Πώς να αποφύγετε τις απάτες ταξί

Προστατεύστε τον εαυτό σας από την απάτη ταξί

Μπορείτε να προστατευθείτε από σχεδόν όλες τις απάτες ταξί με λίγη προσπάθεια.

Όλοι έχουμε ακούσει για απάτες ταξί από φίλους, ταξιδιωτικά άρθρα και οδηγούς. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε μια άγνωστη πόλη και ο οδηγός ταξί σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας με τη μεγαλύτερη δυνατή μετάβαση (πιο ακριβή), περιμένοντας να πληρώσετε ένα φουσκωμένο εισιτήριο. Ή μπορείτε να πάρετε μια καμπίνα σε ένα εξωτερικό αεροδρόμιο, ο οδηγός τραβιέται μακριά, και συνειδητοποιείτε ότι ο μετρητής δεν είναι ενεργοποιημένη.

Όταν αμφισβητείτε τον οδηγό, αυτός σηκώνει εκφραστικά και λέει, "Καλά", αφήνοντας σας να αναρωτηθείτε πόσο πολύ θα σας κοστίσει αυτό το ταξίδι. Ακόμη χειρότερα, ο οδηγός σας ανακοινώνει ότι δεν έχει αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει τη διαφορά μεταξύ του ναύλου και της ονομαστικής αξίας του μικρότερου τραπεζογραμματίου που έχετε ως κολοσσιαίο άκρο. Κάθε μία από αυτές τις απάτες είναι τόσο απογοητευτική και δαπανηρή.

Οι περισσότεροι εξουσιοδοτημένοι οδηγοί ταξί είναι ειλικρινείς, εργατικοί άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην. Οι λίγοι ανέντιμοι οδηγοί έχουν αναπτύξει έξυπνους τρόπους για να σας χωρίσουν από τα μετρητά σας, αλλά θα είστε μπροστά από το παιχνίδι τους αν μάθετε να αναγνωρίζετε κοινές απάτες ταξί.

Ερευνητικές διαδρομές, κανόνες και τιμές

Καθώς σχεδιάζετε το ταξίδι σας, αφιερώστε χρόνο για να προγραμματίσετε ταξίδια ταξί σας καθώς και το ξενοδοχείο σας μένει. Μάθετε για τις τυπικές τιμές από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο σας, ή από το ξενοδοχείο σας στα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφθείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο όπως το TaxiFareFinder.com, το WorldTaximeter.com ή το TaxiWiz.com για να το κάνετε αυτό.

Οι κρατικές και αστικές ταξιτικές επιτροπές, οι οποίες εκδίδουν άδειες ταξί (μερικές φορές αποκαλούνται και medallions), συχνά τοποθετούν τα χρονοδιαγράμματα των ναύλων στις ιστοσελίδες τους. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί παρέχουν επίσης πληροφορίες για τους ναύλους ταξί. Γράψτε τις πληροφορίες αυτές ώστε να μπορείτε να τις ανατρέξετε όταν συζητάτε με τον οδηγό ταξί σας.

Ορισμένες ιστοσελίδες αριθμομηχανών ταξί εμφανίζουν χάρτες πόλεων προορισμού. Αυτοί οι χάρτες μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε διάφορους τρόπους να φτάσετε από τόπο σε τόπο. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι χάρτες δεν σας λένε τα πάντα για μια πόλη. Οι οδηγοί των καμπίνων συχνά γνωρίζουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β, ακριβώς σε περίπτωση που κάποιο ατύχημα ή πρόβλημα κυκλοφορίας τραυματίζει την αγαπημένη τους διαδρομή. Ο συντομότερος τρόπος δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος, ιδιαίτερα κατά την ώρα αιχμής.

Οι ναύλοι ταξί και οι κανόνες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τόπο σε τόπο. Στη Νέα Υόρκη , για παράδειγμα, οι οδηγοί ταξί δεν επιτρέπεται να χρεώνουν για αποσκευές. Στο Λας Βέγκας, δεν επιτρέπεται να χαιρετάτε ένα ταξί στο δρόμο . Πολλές δικαιοδοσίες στις ΗΠΑ επιτρέπουν στους οδηγούς ταξί να χρεώνουν υψηλότερους ναύλους κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών χιονιού. Μερικά σημεία, όπως το Λας Βέγκας, επιτρέπουν στους οδηγούς ταξί να χρεώνουν τους επιβάτες που πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ένα τέλος $ 3.

Μία από τις πιο συγκεχυμένες πτυχές των ναύλων ταξί είναι η επιβάρυνση "αναμονής", η οποία μπορεί να φτάσει τα $ 30 ανά ώρα στις ΗΠΑ. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με την ιδέα να πληρώσουμε έναν οδηγό ταξί για να περιμένουμε ενώ κάνουμε μια γρήγορη αποστολή, αλλά η χρέωση αναμονής ισχύει και όταν το taxicab σταματά στην κυκλοφορία ή κινείται πολύ, πολύ αργά. Ο μετρητής μπορεί να σας πει πόσο γρήγορα κινείται το ταξί και θα μεταβεί στη λειτουργία αναμονής όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνεται στα περίπου 10 μίλια ανά ώρα.

Μια καθυστέρηση κυκλοφορίας δύο λεπτών θα μπορούσε να προσθέσει έως και $ 1 στο συνολικό σας ναύλο.

