Πώς να φάτε Sushi

Αν και δεν θα εκτοξευθείτε από το μέσο ιαπωνικό εστιατόριο για κακομεταχείριση των ψαριών σας, γνωρίζοντας πώς να φάτε σούσι με τον σωστό τρόπο ενισχύει την εμπειρία και ακόμη και μετατρέπει το γεύμα σε ένα πολιτιστικό μάθημα. Το Sushi δεν είναι ένα φθηνό χόμπι, οπότε γιατί να μην διασκεδάσετε και να μάθετε κάτι πολιτιστικό στο δρόμο; Αναζητήστε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Jiro Dreams of Sushi και μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας σε μια φρενίτιδα πρώτων ψαριών.

Σοβαροί σεφ σούσι μελετούν εδώ και δεκαετίες το master να κάνουν αυτά τα νόστιμα τσιμπήματα.

Εφαρμόζοντας κάποια βασική εθιμοτυπία σούσι και εκτιμώντας τις δημιουργίες τους, ο σωστός τρόπος δείχνει σεβασμό στις γενιές των προσπαθειών. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν fast food έχει εξελιχθεί σε μαγειρική τέχνη.

Εκτός αυτού, οι δάσκαλοι σούσι είναι παθιασμένοι και διαθέτουν πολλά αιχμηρά μαχαίρια: καλύτερα να παραμείνουν στην καλή πλευρά τους.

Αποποίηση: Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν μόνο για μια πραγματική εμπειρία σούσι σε ένα αυθεντικό ιαπωνικό εστιατόριο, όχι σε κανένα εστιατόριο που παραθέτει τα χάμπουργκερ και την πίτσα αλλού στο μενού.

Αλληλεπίδραση με τον Σεφ

Κατ 'αρχάς, η συνεδρίαση στον πάγκο είναι στο μέρος που πρέπει να είναι αν θέλετε να πάρετε την εμπειρία σοβαρά. Πηγαίνετε μπροστά και στο κέντρο. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον σεφ σας μόνο όταν είναι απαραίτητο , αλλά ρωτήστε αμέσως τι συστήνει. Πιθανότατα χειροποίησε τα ψάρια από την αγορά, ξέρει τι φαινόταν καλό εκείνη την ημέρα και θα ανταμείψει την εμπιστοσύνη σας σε αυτόν με ιδιαίτερη προσοχή. Ακριβώς αρπάζοντας ένα μενού και επιλέγοντας τυχαία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεστε για τη γνώμη του.

Ακόμη και αν δεν πηγαίνετε με την πρότασή του, το ενδιαφέρον σας για το τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές θα εκτιμηθεί.

Τούτου λεχθέντος, ποτέ δεν αποσπά την προσοχή του σεφ αργότερα με ερωτήσεις ή μικρή ομιλία σχετικά με το φαγητό, τον καιρό ή τα ιαπωνικά έθιμα. Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης και χειρίζεται ένα κοφτερό μαχαίρι - ας δουλέψει!

Εάν το γεύμα αποδειχθεί μια αξέχαστη εμπειρία, μπορείτε ακόμη και να προσφέρετε για να αγοράσετε τον σεφ ένα πλάνο του χάδι . Εάν δέχεται, θα πρέπει να έχετε μαζί του έναν . Ποτέ μην επιχειρήσετε να παραδώσετε χρήματα - ακόμη και μια συμβουλή - στο σεφ. εργάζονται με ωμό ψάρι όλη την ημέρα και δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουν τα χρήματα. Εκτός αυτού, η απόρριψη είναι σπάνια στα ιαπωνικά έθιμα και πρέπει να γίνει προσεκτικά .

Συμβουλή: Ο σωστός (ιαπωνικός) τρόπος για να προφέρετε το sake δεν είναι "sah-key", είναι "sah-keh".

Σε επίσημα εστιατόρια για σούσι, μπορεί να απευθυνθείτε για να μιλήσετε με έναν υπάλληλο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Αυτό εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση που ο σεφ δεν μιλάει αγγλικά, έχετε την ευκαιρία να πείτε για τις επιλογές που θέλετε να αποφύγετε ή για τυχόν αλλεργίες. Στην ιδανική περίπτωση, τα αιτήματά σας θα μεταβιβαστούν στον σεφ για να αποφευχθεί τυχόν απώλεια προσώπου για οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη .

Προετοιμασία για να φάτε Sushi

Η υγρή πετσέτα είναι για τον καθαρισμό των χεριών σας προτού να φάτε, κυρίως επειδή ο παραδοσιακός τρόπος φαγητού maki και nigiri sushi είναι με τα δάχτυλα. Χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να καθαρίσετε τα δάχτυλά σας, στη συνέχεια, βάλτε την στην άκρη. μην το χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας για να φρεσκάρετε!

Ακολουθήστε τη βασική εθιμοτυπία για το πώς να χρησιμοποιείτε ξυλάκια ευγενικά όταν τρώτε sashimi- φέτες ωμού ψαριού χωρίς ρύζι.

Ρίξτε μόνο ένα μικροσκοπικό ποσό σάλτσας σόγιας στο μπολ? μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα αργότερα αν χρειαστεί.

Σπατάλη σάλτσα σόγιας είναι ταμπού σε σοβαρή ιαπωνική εδεσματολογία εδεσμάτων. Επίσης, το ρίψιμο υπερβολικά σημαίνει ότι υποψιάζεστε ότι το ψάρι είναι παλιό και χρειάζεται πολύ «ιατρική» πριν το δοκιμάσετε.

