Τι είναι ο πυρετός του δάγκου;

Δέρμα δάγκειρας Συμπτώματα, γεγονότα, θεραπεία, και πώς να αποφύγετε τα κουνούπια.

Τι είναι ο πυρετός του δάγκου; Θα επιβιώσετε αν το καταφέρετε, αλλά το ταξίδι σας πιθανώς δεν θα το κάνει.

Τώρα ενδημικό σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ο πυρετός του δάγκου είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνουπιές, η οποία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου και νοσηλείας παιδιών σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Το δάγκειο δάσος έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, ακόμη και κάνοντας εμφανίσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει τώρα και ότι υπάρχουν 50-100 εκατομμύρια μολύνσεις δαγκείου κάθε χρόνο.

Ως ταξιδιώτης στην Ασία, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία , κινδυνεύετε να αναλάβετε πυρετό δάγκειου πυρετού.

Τι είναι ο πυρετός του δάγκου;

Κατανοήστε πρώτα τα βασικά:

Ο πυρετός του δάγκου, γνωστός και ως πυρετός σπασίματος, είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνουπιές που προκαλείται από δαγκώματα από το κουνούπι Aedes aegypti . Όταν ένα μολυσμένο κουνούπι δαγκώνει κάποιον που ήδη πάσχει από δάγκειο πυρετό, μεταφέρει τον ιό στο επόμενο θύμα.

Ο πυρετός του δάγκου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο, ένα κουνούπι μπορεί να μολύνει πολλούς ανθρώπους μέσα στον κύκλο ζωής του (μόνο το θηλυκό δάγκωμα των κουνούπων).

Διατρέχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από τον δάγκειο πυρετό όταν υπάρχουν άλλα άτομα που έχουν μολυνθεί από δάγκειο δάγκος. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι γνωστό ότι διαδίδουν το δάγκειο δάσος σε σπάνιες περιπτώσεις.

Αν και συνήθως επιβιώνουν, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να σας βάλει εκτός προμήθειας για ένα μήνα ή περισσότερο, σίγουρα βάζοντας ένα αποσβεστήρα στην επίσκεψή σας στην Ασία!

Πώς να περιορίσετε τον κίνδυνο σας

Μόνο θηλυκά κουνούπια από το γένος Aedes μπορούν να μεταδώσουν δάγκειο δάγκειο. Ο κύριος ένοχος είναι το κουνούπι Aedes aegypti ή το "κουνούπι τίγρης" το οποίο είναι μεγαλύτερο από άλλα κουνούπια και έχει λευκές κηλίδες / σημάνσεις. Αυτά τα κουνούπια φυλώνουν κυρίως σε τεχνητά δοχεία (π.χ. κενά γλάστρες και κάδοι) σε αστικά περιβάλλοντα. Το κουνούκι aedes aegypti προτιμά να τροφοδοτεί τους ανθρώπους και να ευδοκιμεί περισσότερο γύρω από τους οικισμούς και όχι στις ζούγκλες.

Σε αντίθεση με τα κουνούπια που μεταδίδουν ελονοσία, τα κουνούπια που έχουν μολυνθεί από δάγκειο δάγκωμα τυπικά δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας . Προστατεύοντας τον εαυτό σας από τα τσιμπήματα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ λίγο πριν το σούρουπο είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί πιθανή έκθεση στον πυρετό του δαγκείου.

Τα συμπτώματα του πυρετού του δάγκειου πυρετού

Τα πρώτα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού αρχίζουν να εμφανίζονται από 4 - 10 ημέρες μετά από ένα δάγκωμα από ένα μολυσμένο κουνούπι.

Όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, τα πρώιμα συμπτώματα του πυρετού του δάγκου αρχίζουν με γριπώδη πόνους και πόνους - ιδιαίτερα στις αρθρώσεις - με σοβαρό πονοκέφαλο και υψηλό πυρετό (104 βαθμούς Φαρενάιτ / 40 βαθμούς Κελσίου).

Οι πόνοι και οι πόνοι συνήθως ακολουθούνται από πρησμένους αδένες, ναυτία και εμετό. Ακόμη και όταν ο δάγκειος πυρετός δεν είναι σοβαρός, μπορεί να προκαλέσει κόπωση για εβδομάδες μετά την έκθεση. Μερικές φορές οι ασθενείς αναφέρουν σοβαρό πόνο στα μάτια.

Επειδή τα συμπτώματα πυρετού του δάγκειου πυρετού είναι παρόμοια με τη γρίπη και αρκετά συνηθισμένα, απαιτείται ένας συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων (το εξάνθημα είναι συχνά ένας δείκτης) για να γίνει μια πιθανή διάγνωση:

Επιπλοκές από πυρετό του δάγκου

Τα σημάδια που πυρετό του δάγκειου έχει προκαλέσει επιπλοκές και μπορεί να έχουν καταστεί δυνητικά απειλητικά για τη ζωή περιλαμβάνουν: σοβαρό κοιλιακό άλγος, έμετο αίματος, αιμορραγία από τους βλεννογόνους και γρήγορη / ρηχή αναπνοή.

Τα άτομα με άσθμα και διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επικίνδυνες επιπλοκές από τον δάγκειο πυρετό.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται νοσηλεία από σοβαρό δάγκειο νήπιο κάθε χρόνο και περίπου το 2,5% αυτών των περιπτώσεων αποβεί μοιραία. Τα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά τα θύματα του πυρετού του δάγκειου πυρετού.

Εάν είστε ατυχώς αρκετά για να πάρετε δάγκειο δάγκος για δεύτερη φορά, έχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

Θεραπεία πυρετού του δάγκου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης του πυρετού του δάγκου. Απλά πρέπει να το οδηγήσετε με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία όπως η χορήγηση φαρμάκων χωρίς φάρμακα για τον έλεγχο του πυρετού, τα υγρά για να σταματήσει η αφυδάτωση και η στενή παρακολούθηση για να εξασφαλιστεί ότι ο ιός δεν προκαλεί αιμορραγία.

Σημαντικό: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δάγκειο πυρετό δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη, ναπροξίνη ή φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη. αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον αιμορραγία. Το CDC συνιστά να λαμβάνεται μόνο ακεταμινοφαίνη (Tylenol στις ΗΠΑ) για έλεγχο πόνου και πυρετού.

Πυρετός του δάγκου στην Ταϊλάνδη και τη Νοτιοανατολική Ασία

Ο αιμορραγικός πυρετός του δάγκειου πυρετού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη και στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Μόνο εννέα χώρες θεωρήθηκαν ότι είχαν επιδημίες δάγκειου πυρετού πριν από το 1970. Σήμερα, ο δάγκειος πυρετός θεωρείται ενδημικός σε περισσότερες από 100 χώρες, με τη Νοτιοανατολική Ασία να είναι η χειρότερη περιοχή.

Σε αντίθεση με την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και την ελονοσία, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πυρετό δάγκειο πυρετό σε αστικές περιοχές όπως το Pai και το Chiang Mai , αν και το δάγκειο είναι επίσης ένα πραγματικό πρόβλημα στα νησιά της Ταϊλάνδης . Τοποθεσίες όπως το Railay, Ταϊλάνδη , έχουν άφθονα πορώδη πετρώματα και υγρές περιοχές όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν ανεμπόδιστα.

Ο πυρετός του δάγκειου πυρετού στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πολλές από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν τώρα με τον πυρετό του δάγκειου πυρετού. 24 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη Φλώριδα κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 2010. Το δάγκειο δάσος έχει επίσης διαδεδοθεί στην Οκλαχόμα και κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό στα νότια μέρη του Τέξας.

Η αλλαγή του κλίματος έχει κατηγορηθεί για το άλμα σε περιπτώσεις δάγκειου πυρετού καθώς και για την ικανότητα προσαρμογής των κουνουπιών. Ορισμένες ποικιλίες του κουνούπι Aedes aegypti έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρότερα κλίματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο εμβολιασμός πυρετού του δάγκειου πυρετού

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Chiang Mai της Ταϊλάνδης - μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις - σημείωσαν σημαντική ανακάλυψη το 2011 σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος εμβολιασμός πυρετού του δάγκειου στον κόσμο. Το Μεξικό ενέκρινε τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο του 2015.

Παρόλο που η ανάπτυξη ενός ζωντανού εξασθενημένου εμβολίου κατά του δαγκείου στο εργαστήριο ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, ο εμβολιασμός δοκιμάστηκε, εγκρίθηκε και η αγορά εκτιμάται ότι θα διαρκέσει χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκτεταμένος εμβολιασμός - εντούτοις - εναντίον πυρετού του δάγκειου πυρετού, θα πρέπει να επωφεληθείτε από τους εμβολιασμούς κατά άλλων απειλών που υπάρχουν πριν φύγετε από το σπίτι. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους εμβολιασμούς για την Ασία .