Εξοικονόμηση προσώπου και απώλεια προσώπου

Πώς να σώσει το πρόσωπο και να μην προκαλέσει κάποιον να χάσει το πρόσωπο

Εάν υπάρχει κάποια ιδέα που μπερδεύει - και συχνά απογοητεύει - τους Δυτικούς στην Ασία, είναι η έννοια της "εξοικονόμησης προσώπου" και "απώλειας προσώπου".

Οι δυτικοί ταξιδιώτες στην Ασία συχνά καταλήγουν να διασκεδάζουν, αφού μαρτυρούν ανεξήγητα σενάρια για την κατάργηση του κεφαλιού. Μερικές φορές είναι καλύτερα να αφήσουμε κάποιον να κάνει λάθος από το να επισημάνει ότι είναι λάθος. Πολλά από αυτά τα περιστατικά που αρχειοθετούνται διανοητικά ως απλά σοκ πολιτισμού οδηγούνται στην πραγματικότητα από την κουλτούρα του "προσώπου".

Μόλις γίνει κατανοητό, η εφαρμογή των αρχών της εξοικονόμησης προσώπου θα σας βοηθήσει να δείτε τον κώδικα Matrix πίσω από αυτές τις ενίοτε απογοητευτικές πολιτιστικές καταστάσεις.

Η έννοια του προσώπου

Από τις αλληλεπιδράσεις στα δωμάτια του διοικητικού συμβουλίου του Τόκιο με τις συναλλαγές στην αγορά στα μικρότερα χωριά της αγροτικής Κίνας, οι έννοιες της εξοικονόμησης προσώπου και του χαμένου προσώπου καθοδηγούν την καθημερινή ζωή στην Ασία. Προκαλώντας κάποιον να «χάσει το πρόσωπό» - ακόμα και αν γίνει με ατύχημα - είναι μια σοβαρή παράβαση.

Από την άλλη πλευρά, η "προσφορά του προσώπου" (χωρίς φρέσκια αναπνοή απαραίτητη) αφορά την αλλαγή του προβολέα μακριά από τον εαυτό σας, ακόμη και όταν η πίστωση οφείλεται. Η ταπεινοφροσύνη θεωρείται ένα πολύ αξιόλογο χαρακτηριστικό στην Ασία. Οι πραγματικοί ήρωες δεν καυχιούνται. Η προσφορά του προσώπου είναι ένα παιχνίδι ενίσχυσης των εγωίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και εκτρέπεται ο έπαινος.

Η ανάγκη για εξοικονόμηση προσώπου αναγκάζει τους ανθρώπους να επιδείξουν κάποια περίεργη συμπεριφορά. Η συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο η εξοικονόμηση του προσώπου επηρεάζει την καθημερινή ζωή στην Ασία θα ενισχύσει το ταξίδι σας δέκα φορές. Σας επιτρέπει επίσης μια μικρή εικόνα για τον τοπικό πολιτισμό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Τι είναι το πρόσωπο ;

Η αφηρημένη έννοια του προσώπου προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την ανατομία, αλλά αντ 'αυτού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συνδυασμός κοινωνικής θέσης, φήμης, επιρροής, αξιοπρέπειας και τιμής. Προκαλώντας κάποιον να χάσει το πρόσωπο τους μειώνει στα μάτια των συνομηλίκων τους, ενώ η εξοικονόμηση ή «οικοδόμηση προσώπου» αυξάνει την αξία τους.

Παρόλο που στη Δύση τείνουμε να εκτιμούμε ανθρώπους που είναι "άγρια ​​ειλικρινείς", κόβοντας γρήγορα το σημείο, το αντίθετο συμβαίνει συχνά στην Ασία. Σημαντικές συναντήσεις συχνά προηγούνται ώρες αλληλεπίδρασης οικοδόμησης εμπιστοσύνης - ίσως ακόμη και ποτών - προτού φτάσουμε στην πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ορισμένα Δυτικά στελέχη έχουν μάθει τον σκληρό τρόπο ότι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και του προσώπου είναι πιο σημαντική από την αποτελεσματικότητα και τη διάσχιση των σφαιρών.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η αυτοκτονία έχει ακόμη θεωρηθεί προτιμότερη από το να υποφέρει από μια βαριά απώλεια προσώπου. Έτσι εκτιμάται σοβαρά η φήμη. Ως ταξιδιώτης, θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχουν οι ενέργειές σας σε άλλους, ακόμη και πλήρεις ξένους ή θεατές.

