Αστυνομική διαφθορά στην Ασία

Πώς να αποφύγετε την καταβολή δωροδοκίας σε διεφθαρμένους αστυνομικούς

Η αστυνομική διαφθορά σε μέρη της Ασίας έχει αυξηθεί από μια ήπια ενόχληση σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Σε ορισμένες χώρες, οι κανονισμοί φθάνουν φαινομενικά με στόχο τη συλλογή προστίμων, περισσότερο από ό, τι για τη διατήρηση της δημόσιας ειρήνης ή ασφάλειας.

Παρόλο που θα πρέπει προφανώς να ακολουθήσετε τους τοπικούς νόμους οποιασδήποτε χώρας επισκέπτεστε και να δείξετε σεβασμό στους ανθρώπους με στολή, οι ταξιδιώτες μερικές φορές προσεγγίζονται από διεφθαρμένους αξιωματικούς που αναζητούν εύκολη δωροδοκία.

Οι παραβιάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό, μπορεί να είναι δαπανηρές.

Τι να κάνετε εάν πλησιάζετε

Αν βρεθείτε αντιμέτωπος με έναν αστυνομικό, θυμηθείτε τα εξής:

Κλασικές απάτες της αστυνομίας

Δυστυχώς, η αστυνομία σε ορισμένες ασιατικές χώρες βρίσκει πάντα νέους και δημιουργικούς τρόπους για να παγιδεύσει τους τουρίστες για τη συλλογή "προστίμων". Να είστε προσεκτικοί και προσέξτε για αυτά τα κλασικά:

Ζητώντας να δείτε ένα ανώτερο

Δυστυχώς, μέσα σε ένα σύστημα γεμάτο διαφθορά, ζητώντας να μιλήσετε με έναν ανώτερο αξιωματικό δεν θα βοηθήσει πάντα. Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι κάποιος άλλος από την αλυσίδα διοίκησης δεν ενδιαφέρεται λιγότερο για τη συλλογή χρημάτων δωροδοκίας. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος του "πρόστιμου" σας μπορεί να αυξηθεί καθώς ο αξιωματικός που σας πλησιάζει πρέπει να πληρώσει λίγη προμήθεια στους ανωτέρους του.

Εάν τα τραπέζια γυρίσουν και απειληθείτε να κατεβείτε στο σταθμό, σταθείτε στο έδαφός σας. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που δουλεύουν στους δρόμους δεν θα μπορούσαν να ενοχλούνται να κάνουν οποιαδήποτε γραφειοκρατία για μικρά αδικήματα.

Μερικοί τρόποι να χτυπηθεί το σύστημα

Εκτός από τη συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους, οι οποίοι μπορεί να μην είναι πάντα αρκετοί για να σας εμποδίσουν να προσεγγίσετε, εδώ είναι μερικοί τρόποι να νικήσετε τη διαφθορά: