μείνει!
  10. Κάνετε μια συνήθεια να κλείνετε την πόρτα του μπάνιου σας αφού ελέγξετε το κατάλυμά σας. ακόμη και μικρές ποσότητες μόνιμου νερού δίνουν στα κουνούπια καλύτερη πιθανότητα.

DEET - Ασφαλής ή τοξική;

Αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό, το DEET είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ελέγχετε τα κουνούπια παρά τις κακές επιδράσεις στο δέρμα και την υγεία. Συγκεντρώσεις έως και 100% DEET μπορούν να αγοραστούν στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Καναδάς εμπόδισε τις πωλήσεις οποιουδήποτε απωθητικού που περιέχει περισσότερο από 30% DEET λόγω της υψηλής τοξικότητάς του.

Σε αντίθεση με τη λαογραφία, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του DEET δεν είναι πιο αποτελεσματικές για την πρόληψη τσιμπήματα κουνουπιών από χαμηλότερες συγκεντρώσεις . Η διαφορά είναι ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις DEET είναι αποτελεσματικότερες μεταξύ των εφαρμογών. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να εφαρμοστεί μια λύση 30-50% DEET κάθε τρεις ώρες για μέγιστη ασφάλεια.

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντηλιακό, το DEET πρέπει πάντα να εφαρμόζεται στο δέρμα πρώτα πριν από την προστασία από τον ήλιο . Το DEET μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. αποφύγετε προϊόντα που συνδυάζουν και τα δύο. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αποφυγής του ηλιακού εγκαύματος στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μην εφαρμόζετε DEET κάτω από τα ρούχα σας ή στα χέρια σας, αναπόφευκτα θα ξεχάσετε και θα καταλήξετε να τρίβετε τα μάτια ή το στόμα σας!

DEET Εναλλακτικές λύσεις για την πρόληψη τσιμπήματα κουνουπιών

Κουνουπιέρες

Ένας φθηνός, δημοφιλής τρόπος για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα κουνουπιών στη Νοτιοανατολική Ασία είναι να καίνε πηνία κουνουπιών κάτω από το τραπέζι σας ή όταν κάθεστε έξω. Τα πηνία κατασκευάζονται από πυρέθριο, μια σκόνη που προέρχεται από φυτά χρυσάνθεμου και καίγονται αργά για να παρέχουν προστασία για ώρες. ποτέ μην καίνε τα κουνούπια μέσα στο εσωτερικό!

Κουνούπια και ηλεκτρικοί ανεμιστήρες

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι ένα χαμηλής τεχνολογίας αντι-κουνουπιού διάλυμα, που βρίσκεται σχεδόν παντού. Οι ανεμιστήρες διαταράσσουν τις επιθέσεις κουνουπιών με δύο τρόπους: πρώτον, τα κουνούπια με αδύναμη πτέρυγα το βρίσκουν πολύ δύσκολο να πλοηγηθείτε μετά από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί ακόμα και σε χαμηλή ισχύ. Δεύτερον, οι άνεμοι διασκορπίζουν το μονοπάτι του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε τα κουνούπια μηδενικά κατά την αναζήτηση ενός γεύματος.

Έτσι όταν δεν βρίσκεστε στο δρόμο, βρείτε ένα σημείο ανάπαυσης στην άμεση γραμμή φωτιάς ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα που λειτουργεί. Νιώστε ελεύθεροι να κοιμηθείτε με έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα που σας δείχνει κατευθείαν (ανεξάρτητα από το τι θα έλεγαν οι Κορεάτες φίλοι σας - διαβάστε περισσότερα για τον ενδιαφέροντα πολιτισμικό μύθο της Κορέας για τους "θανάτους των ανεμιστήρων").