Συμβουλή: Μην προσθέτετε wasabi στο μικρό μπολ σας σάλτσας σόγιας! Παρόλο που αυτή είναι μια κοινή πρακτική, βυθίζοντας το σούσι σας σε αυτό το muck δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε.

Όταν δεν τρώτε, τα ξυλάκια σας πρέπει να τοποθετούνται στην υποδοχή δίπλα στο πιάτο σας , τακτοποιημένα και παράλληλα με το τραπέζι, αντί για το πιάτο ή το μπολ σας. Αφήνοντας τα ξυλάκια σας οπουδήποτε αλλού μπορεί να υποδηλώνει ότι τελειώσατε να τρώτε! Καθιστώντας τα ξυλάκια σας ανάμεσα σε κομμάτια σούσι είναι ευγενικό και αποδεκτό.

Χρησιμοποιώντας το Wasabi και το τζίντζερ με το σούσι

Πιστέψτε το ή όχι, ανεξάρτητα από το πόσο απολαμβάνετε το έγκαυμα, μετατρέποντας τη σάλτσα σόγιας σας σε ένα συννεφιασμένο χάος με ανάμειξη σε wasabi δεν είναι ο σωστός τρόπος για να φάτε σούσι.

Ο σεφ θα έχει ήδη προσθέσει μικρές ποσότητες wasabi σε κάθε κομμάτι, με βάση τον τύπο του ψαριού, για να αναδείξει τις γεύσεις.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια παρέχουν επιπλέον wasabi για να φιλοξενήσουν ανθρώπους με πικάντικα ενδιαφέροντα, ωστόσο, προσθέτοντας πάρα πολύ wasabi μπροστά από τον σεφ όχι μόνο κρύβει τη φυσική γεύση του ψαριού που πήρε επιμελώς χειροκίνητα, είναι σαν να ρίχνουν κέτσαπ σε μια τέλεια κοπή βοδινού ένα ακριβό steakhouse!

Αν χρειαστεί να προσθέσετε wasabi, βουρτσίστε μερικά στα ψάρια είτε με το chopstick σας είτε με ένα κομμάτι τζίντζερ. Μην αφήνετε το τζίντζερ στην κορυφή του σούσι ως βελτιωτικό! Το να πιείτε το επιπλέον wasabi από τα ξυλάκια σας θεωρείται επίσης κακή μορφή.

Φρέσκο ​​τζίντζερ παρέχεται για να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας μεταξύ των δαγκωμάτων και δεν πρέπει ποτέ να τρώγεται ταυτόχρονα με ένα κομμάτι σούσι. Μπορείτε πάντα να ζητήσετε επιπλέον τζίντζερ εάν το χρειάζεστε.

Πώς να φάτε το Sushi με τον σωστό τρόπο

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν αξιόπιστες οδηγίες σχετικά με το είδος του σούσι που πρέπει να φάτε πρώτα και δεν ακολουθείται καμία σειρά. Ο σεφ μπορεί να έχει το δικό του σχέδιο για το οποίο τα κομμάτια πρέπει να έρθουν σε ποια σειρά. Αν απολαύσετε ιδιαίτερα κάτι που έκανε ο σεφ, πείτε του και ζητήστε ένα άλλο κομμάτι.

Το Sashimi τρώγεται συνήθως με ξυλάκια, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος για να φάει το σούσι είναι ανυψώνοντας ένα κομμάτι ανάμεσα στον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλό σας. Η συλλογή του σούσι με τα δάχτυλα σας επιτρέπει να νιώσετε την υφή και να την κρατήσετε μαζί, αντί να το καταστρέψετε με ξύλινα ραβδιά. Ανεξάρτητα, θα σας συγχωρεθεί ότι χρησιμοποιείτε ξυλάκια.

Και πάλι, η μόνη φορά που η ανάμειξη wasabi στη σάλτσα σόγιας σας είναι αποδεκτή είναι όταν θα τρώτε sashimi.

Γυρίστε το κομμάτι ανάποδα περιστρέφοντάς το αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, στη συνέχεια βυθίστε μόνο τα ψάρια στη σάλτσα σόγιας σας - ποτέ το ρύζι. Όχι μόνο το ρύζι απορροφά πολύ σάλτσα σόγιας και αλλάζει την υφή του τσίμπημα, αφήνοντας το ρύζι πίσω στο μπολ σας είναι ερασιτεχνικό. Η προετοιμασία του ρυζιού από κοτόπουλο σωστά είναι επίσης μέρος της τέχνης σούσι.

Τα κομμάτια σούσι, όπως το unagi (χέλι) και εκείνα με σάλτσα ήδη στην κορυφή, δεν πρέπει να βουτηγμένα.

Για να είναι ένα πραγματικό pro sushi, κομμάτια θα πρέπει να τοποθετούνται στο στόμα ανάποδα, έτσι ώστε το ψάρι είναι ενάντια στη γλώσσα σας. Αφήστε τη γλώσσα σας να πάρει τις περίπλοκες γεύσεις πριν γευθεί το δάγκωμα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος, θα έχετε ιδανικά τη δυνατότητα να φάτε ολόκληρο το κομμάτι με ένα δάγκωμα. Προσπαθώντας να φτιάξετε ένα κομμάτι σε δυο δαγκώματα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέει.

Ο τελευταίος και ο πιο σημαντικός κανόνας για το πώς να τρώτε σούσι σωστά είναι ότι απολαμβάνετε κάθε μπουκιά - περισσότερο από πιθανό θα είναι το νομοσχέδιο και όχι το wasabi που προκαλεί μικρή καούρα αργότερα!

Έξοδος Συμβουλή: Θυμηθείτε να δώσετε ένα βαθύ, σεβασμό πλώρη στον σεφ όταν αφήνετε την εγκατάσταση.