Οδηγός για το στυλ επικοινωνίας της Ρωσίας για τους ταξιδιώτες

Ταξιδεύοντας στη Ρωσία για επιχειρήσεις σημαίνει να είσαι νεοφερμένος σε ένα γραφείο όπου όλοι, εκτός από εσένα, ξέρουν πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους και με την ανώτερη διοίκηση. Εκτός από το ότι διέπονται από ορισμένους μοναδικούς κοινωνικούς κώδικες και συνήθειες , τα ρωσικά γραφεία έχουν επίσης ορισμένους ειδικούς κανόνες για την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Ρωσία για επαγγελματικούς σκοπούς, είναι καλύτερο να εξοικειωθείτε με αυτούς τους απλούς κανόνες πριν πάτε για να αποφύγετε τη σύγχυση.

Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζετε κάποια βασικά ρωσικά , αλλά αυτοί οι κανόνες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μεγάλες faux pas:

Ονόματα

Όταν απευθυνθείτε σε κάποιον στη Ρωσία, χρησιμοποιείτε την επίσημη εκδοχή της διεύθυνσης μέχρι να σας δοθούν οδηγίες. Αυτό περιλαμβάνει την κλήση των ανθρώπων με τα ονόματά τους - ενώ στα περισσότερα γραφεία της Δύσης ο καθένας είναι αμέσως με βάση το όνομα, στη Ρωσία είναι συνηθισμένο να απευθύνεται σε όλους με το πλήρες όνομά τους μέχρι να πει ότι είναι αποδεκτό να στραφούν μόνο σε ονόματα. Το πλήρες όνομα της Ρωσίας είναι δομημένο ως εξής: Όνομα + Πατρικός "Μέσος" Όνομα + Επώνυμο. Όταν απευθυνθείτε σε κάποιον επίσημα, χρησιμοποιείτε μόνο τα δύο πρώτα. Για παράδειγμα, αν το όνομά μου είναι ο Αλέξανδρος Romanovich Blake, θα πρέπει να με απευθύνετε ως "Alexander Romanovich" μέχρι να πω ότι είναι εντάξει για μένα να μου τηλεφωνήσετε "Alex". Το ίδιο θα πάει και για εσάς. οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σας απαντήσουν με το πλήρες όνομά σας - ως εκ τούτου, είναι πιθανότατα ευκολότερο αν αφήσετε όλους να μάθουν αμέσως ότι μπορούν να σας καλέσουν μόνο με το πρώτο σας όνομα (αυτό είναι ευγενικό, εκτός εάν είστε ανώτερος διευθυντής που μιλάει στους υπαλλήλους σας) .

Συναντήσεις τηλεφώνου

Κατά γενικό κανόνα, μην δουλεύετε μέσω τηλεφώνου στη Ρωσία. Οι Ρώσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό και γενικά θα είναι αδέξιοι και αντιπαραγωγικοί. Στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γλώσσα του σώματος στις επιχειρήσεις και τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας επιλέγοντας να πραγματοποιείτε επιχειρήσεις μέσω τηλεφώνου και όχι αυτοπροσώπως.

Πάρτε τα πάντα στη συγγραφή

Οι Ρώσοι είναι απρόβλεπτοι και παρορμητικοί και γενικά δεν παίρνουν στα σοβαρά τις προφορικές συμφωνίες. Επομένως, τίποτα δεν είναι σίγουρο στη Ρωσία μέχρι να το έχετε γραπτώς. Μην πιστεύετε σε κανέναν που προσπαθεί να σας πείσει διαφορετικά. Φυσικά, αυτό είναι επωφελές για όσους εργάζονται μαζί σας για να μπορέσουν να αλλάξουν γνώμη και να επανέλθουν στο λόγο τους ανά πάσα στιγμή, αλλά αν ζητήσετε να έχετε συγκεκριμένες συμφωνίες γραπτώς, όχι μόνο δεν θα τους απασχολούν, αλλά θα δουν ότι είστε ένας έξυπνος επιχειρηματίας που ξέρει τι κάνουν. Μπορεί ακόμη και να σας κερδίσει περισσότερο σεβασμό.

Πάντα κάνετε ένα ραντεβού

Ομοίως με το προηγούμενο σημείο, κάθε συνεδρίαση που δεν συμφωνήθηκε γραπτώς δεν είναι μια καθορισμένη συνάντηση. Είναι επίσης ασυνήθιστο για τους ρώσους επιχειρηματίες να περπατούν απλά σε γραφεία των άλλων - θεωρείται αγενής. Ως εκ τούτου, φροντίστε να ορίσετε ραντεβού κάθε φορά που επιθυμείτε να συζητήσετε με κάποιον σε ρωσικό γραφείο. Μόλις κάνετε ένα ραντεβού, είναι εγκαίρως! Παρόλο που το άτομο με το οποίο συναντάτε ίσως να καθυστερήσει, είναι απαράδεκτο για τον νεοφερμένο να καθυστερήσει σε μια συνάντηση.

Να έχετε πάντα επαγγελματικές κάρτες

Οι επαγγελματικές κάρτες είναι απαραίτητες στις ρωσικές επιχειρηματικές σχέσεις και την επικοινωνία και ανταλλάσσονται από όλους, παντού.

Να έχετε πάντοτε επαγγελματικές κάρτες μαζί σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μεταφραστούν στα ρωσικά και να έχουν μία πλευρά στην κυριλλική και η άλλη στα αγγλικά. Επίσης, να γνωρίζετε ότι στη Ρωσία είναι συνηθισμένο να τοποθετείτε τα πανεπιστημιακά πτυχία (ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του πτυχιούχου) στις επαγγελματικές κάρτες κάποιου.