Η ιστορία του ΝΒΑ στην πόλη της Οκλαχόμα

Οι Hornets, το Σιάτλ SuperSonic και η δημιουργία του Thunder

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Οκλαχόμα Σίτι πήγε από το να είναι μια πόλη δευτερεύουσας ένωσης, στην καλύτερη περίπτωση, να έχει ένα μόνιμο franchise NBA. Εδώ είναι όλες οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για το φόντο της μετεγκατάστασης NBA συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας Oklahoma City Hornets και των τοπικών επενδυτών που αγόρασαν το Seattle SuperSonics.

Νέα Ορλεάνη / Χόρνετς της Οκλαχόμα Σίτι

Η ιστορία με το Hornets είναι περίπλοκη. Όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την ακτή του Κόλπου και ουσιαστικά κατέστρεψε την πόλη της Νέας Ορλεάνης, ο δήμαρχος της πόλης της Οκλαχόμα, Μικ Κορνέτ, και οι ηγέτες των πόλεων παρενέβησαν για να βοηθήσουν.



Καθώς άρχισε ο καθαρισμός στη Νέα Ορλεάνη, οι Hornets άρχισαν να παίζουν σε αυτό που ήταν τότε γνωστό ως Ford Center . Η ομάδα απομάκρυνε απόλυτα τις προσδοκίες, σε απόδοση σίγουρα, αλλά και σε κοινοτική και εταιρική υποστήριξη και πωλήσεις εισιτηρίων.

Οι Hornets έπεσαν εκτός των πλέι-οφ στο τέλος της σεζόν, αλλά σε μεγάλο μέρος τους διαμαρτύρονταν. Ο Chris Paul έγινε πρωταθλητής της χρονιάς, καθώς και αγαπημένο της πόλης, και η ομάδα τελείωσε το 11ο στο πρωτάθλημα σε συνολική συμμετοχή. Τα μισά από τα παιχνίδια εξαντλήθηκαν και η μέση προσέλευση ήταν μόλις απολύτως ντροπαλή.

Ξαφνικά, το μέλλον εξελίχθηκε ακόμα πιο θολό από πριν.

Ο ιδιοκτήτης του Hornets George Shinn, σίγουρα ένας επιχειρηματίας, άρχισε να μιλά τις αρετές της Οκλαχόμα Σίτι, αμφισβητώντας παράλληλα την ικανότητα της Νέας Ορλεάνης να ανοικοδομήσει αρκετά γρήγορα για να επιστρέψει στην κατάσταση του ΝΒΑ. Μια πολύ αμήχανη και ακόμη και αμφιλεγόμενη κατάσταση άρχισε να αναπτύσσεται.

Με σύμβαση, οι Hornets θα έπαιζαν την εποχή 2006-2007 στην Οκλαχόμα Σίτι με την επανάληψη της πρόθεσης του επιτρόπου NBA David Stern να επιστρέψουν την ομάδα στη Νέα Ορλεάνη το 2007-2008.



Ήταν μια προσέγγιση αναμονής για τους κατοίκους της OKC, οι οποίοι όχι μόνο συσχετίστηκαν με ένα δραματικά βελτιωμένο κατάλογο αλλά και με την έννοια της μεγάλης πρωταθλήτριας.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερα νέα ...

Το Seattle SuperSonics και μια ομάδα επενδυτών της OKC

Οι εκθέσεις εμφανίστηκαν αργά την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006, ότι μια ομάδα επενδυτών από την Οκλαχόμα Σίτι συμφώνησαν να αγοράσουν το Seattle SuperSonics από τον mogul Starbucks Howard Schultz.

Ξαφνικά, μια κάπως περίπλοκη κατάσταση έγινε ακόμη περισσότερο.

Οι επενδυτές ήταν γνωστοί στο εταιρικό περιβάλλον της OKC και η ομάδα ήταν επικεφαλής του Clay Bennett, προέδρου της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Dorchester Capital. Τα άλλα μέλη της ομάδας ήταν:

Ο Bennett, ένας επιχειρηματίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μετρό, είναι παντρεμένος με την Louise Gaylord Bennett. Οι Gaylords, φυσικά, ανήκαν στην εφημερίδα της πόλης για πολλά, πολλά χρόνια. Ένας πρώην συνιδιοκτήτης των Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Μπένετ προσπάθησε ανεπιτυχώς να φέρει μια ομάδα NHL στην OKC στα τέλη της δεκαετίας του '90, και συνέβαλε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Χόρνετς μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Η ομάδα προσπάθησε να αγοράσει αρχικά το Hornets. Αλλά ενώ ο George Shinn αναζητούσε επενδυτές για να βοηθήσει να ανακουφίσει κάποιο από τα χρέη του, δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον έλεγχο της οργάνωσης.