Αυτό που μπορείτε να αντιληφθείτε ως χειρονομία καλής θέλησης (π.χ. λέγοντας σε έναν παλαιότερο κύριο ότι έχει χαρτί υγείας κολλημένο στο παπούτσι του) θα μπορούσε να τον προκαλέσει προσωπική αμηχανία, με αποτέλεσμα την απώλεια του προσώπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λιγότερες ζημιές πραγματοποιούνται απλά αφήνοντάς τον να ακολουθήσει το χαρτί τουαλέτας κάτω από το διάδρομο.

Πώς να σώσει το πρόσωπο στην Ασία

Εκτός από την επικείμενη σωματική βλάβη, υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για να φωνάξουμε στη Νοτιοανατολική Ασία - ιδιαίτερα στην Ταϊλάνδη.

Οι φωνές και οι δημόσιοι ισχυρισμοί είναι αυστηροί.

Η πρόκληση μιας σκηνής κάνει πραγματικά τους παρευρισκόμενους να χάσουν το πρόσωπό τους μέσα από αμηχανία που υπέστησαν εκ μέρους σας! Ακόμη και αν κερδίσετε οτιδήποτε επιχείρημα, θα χάσετε συνολικά. Παρά το γεγονός ότι είναι απογοητευτικό, παραμείνετε πάντα υπομονετικοί και ήρεμοι έως ότου και τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια λύση

Ακόμα κι αν βρεθείτε στο δεξί μέρος, κάνοντας ένα μικρό συμβιβασμό θα επιτρέψει στο άλλο μέρος να σώσει το πρόσωπο - και αυτό είναι πολύ καλό για μελλοντική αλληλεπίδραση.

Συμβουλή: Σε πολλές ασιατικές χώρες, ένα χαμόγελο ή ένα νευρικό γέλιο μπορεί να δείξει ότι κάποιος είναι άβολος. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν νευρικός όταν κινδυνεύουν να χάσουν το πρόσωπό τους. Αν ενεργοποιήσετε πάρα πολλά giggles με δηλώσεις ή ερωτήσεις, ίσως είναι καιρός να υποχωρήσετε.

Διαπραγματεύσεις χωρίς απώλεια προσώπου

Η κατανόηση της έννοιας του προσώπου όχι μόνο δημιουργεί καλύτερες σχέσεις, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Κατά τη διαπραγμάτευση των τιμών στην Ασία , να έχετε κατά νου ότι ένας καταστηματάρχης δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την απώλεια του προσώπου.

Αν και ο πωλητής μπορεί να θέλει να κάνει την πώληση, θα αποφύγει την απώλεια προσώπου αρνούμενος να καλύψει την άκαμπτη τιμή σας.

Οδηγήστε μια σκληρή συμφωνία, αλλά πάντα δώστε μόνο λίγα στην τελική τιμή σας. Αυτό επιτρέπει στον έμπορο να μην αισθάνεται σαν να έχασαν κάτι. Μην ανησυχείτε: ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζονται, ποτέ δεν θα χάσουν πραγματικά χρήματα σε μια πώληση. Είναι περισσότερο για το συναίσθημα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.

Μια επιλογή για εξομάλυνση κατά τη διάρκεια κάποιων σκληρών διαπραγματεύσεων θα ήταν να αγοράσετε κάποιο άλλο μικρό στοιχείο από το κατάστημά τους για την αναγραφόμενη τιμή. Προαιρετικά, θα μπορούσατε να επαινέσετε την επιχείρησή τους και να υποσχεθείτε να αναφέρετε άλλους ταξιδιώτες σε αυτούς.

Απλές συμβουλές για να αποτρέψει κάποιον από την απώλεια προσώπου

Απλές συμβουλές για την οικοδόμηση προσώπου στην Ασία

Παραδείγματα της έννοιας του προσώπου στην Ασία

Η αξία του προσώπου μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τη σημασία του αρχικού προβλήματος, προκαλώντας κάποιες μπερδεμένες και απροσδόκητες εκβάσεις.

Με λίγη πρακτική, θα μπορείτε να εντοπίσετε την αλληλεπίδραση του προσώπου σε απλές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας: