Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα κουνουπιών

Το δάγκειο δάγκειο είναι ένα πρόβλημα στην Ασία - Αποφύγετε εκείνα τα τσιμπήματα!

Γνωρίζοντας πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών στην Ασία είναι απαραίτητη. Όχι μόνο τα κνησμώδη τσιμπήματα είναι τρομακτικά ενοχλητικά, ο δάγκειος πυρετός - μια ασθένεια που προκαλείται από κουνουπιές - είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ασία, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αν και οι πιθανότητές σας να συμβάλλετε σε κάτι σοβαρό, όπως η ελονοσία, είναι χαμηλές, ακόμη και τα μικρά τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν γρήγορα να μολυνθούν σε υγρά και βρώμικα περιβάλλοντα. Μην γρατσουνίζετε!

Ευτυχώς, ο ιός Zika δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στην Ασία , αλλά αυτές οι 10 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε να δαγκώσετε πρώτα.

Γνωρίστε τον Εχθρό

Ενώ οι ταξιδιώτες που ανησυχούν για την ασφάλεια στην Ασία πιθανότατα ανησυχούν περισσότερο για δηλητηριώδη φίδια και ζώα με κακή θερμοκρασία όπως οι πιθήκους , η πραγματική απειλή προέρχεται από ένα πολύ μικρότερο, συχνά αόρατο πλάσμα: το κουνούπι. Με την ικανότητά τους να μεταδίδουν δάγκειο, Ζίκα, ελονοσία, κίτρινο πυρετό, Chikungunya, Δυτικό Νείλο και εγκεφαλίτιδα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι τα κουνούπια είναι τα πιο θανατηφόρα πλάσματα στη γη.

Το Snakebite απαιτεί περίπου 11.000 θύματα ετησίως σε ολόκληρη την Ασία, ενώ η ελονοσία σκοτώθηκε σε περίπου 438.000 ανθρώπους το 2015. Ο πυρετός του δάγκειου πυρετού, αν και συνήθως επιβιώνει, θα σας βάλει κάτω από τον καιρό για ένα μήνα ή περισσότερο. Η εκμάθηση πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών θα μειώσει τις πιθανότητες να επιστρέψετε στο σπίτι με ένα ανεπιθύμητο αναμνηστικό στο αίμα σας.

Λίγο γνωστά γεγονότα για τα κουνούπια

10 συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών

  1. Τα κουνούπια χαμηλής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία συχνά παραμένουν κοντά στο έδαφος. τείνουν να δαγκώνουν τα πόδια και τα πόδια κάτω από τα τραπέζια όπου περνούν απαρατήρητα. Πάντα να χρησιμοποιείτε απωθητικό τουλάχιστον στα πόδια και τα πόδια σας πριν πάτε για δείπνο.
  2. Τα κουνούπια έλκονται από έντονα χρωματιστά ρούχα. Παραμείνετε σε γήινες αποχρώσεις ή χακί κατά την πεζοπορία στη Νοτιοανατολική Ασία . Η καλύτερη προστασία πρέπει πάντα να καλύπτει το εκτεθειμένο δέρμα και όχι το ψεκασμό του με χημικά.
  3. Αποφύγετε τα γλυκά μυρωδικά σαπούνια, σαμπουάν και λοσιόν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. θυμηθείτε, τα κουνούπια προτιμούν να τρέφονται με λουλούδια όταν δεν αναπαράγουν, οπότε προσπαθήστε να μην μυρίσετε σαν ένα!
  4. Το κουδούνισμα και η αυγή είναι οι ώρες της ημέρας, όταν είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν από ένα Aedes aegypti (αυτοί που μεταδίδουν δάγκειο πυρετό) κουνουπιών? καλύψτε τον εαυτό σας πριν απολαύσετε το κοκτέιλ ηλιοβασιλέματος!
  1. Μελέτες δείχνουν ότι τα κουνούπια έλκονται από χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον ιδρώτα. Η παραμονή όσο το δυνατόν καθαρό - χωρίς μυρωδιά πολύ φιλόξενη - θα βοηθήσει να προσελκύσει λιγότερα κουνούπια. Η διαμονή σας καθαρά βοηθάει τους συμμαθητές σας να είναι πιο ευτυχισμένοι.
  2. Επαναλάβετε το DEET στο εκτεθειμένο δέρμα τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες για μέγιστο αποτέλεσμα. Εφαρμόστε πιο συχνά εάν αισθάνεστε πολύ εφίδρωση. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε και το DEET και το αντηλιακό, εφαρμόστε το DEET πρώτα, αφήστε το να στεγνώσει και, στη συνέχεια, εφαρμόστε αντηλιακό. Τα προϊόντα που περιέχουν και τα δύο δεν είναι συχνά τόσο αποτελεσματικά.
  3. Όταν πρώτα ελέγξετε στο κατάλυμά σας , κλείστε την πόρτα του μπάνιου σας, τις τρύπες ψεκασμού που υπάρχουν στα ανοίγματα και τα δίχτυα με το DEET και γυρίστε τους κάδους ή τις στάσιμες πηγές νερού έξω. Κάντε τη συνήθεια να κρατάτε την πόρτα κλειστή.
  4. Απενεργοποιήστε τα φώτα - τόσο εντός όσο και εκτός - πριν φύγετε. η θερμότητα και το φως θα προσελκύσουν επιπλέον έντομα.
  1. Εάν έχετε ένα, χρησιμοποιήστε το δίχτυ κουνουπιού πάνω από το κρεβάτι σας. Στύψτε τις γωνίες για να διατηρήσετε το δίχτυ ασφαλισμένο και ψεκάστε τις οπές που βρίσκετε με απωθητικό.
  2. Κάψτε τα πηνία των κουνούπι - κατασκευασμένα από σκόνη που προέρχεται από φυτά χρυσάνθεμου - όταν κάθεστε έξω για παρατεταμένες περιόδους. Ποτέ μην καίνε πηνία μέσα σε κλειστούς χώρους! Η καύση θυλάκων θυμιάματος θα προσφέρει επίσης κάποια προστασία.

Ο πυρετός του δάγκου στην Ασία

Η Νοτιοανατολική Ασία κηρύχθηκε από την ΠΟΥ ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσει πυρετό δάγκειου πυρετού . Οι περιπτώσεις του ιού είναι σε άνοδο. το δάγκειο δάσος έχει εξαπλωθεί από μόλις εννέα χώρες σε περισσότερες από 100 χώρες τα τελευταία 40 χρόνια. Ο πυρετός του δάγκειου πυρετού άρχισε ακόμη να κάνει εμφανίσεις στη Φλόριντα το 2009 - τα πρώτα κρούσματα που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Σημείωση: Η Σιγκαπούρη αποτελεί εξαίρεση. το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ψεκάζεται για να ελέγξει τους πληθυσμούς κουνουπιών και να κρατήσει το δάγκειο υπό έλεγχο.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα είδη Α. Aegypti ή τα κουνούπια "τίγρης" (με ασπρόμαυρες λωρίδες) που συχνά δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με απλά λόγια: δεν μπορείτε να πάρετε πυρετό δάγκειου, εκτός εάν δαγκωθούν από ένα κουνούπι που μεταφέρει τον ιό.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι παίρνουν δάγκειο πυρετό κάθε χρόνο? Οι περιπτώσεις συμβαίνουν συχνά σε αγροτικές περιοχές ή δεν αναφέρονται. Μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι συμβάλλουν σε δάγκειο δάγκωμα από ένα δάγκωμα κουνουπιών κάθε χρόνο, ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ετησίως. Το δάγκειο δάσος πιστεύεται ότι προκαλεί περίπου 20.000 θανάτους ετησίως.

Αναμφισβήτητα, πολλές περιπτώσεις πηγαίνουν χωρίς έγγραφα σε απομακρυσμένα μέρη της Ασίας όπου η ιατρική περίθαλψη δεν είναι προσπελάσιμη. Ο πυρετός του δάγκειου εδάφους διαρκεί περίπου μια εβδομάδα για να επωαστεί αφού δαγκώσετε, στη συνέχεια εμφανίζεται με τη μορφή ενός εξανθήματος που μοιάζει με ιλαρά, ακολουθούμενο από πυρετό και έλλειψη ενέργειας. Τα θύματα αντιδρούν διαφορετικά στους πέντε τύπους πυρετού του δάγκειου πυρετού. Οι μολυσμένοι ταξιδιώτες αναφέρουν ότι αισθάνονται άρρωστοι για διάστημα μεταξύ μιας και τεσσάρων εβδομάδων, ανάλογα με το στέλεχος.

Ένα πολύ αναμενόμενο εμβόλιο για το δάγκειο είναι σε δοκιμές σε μερικές χώρες, ωστόσο, δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο. Το καλύτερο στοίχημά σας για να παραμείνετε ασφαλείς στην Ασία είναι απλά να ξέρετε πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών στην πρώτη θέση. Ο πυρετός του δάγκου είναι επίσης ένας καλός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πάρετε την ταξιδιωτική ασφάλιση πριν φύγετε από το σπίτι σας.

Είναι το DEET ασφαλές;

Το DEET, που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό, είναι σύντομο για το Ν, Ν-διαιθυλο-μετα-τολουαμίδιο. και ναι, το χημικό είναι τόσο σκληρό όσο ακούγεται. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως το citronella, η DEET δυστυχώς παραμένει η πιο αποτελεσματική επιλογή για την αποφυγή τσιμπήματος κουνουπιών. Συγκεντρώσεις έως και 100% μπορούν να αγοραστούν στις ΗΠΑ, ενώ ο Καναδάς και πολλές άλλες χώρες έχουν κανονισμούς που εμποδίζουν προϊόντα άνω του 30%.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του DEET δεν είναι πιο αποτελεσματικές για την αποφυγή των δαγκωμάτων κουνουπιών από τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Τα προϊόντα με υψηλότερες συγκεντρώσεις απλά διαρκούν λίγο περισσότερο αν αισθάνεστε εφίδρωση. Ο ψεκασμός υπερβολικών ποσοτήτων DEET στο δέρμα δεν αυξάνει την προστασία.

Ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης του DEET, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι η εφαρμογή απωθητικού που περιέχει 30-50% DEET κάθε τρεις ώρες.

Κατά τη διάρκεια μεγάλων περιπετειών, όπως η πεζοπορία σε απομακρυσμένες περιοχές , οι ταξιδιώτες συχνά αναγκάζονται να φορούν τόσο DEET όσο και αντηλιακό. Πάντοτε να χρησιμοποιείτε πρώτα το DEET και, στη συνέχεια, το αντηλιακό μετά. Το DEET θα μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μας.