Ο έλεγχος, ωστόσο, ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε η ομάδα του Bennett. Έτσι κοίταξαν αλλού. Ο Χάουαρντ Σουλτς προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Σιάτλ για μια νέα αρένα, αλλά δεν πήγαινε καλά. Διασκεύασε αρκετές προσφορές και επέλεξε την ομάδα του Bennett, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω συγκεκριμένων όρων της συμφωνίας.

Ο Bennett προέτρεψε τους κατοίκους της OKC να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Hornets κατά τη διάρκεια της σεζόν 2006-2007 και σίγουρα το έκαναν. Αν και οι Hornets επέστρεψαν στη Νέα Ορλεάνη για την περίοδο 2007-2008, πολλοί κάτοικοι της Οκλαχόμα εξακολουθούν να κατέχουν ένα μαλακό σημείο για την πρώτη τους αγάπη NBA.

Αναταραχή στο Σιάτλ

Οι όροι της συμφωνίας με τον Schultz απαιτούσαν η ομάδα του Bennett να διαπραγματευτεί για ένα χρόνο για να αποκτήσει μια νέα αρένα. Αυτό ήταν ένα σημαντικό θέμα για τον Schultz. Μόνο εάν οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν μετά από ένα χρόνο, η ομάδα θα μπορούσε να μεταφέρει την ομάδα.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ήταν 350 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε όχι μόνο το SuperSonics αλλά και τη Storm της WNBA, η οποία αργότερα πωλήθηκε στους επενδυτές του Σιάτλ. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και άρχισε η διαπραγματευτική περίοδο ενός έτους.

Δυστυχώς για τους οπαδούς του SuperSonics, δεν υπήρξε μεγάλη προσπάθεια πολιτικά να οικοδομηθεί μια νέα αρένα στην Ουάσιγκτον, τουλάχιστον μέχρι να είναι πολύ αργά. Ο νομοθέτης απέτυχε να εγκρίνει ένα σχέδιο αρένα τον Απρίλιο του 2007, και αυτό έγινε όταν ο Bennett άρχισε να μιλάει για μετεγκατάσταση, λέγοντας: "Δεν νομίζω ότι ένα franchise που φεύγει από την πόλη είναι καλό για κανέναν, όχι για τους παίκτες, όχι για τους οπαδούς. "

Η ομάδα ιδιοκτησίας του Bennett κατέθεσε επισήμως για μετεγκατάσταση στην Οκλαχόμα της πόλης στις 2 Νοεμβρίου 2007 και ότι η μετεγκατάσταση εγκρίθηκε από την ψήφο του ιδιοκτήτη NBA στις 28-2 στις 18 Απριλίου 2008. Εν αναμονή αυτής της ψηφοφορίας, ο δήμαρχος Mick Cornett πρότεινε ένα σχέδιο αναβάθμισης το Ford Center . Πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, και η πόλη καταλήγει να συμφωνεί με τους ιδιοκτήτες της Sonics τον Μάρτιο του 2008 με μια συμφωνία μίσθωσης.

Υπήρχαν ακόμη μερικά πολύ μεγάλα νομικά εμπόδια για τους ιδιοκτήτες της Sonics. Η πόλη του Σιάτλ κατέθεσε αγωγή στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο ελπίζοντας να αναγκάσει τα Sonics να παίξουν τα υπόλοιπα δύο χρόνια στην KeyArena Lease. Ο πρώην ιδιοκτήτης Howard Schultz κατέθεσε επίσης αγωγή υποστηρίζοντας ότι η ομάδα του Bennett δεν διαπραγματεύθηκε με καλή πίστη να παραμείνει στο Σιάτλ. Αργότερα θα έριχνε το κοστούμι, αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα δεν θα είχε κερδίσει.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης της Οκλαχόμα πήραν μια αναμονή και να δουν την προσέγγιση, γνωρίζοντας ότι ήταν πιθανόν η μετεγκατάσταση να ήταν θέμα "πότε" παρά "αν". Παρ 'όλα αυτά, μια περίπλοκη νομική διαδικασία ακολούθησε μεταξύ της πόλης του Σιάτλ και της ομάδας ιδιοκτησίας Sonics.

