Ιαπωνική επιχειρηματική εθιμοτυπία

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για επιτυχημένες επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις στην Ιαπωνία

Η συμμόρφωση με την ιαπωνική επιχειρηματική εθιμοτυπία κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας ή μιας επίσημης συνάντησης μπορεί να κάνει ακόμη και το πιο σίγουρο εκτελεστικό κούνημα στα κομμάτια τους. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί κανόνες, έθιμα και παραδόσεις, οι οικοδεσπότες σας πιθανόν θα συγχωρήσουν όλα εκτός από το χειρότερο faux pas ούτως ή άλλως.

Η απόδειξη μιας μικρής γνώσης της ιαπωνικής κουλτούρας και των παραδόσεων δείχνει ότι έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για την επιτυχία της συνάντησης.

Εάν δεν υπάρχει τίποτα άλλο, οι φίλοι και οι συνεργάτες σας θα εντυπωσιαστούν!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την κατάλληλη ιαπωνική επιχειρηματική εθιμοτυπία που θα σας βοηθήσει να επιζήσετε ένα γεύμα ή μια αλληλεπίδραση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ιαπωνικά χαιρετισμούς και εισαγωγές

Η πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη πρόκληση έρχεται στην αρχή της συνάντησης: χαιρετισμός ο ένας στον άλλον. Το Bowing είναι εξαιρετικά σημαντικό στην Ιαπωνία, ωστόσο, οι οικοδεσπότες σας συνειδητοποιούν ότι οι Δυτικοί δεν είναι συνηθισμένοι να υποκύπτουν και ίσως να σας προσφέρουν μια χειραψία.

Εάν θέλετε να επιστρέψετε ένα τόξο, και πρέπει να το κάνετε με την πλάτη σας ευθεία και τα χέρια σας στα πλάγια. Μην διατηρείτε επαφή με τα μάτια. Οι γυναίκες συχνά κρατούν τα χέρια ενωμένα μπροστά. Όσο μακρύτερα και βαθύτερα το τόξο, τόσο περισσότερο σεβασμό εμφανίζεται. Τα τόξα συχνά επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, παίρνοντας ελαφρώς λιγότερο επίσημη με κάθε επανάληψη. Μερικές φορές μια πλώρη και μια χειραψία συνδυάζονται. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, στρέψτε ελαφρώς προς τα αριστερά για να αποφύγετε τις κεφαλές.

Τα λίγα λεπτά που ακολουθούν αμέσως τις επίσημες εισαγωγές μπορεί να είναι μια περίοδος για να εισέλθουν νεύρα, αποφεύγετε να βάζετε τα χέρια σας στις τσέπες σας . κάτι τέτοιο δείχνει πλήξη ή έλλειψη ενδιαφέροντος.

Αν και τουλάχιστον ένα μέρος του κόμματος θα μιλήσει σίγουρα αγγλικά, γνωρίζοντας μερικές απλές εκφράσεις στα ιαπωνικά θα πάρει χαμόγελα και θα βοηθήσει να σπάσει ο πάγος.

Και πάλι, η απόδειξη της γνώσης των ιαπωνικών εθίμων μπορεί να προχωρήσει πολύ προς μια επιτυχημένη αλληλεπίδραση.

Ιαπωνική εθιμοτυπία για την παραλαβή επαγγελματικών καρτών

Ακόμη και η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών ακολουθεί ένα πρωτόκολλο στην Ιαπωνία. Οι ιαπωνικές επαγγελματικές κάρτες - γνωστές ως meishi - αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό. Αν διεξάγετε επιχειρήσεις, μεταφέρετε τις κάρτες σας σε μια όμορφη θήκη, ώστε να μην παραδώσετε στον ομόλογό σας μια ξεφορτωμένη και παγωμένη κάρτα από το πορτοφόλι σας. Η ποιότητα και η κατάσταση της επαγγελματικής σας κάρτας μιλάει πολύ για το πώς σκοπεύετε να συμπεριφέρετε τον εαυτό σας και τις επιχειρήσεις. Αν υπήρχε πάντα χρόνος να απολαύσετε μια όμορφη θήκη μεταφοράς για κάρτες, είναι πριν από τη συνάντηση.

Όταν λαμβάνετε μια επαγγελματική κάρτα, ευχαριστήστε το άλλο άτομο και πλώστε ελαφρά καθώς το παίρνετε. Πάρτε την κάρτα με τα δύο χέρια και κρατήστε την δίπλα από τις δύο γωνίες, ώστε να μην μπλοκάρει σημαντικές πληροφορίες. Ελέγξτε προσεκτικά την κάρτα με σεβασμό. Αποφύγετε να καλύψετε το όνομα του ατόμου στην κάρτα με τα δάχτυλά σας.