Φέρτε έναν χάρτη, ένα μολύβι και μια κάμερα

Παρακολουθήστε τη δική σας διαδρομή και καταγράψτε τις εμπειρίες σας, για κάθε περίπτωση. Οι οδηγοί ταξί είναι λιγότερο πιθανό να σας οδηγήσουν σε μια περιπλάνηση στην τοπική περιοχή, αν γνωρίζουν ότι παρακολουθείτε τις στροφές τους στον χάρτη ή στο smartphone σας. Αν δεν είστε σίγουροι αν κατευθυνθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση, ρωτήστε τον οδηγό, Στη συνέχεια, σημειώστε το όνομα του οδηγού σας και τον αριθμό της άδειας ταξί. Αν ξεχάσετε το μολύβι και το περιοδικό ταξιδιού, τραβήξτε έξω τη φωτογραφική μηχανή σας και τραβήξτε φωτογραφίες αντί. Σε περίπτωση που πρέπει να υποβάλετε μια καταγγελία μετά την έξοδο από την καμπίνα, θα έχετε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξετε την αξίωσή σας.

Μάθετε για τις άδειες και τις μεθόδους πληρωμής

Οι περισσότερες δικαιοδοσίες - κράτη, περιφέρειες, πόλεις και ακόμη και αεροδρόμια - έχουν αυστηρούς κανονισμούς αδειοδότησης ταξί.

Μάθετε τι μοιάζουν με τις άδειες ταξί ή μενταγιόν στους χώρους που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Μάθετε επίσης εάν ορισμένες ή όλες οι ταξινομικές μονάδες στην πόλη προορισμού σας δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απάτες, ατυχήματα ή χειρότερα, ποτέ μην εισέλθετε σε ένα μη εξουσιοδοτημένο ταξί.

Κλέψτε την Αλλαγή σας

Μεταφέρετε μια στοίβα χαρτονομισμάτων χαμηλής ονομαστικής αξίας (τραπεζογραμματίων) και κρατήστε μερικά νομίσματα στην τσέπη σας. Αν μπορείτε να πληρώσετε το εισιτήριο ταξί και την άκρη σας με την ακριβή αλλαγή, θα προστατευθείτε από την απάτη "Δεν έχω αλλαγή". Μπορεί να είναι δύσκολο σε ορισμένες πόλεις να αποκτήσουν αρκετές μικρές αλλαγές για να το κάνουν αυτό, αλλά αξίζει τον κόπο. ( Νόστιμο tip: Αγοράστε σοκολάτες σε καταστήματα ψιλικατζίδων ή μικρά τοπικά καταστήματα παντοπωλείων, τα οποία συχνά διαθέτουν μικρούς λογαριασμούς και κέρματα για να αλλάξουν.)

Εξοικειωθείτε με τις κοινές απάτες

Εκτός από τις απάτες taxicab που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν μερικές παγκόσμιες απάτες που πρέπει να ξέρετε.

Ένα κοινό τέχνασμα ανταλλάσσει ένα μεγάλο λογαριασμό, που σας προσφέρεται σε πληρωμή, για ένα μικρότερο, γρήγορα μεταβαίνοντας από τον οδηγό ταξί. Παρακολουθήστε προσεκτικά τις ενέργειες του οδηγού σας για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτής της απάτης. Ακόμη καλύτερα, πληρώστε από τη στοίβα σας μικρούς λογαριασμούς, ώστε ο οδηγός να μην σας χρωστάει καμία αλλαγή.

Εάν παίρνετε ένα ταξί σε μια περιοχή που δεν χρησιμοποιεί μετρητές, εγκαταστήστε ένα εισιτήριο με τον οδηγό σας πριν μπείτε στην καμπίνα. Εδώ είναι όπου η έρευνα προ-ταξιδιού σας θα αποπληρώσει. Αν γνωρίζετε ότι το σταθερό εισιτήριο από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης είναι $ 40, μπορείτε να μειώσετε την εμπιστοσύνη ενός οδηγού για $ 60 ναύλο. Μην μπείτε στο όχημα μέχρι να συμφωνήσετε για έναν ναύλο που είστε άνετοι να πληρώσετε.

Στην απάτη "σπασμένο μετρητή", ο οδηγός προσποιείται ότι ο μετρητής έχει σπάσει και σας λέει τι θα είναι ο ναύλος. Ο ναύλος συνήθως αποδεικνύεται υψηλότερος από τον τιμοκατάλογο. Μην φτάσετε σε ένα ταξί με σπασμένο μετρητή εκτός αν διαπραγματευτείτε τον ναύλο μπροστά από το χρόνο και πιστεύετε ότι είναι λογικό.

Ορισμένα μέρη του κόσμου είναι διαβόητα για τις απάτες ταξί τους. Πάρτε μερικά λεπτά για να αναζητήσετε τον προορισμό σας σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό ή σε online ταξιδιωτικό φόρουμ και να μάθετε για τις τοπικές τακτικές απατών ταξί. Ρωτήστε φίλους και συναδέλφους για τις εμπειρίες τους. Αποφύγετε τα ταξί χωρίς άδεια με κάθε κόστος.

Αποθηκεύστε την παραλαβή σας

Αποθηκεύστε την απόδειξη. Ίσως θα το χρειαστείτε εάν αποφασίσετε να υποβάλετε αξίωση. Η απόδειξή σας μπορεί να είναι η μοναδική απόδειξη ότι βρισκόσασταν σε συγκεκριμένο ταξί. Θυμηθείτε να ελέγξετε την απόδειξή σας έναντι της μηνιαίας δήλωσής σας αν πληρώσετε το εισιτήριό σας με πιστωτική κάρτα. Οι χρεώσεις διαφορών που δεν αναγνωρίζετε.

Όταν βρίσκεστε σε αμφιβολία, βγείτε έξω

Εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία με έναν ταξί, αποδράστε και βρείτε μια άλλη καμπίνα. Αν συμβεί το χειρότερο και ο οδηγός σας απαιτήσει περισσότερα χρήματα από όσα αρχικά συμφωνήσατε να πληρώσετε, αφήστε το συμφωνημένο ναύλο στο κάθισμα και αφήστε το ταξί.