Στο δικαστήριο

Οι δύο πλευρές υποστήριξαν για 6 ημέρες στο τέλος του Ιουνίου 2008 στην αίθουσα του αμερικανικού περιφερειακού δικαστή Marsha J. Pechman. Οι ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν ότι η σχέση τους με την πόλη ήταν ανεπανόρθωτη και η ομάδα θα χάσει 60 εκατομμύρια δολάρια αν αναγκαστεί να παραμείνει στην KeyArena για τα δύο τελευταία χρόνια της μίσθωσης. Η πόλη του Σιάτλ υποστήριξε ότι η ομάδα του Bennett είχε πάντα σκοπό να μετακινήσει την ομάδα στην Οκλαχόμα Σίτι και ότι γνώριζαν ότι η μίσθωση περιελάμβανε μια ρήτρα «συγκεκριμένης απόδοσης» παρά τη δυνατότητα εξαγοράς μετρητών.

Πριν από τη δίκη, οι αξιωματούχοι του Σιάτλ εξέδωσαν διάφορα e-mails μεταξύ των μελών της ομάδας ιδιοκτησίας που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακάλυψης. Αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα φαινόταν να δείχνουν ότι η ομάδα είχε την πρόθεση να μετακινηθεί από την αρχή.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, δικηγόροι για τους ιδιοκτήτες επέστρεψαν την πόλη του Σιάτλ πίσω, χρησιμοποιώντας αποδείξεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποδηλώνουν ότι υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια να βλάψει το franchise όσο το δυνατόν περισσότερο, με την ελπίδα να αναγκάσει τον Bennett να πουλήσει σε μια τοπική ομάδα ιδιοκτησίας .

Ποια ήταν η απόφαση του δικαστή; Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα ήταν. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία διακανονισμού λίγες μόνο ώρες πριν από την απόφαση να κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου 2008. Σε συνέντευξη τύπου λίγες ώρες αργότερα, ο δήμαρχος του Seattle, Greg Nickels, δήλωσε ότι αισθάνθηκε σίγουρος ότι θα επικρατούσε στην υπόθεση, αλλά ένας αριθμός των νομικών εμπειρογνωμόνων σε όλη τη χώρα αισθάνθηκε διαφορετικά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μόνο που είχε σημασία για τους κατοίκους της OKC ήταν ότι το NBA έφτασε τελικά για καλό, το μακρύ αναμενόμενο αποκορύφωμα μιας τεράστιας αναγέννησης της πόλης της Οκλαχόμα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ένα σημαντικό σημάδι ότι είχαμε φτάσει στο μεγάλο χρονικό διάστημα .

Η Μετεγκατάσταση

Στη συνέντευξη Τύπου της 2ας Ιουλίου, ο Clay Bennett δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα. Υπήρξε πολλή δουλειά για την οργάνωση να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς τα παιχνίδια NBA preseason ξεκίνησαν στο Ford Center τον Οκτώβριο του 2008. Μαζί με τη μετεγκατάσταση των παικτών και του προσωπικού, ο οργανισμός επικεντρώθηκε στις βελτιώσεις του Ford Center, την πρόσληψη προσωπικού, προσφορές και πολλά άλλα.

Ο διακανονισμός περιλάμβανε 45 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τα υπόλοιπα δύο χρόνια στη μίσθωση KeyArena και άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια σε 5 χρόνια εάν ο Σιάτλ έθεσε ένα νέο σχέδιο αρένα ή την ανακαίνιση του KeyArena αλλά δεν έλαβε ομάδα του ΝΒΑ. Και η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι το franchise θα άφηνε το εμπορικό σήμα, τα χρώματα και την ιστορία του Sonics στο Σιάτλ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, το πρώην franchise του Σιάτλ SuperSonics έγινε το Oklahoma City Thunder .