Το Δημοτικό Θέατρο στο Σάο Πάολο

Το Δημοτικό Θέατρο του Σάο Πάολο (Δημοτικό Θέατρο) άνοιξε το 1911 και αποκαταστάθηκε πλήρως για ένα εκατονταετές χρονικό διάστημα, είναι ένας από τους κορυφαίους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης.

Το θέατρο σχεδιάστηκε από τον βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Ramos de Azevedo και τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Claudio Rossi και Domiziano Rossi, εμπνευσμένο από την Όπερα του Παρισιού . Τα μπαρόκ αναφορές είναι άφθονα στο κτήριο, το οποίο στεγάζει πληθώρα νωπογραφιών τοίχου και οροφής, νεοκλασικές στήλες, προτομές, πολυελαίους και αγάλματα όπως η Diana the Huntress (1927) από τον Victor Brecheret, έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες στην ιστορία της Βραζιλίας.

Ο Ramos de Azevedo (1851-1928), ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ιστορίας της Βραζιλίας, σχεδίασε επίσης την κεντρική αγορά Pinacoteca do Estado και Casa das Rosas , αρχικά κατοικία της κόρης του και του γαμπρού του, μεταξύ άλλων ορόσημων .

Το θέατρο είχε υποστεί άλλη σημαντική ανακαίνιση το 1951. Η εργασία που συντονίστηκε από τον αρχιτέκτονα Tito Raucht αφορούσε την ανέγερση νέων ορόφων σε χώρους που περιλάμβαναν γκαρνταρόμπα και τη δημιουργία μπαλκονιών.

Οι ζωγραφιές του Όσκαρ Περέιρα ντα Σίλβα (1867-1939) είναι από τις καλύτερες στιγμές. Η τοιχογραφία στο ανώμαλο δωμάτιο απεικονίζει σκηνή δρόμου κωμωδίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι χρωματισμένες γυάλινες πλάκες είναι ένα άλλο αξιοθέατο από μόνο του. Δημιουργήθηκε από τον Conrado Sorgenicht Filho (1869-1935), ο οποίος σχεδίασε επίσης τις χρωματισμένες γυάλινες πλάκες στην κεντρική αγορά, αποτελούμενες από 200.000 κομμάτια γυαλιού σε 27 έργα. Πάνω από 14.000 κομμάτια ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και κορυφώθηκε με την επαναλειτουργία του θεάτρου τον Ιούνιο του 2011.

Η σκηνή αναβαθμίστηκε με ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο το καθιστά πιο κατάλληλο για μεγάλες παραγωγές. Ο κρυστάλλινος πολυέλαιος στον κεντρικό θόλο φωτίζει πάνω από το κοινό με καθίσματα πρόσφατα επικαλυμμένα με κόκκινο χρώμα, το παλαιότερο χρώμα που αναγνωρίζεται ως ιστορικά ακριβές.

Εκτός του θεάτρου, η κρήνη που ενέπνευσε στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη ήταν ένα δώρο από την ιταλική κοινότητα στο Σάο Πάολο για τον εορτασμό της δεκαετίας του 1922 της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Το έργο του ιταλικού αρχιτέκτονα Luiz Brizzolara περιλαμβάνει ένα άγαλμα του βραζιλιάνου συνθέτη Carlos Gomes (1836-1896), προστάτη του θεάτρου.

Χαρακτηριστικά της Ιστορίας του Δημοτικού Θεάτρου

Το θέατρο εγκαινιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1911 με μια παράσταση του Hamlet , μιας όπερας πέντε χρόνων από τον γάλλο συνθέτη Ambroise Thomas, με τον ιταλικό βαρίτο Titta Ruffo (1877-1953), γνωστός ως Voce del Leone ("Voice of the Lion" ) στον ρόλο του τίτλου.

Το Teatro Municipal φιλοξένησε την εβδομάδα της σύγχρονης τέχνης (Feb. 11-18, 1922), ένα κεντρικό γεγονός στην πολιτιστική ιστορία της Βραζιλίας που ξεκίνησε το νεωτεριστικό κίνημα. Η Maria Callas, ο Arturo Toscanini, η Άννα Παβλόβα, ο Μιχαήλ Μπαρισνίκοφ και ο Δούκας Ellington είναι από τους γνωστούς καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο Theatro Municipal μέσα από την ιστορία του.

Το Café στο Δημοτικό Θέατρο:

Διαβάστε για το καφέ που επέστρεψε ένα από τα όμορφα δωμάτια του Δημοτικού Θεάτρου στην αρχική του λειτουργία.

Δημοτικό Μουσείο Θεάτρου:

Αντικείμενα, έγγραφα, ηχογραφήσεις και δημοσιογραφικό υλικό σχετικά με το θέατρο διατηρούνται στο μουσείο του, που άνοιξε το 1983 και βρίσκεται κάτω από το Viaduto do Chá.

Εκτός από τη στέγαση μόνιμης συλλογής, το μουσείο φιλοξενεί προσωρινά εκθέματα. Φωτογραφίες και έγγραφα είναι διαθέσιμα για έρευνα.

Διεύθυνση: Baixos do Viaduto do Chá - Centro
Τηλέφωνο: 55-11-3241-3815
museutm@prefeitura.sp.gov.br
Οι ώρες των μουσείων είναι από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο:

Praça Ramos de Azevedo
São Paulo SP
55-21-3397-0300 / Γραφείο Box: 55-21-3397-0327

Δείτε το τρέχον χρονοδιάγραμμα επιδόσεων στον επίσημο δικτυακό τόπο του Theatro Municipal με τίτλο "Programação Completa".

1 Ιουνίου 2014: Η πλατεία μπροστά από το θέατρο υπήρξε ένας από τους κύριους χώρους για διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο. Από την ενημέρωση αυτή, η τελευταία ήταν μια διαδήλωση που διεξήχθη χθες, 31 Μαΐου, από τον Não Vai Ter Copa («Δεν θα υπάρξει Παγκόσμιο Κύπελλο») .

Πηγές που χρησιμοποιούνται για ιστορικά γεγονότα: Επίσημη Δημοτική Ιστοσελίδα Teatro, São Paulo 450 Anos.