Αν οι κάρτες ανταλλάσσονται ενώ είναι ήδη καθισμένες, τοποθετήστε την κάρτα στην κορυφή της θήκης σας μέχρι να φύγετε από το τραπέζι. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εντολή να τοποθετηθούν κάρτες στο τραπέζι.

Τοποθετήστε την κάρτα της υψηλότερης βαθμολογίας στην περίπτωση σας έτσι ώστε να είναι υψηλότερη, με τις κάρτες των υποκειμένων δίπλα της στο τραπέζι.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στην ιαπωνική επιχειρηματική εθιμοτυπία είναι να τραβήξετε την επαγγελματική κάρτα κάποιου σε μια πίσω τσέπη ή πορτοφόλι μπροστά τους! Κρατήστε όλες τις κάρτες στο τραπέζι, με την όψη προς τα επάνω, μέχρι μετά τη συνάντηση.

Αφαίρεση των παπουτσιών σας

Εάν η επιχείρηση θα διεξαχθεί εκτός του γραφείου, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία της εθιμοτυπίας που πρέπει να γνωρίζετε. Ο κανόνας αριθ. 1 που πρέπει να θυμάστε όταν εισέρχεστε στο σπίτι ή στο καθιστικό είναι να αφαιρείτε πάντα τα παπούτσια σας! Αφήστε τους οικοδεσπότες σας να οδηγήσουν το δρόμο και να ακολουθήσουν το προβάδισμα τους Ένα ξύλινο κατώφλι ή αλλαγή στο δάπεδο-μαζί με ένα σωρό παρεχόμενων παντόφλες-θα υποδείξει πού θα πρέπει να αφαιρέσετε τα εξωτερικά παπούτσια σας. Τοποθετήστε τα παπούτσια σας στο παρεχόμενο ράφι ή στη μέση.

Η είσοδος μόνο σε κάλτσες είναι αποδεκτή σε ανεπίσημες καταστάσεις, ωστόσο, τα γυμνά πόδια είναι σπάνια αποδεκτά. Αν φοράτε σανδάλια, φέρτε μαζί σας ένα μικρό ζευγάρι λευκών κάλτσες για να φορέσετε, ώστε τα γυμνά πόδια σας να μην αγγίζουν τις παρεχόμενες παντόφλες. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ορατές τρύπες στις κάλτσες σας!

Μην φορέστε τις παντόφλες των οικοδεσποτών σας στην τουαλέτα-που μπορεί να είναι μια τουαλέτα καταλήψεων ? ένα διαφορετικό σύνολο παντόφλες "τουαλέτας" θα πρέπει να περιμένει στην είσοδο. Ακόμη και οι παντόφλες αφαιρούνται όταν περπατάτε ή κάθονται στα ταντάκια .

Η καλύτερη πολιτική είναι να είσαι προσεκτικός και απλά να ακολουθείς την πρωτοπορία του οικοδεσπότη σου όπως κάνουν!

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε στην ιαπωνική επιχειρηματική εθιμοτυπία

Ιαπωνικά Πίνακα

Αφού ολοκληρωθούν όλες οι εισαγωγές και ανταλλάσσονται κάρτες, ήρθε η ώρα για το διασκεδαστικό μέρος: το φαγητό! Επιβραβεύστε το επαγγελματικό γεύμα σας ή το περιστασιακό δείπνο σας με τους Ιάπωνες συναδέλφους σε στυλ με αυτόν τον οδηγό για ιαπωνική εδεσματολογία για φαγητό .

Οι επιχειρήσεις συχνά διεξάγονται για ποτά στην Ιαπωνία. Οι συνεδρίες μπορούν να πάρουν μάλλον αχαλίνωτες αλλά εξακολουθούν να ακολουθούν κάποια εθιμοτυπία. Εάν είστε προσκεκλημένοι για ποτά, αποδεχτείτε την πρόσκληση. Όχι μόνο θα συναντήσετε ένα ενδιαφέρον κομμάτι του πολιτισμού, γνωρίζοντας πώς να συμπεριφέρεστε τον εαυτό σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Μάθετε πώς να πείτε χαρούμενα στα ιαπωνικά και ξέρτε πώς να επιβιώσετε σε μια συνεδρία για κατανάλωση αλκοόλ.