Γιατί οι λάτρεις της τέχνης λατρεύουν το Μουσείο Τέχνης Ponce στο Πουέρτο Ρίκο

Αν και το Πουέρτο Ρίκο κάνει πρωτοσέλιδα για την καταστροφική κρίση χρέους του, το νησί παραμένει το πιο συναρπαστικό από τα νησιά που επισκέπτονται την Καραϊβική . Έχει παραλίες τόσο στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα, τροπικό δάσος, φανταστική νυχτερινή ζωή στο Σαν Χουάν και ένα εξαιρετικό μουσείο τέχνης στο Ponce, "την ευγενή πόλη".

Μουσείο Τέχνης Ponce

Το Ponce μοιάζει με πολλές αποικιακές πόλεις στη Λατινική Αμερική, αν και οι ήχοι και οι γεύσεις είναι σαφώς Πουέρτο Ρίκο.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την κεντρική πλατεία βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης Ponce (Museo de Arte de Ponce). Η συλλογή είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές της ευρωπαϊκής τέχνης στην Αμερική με έργα που κυμαίνονται από την Αναγέννηση μέχρι τον 19ο αιώνα με ιδιαίτερες δυνάμεις στη βαρόκικη και βικτοριανή ζωγραφική.

Το μουσείο ιδρύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 από τον Λουίς Α. Φερέ, βιομήχανο, πρώην κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο και συλλέκτη τέχνης, της οποίας η πατρίδα ήταν ο Ponce. Αρχικά, παρουσίασε μόνο 71 έργα ζωγραφικής από την προσωπική συλλογή του Ferré.

Το μουσείο όπως το γνωρίζουμε σήμερα σχεδιάστηκε αρχικά από τον Edward Durell Stone και είναι ένα ορόσημο της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960. Ο Durell σχεδίασε επίσης το Κέντρο για τις Τέχνες Τέχνης του John F. Kennedy της Ουάσιγκτον DC και το αμφιλεγόμενο κτίριο που ονομάστηκε 2 Columbus Circle, το οποίο αργότερα μεταβλήθηκε για να γίνει το Μουσείο Τεχνών και Σχεδιασμού (MAD) στη Νέα Υόρκη. Το 2010, το Μουσείο Τέχνης Ponce ολοκλήρωσε μια ανακαίνιση που αναλήφθηκε για να δείξει περισσότερη μόνιμη συλλογή.

Η συλλογή έργων τέχνης

Το μουσείο διαθέτει πάνω από 4.500 έργα τέχνης από τον ένατο αιώνα έως σήμερα, όπως έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εκτυπώσεις, φωτογραφίες, σχέδια, διακοσμητικές τέχνες, προ-ισπανικά και αφρικανικά αντικείμενα, Πουέρτο Ρίκο λαϊκή τέχνη, βίντεο και ηχητική τέχνη. Η συλλογή του Old Masters είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ειπώθηκε από τους Financial Times του Λονδίνου για να κατέχει "μία από τις πιο διακεκριμένες ιδιωτικές συλλογές στο δυτικό ημισφαίριο έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες". Καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στη συλλογή είναι ο Jusepe di Ribera, ο Peter Paul Rubens, ο Lucas Cranach, ο Eugene Delacroix και ο ζωγράφος του Pre-Raphaelite Edward Burne-Jones.

Το πιο διάσημο κομμάτι της συλλογής είναι αναμφισβήτητα το "Flaming June" του Frederic Leighton. Το 1963, ο Ferré βρισκόταν σε ένα ταξίδι αγορών τέχνης στην Ευρώπη και πρώτα είδε τη βικτοριανή ζωγραφική στο The Maas Gallery στο Λονδίνο. Ο συλλέκτης ερωτεύτηκε με αυτό, αλλά συνιστάται να μην το αγοράζει καθώς θεωρήθηκε "πολύ ντεμοντέ". (Αυτή τη στιγμή η βικτοριανή τέχνη ήταν τρομερά αντιδημοφιλική.) Μια εικόνα μιας ύπνου σε ένα λαμπερό πορτοκαλί φόρεμα ενσωματώνει τη φιλοσοφία της «τέχνης για την τέχνη». Δεν υπάρχει αφηγηματική ρύθμιση για την εικόνα, αλλά δημιουργήθηκε για να είναι ένα όμορφο, αισθησιακό αντικείμενο που δημιουργήθηκε μόνο για τη χαρά της εμφάνισης. Ο Ferré το αγόρασε ούτως ή άλλως μόνο για £ 2,000. Το υπόλοιπο είναι η ιστορία της τέχνης. Έκτοτε, η ζωγραφική δανείστηκε στο Μουσείο του Πραντό στη Μαδρίτη, στην Tate Britain και στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη και έχει αναπαραχθεί σε αμέτρητες εκτυπώσεις και αφίσες.

Ο σύγχρονος μύθος λέει ότι ένας νέος και φτωχός Andrew Lloyd Weber το είδε επίσης στο παράθυρο της γκαλερί The Maas και ζήτησε από τη γιαγιά του για τα χρήματα να το αγοράσει. Είπε όχι, επιβεβαιώνοντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι ζωγράφοι του Προ-Ραφαήλ ήταν σακχαρίνη και χωρίς αισθητική αξία. Από τότε, ο Weber έχει προσφέρει στο Μουσείο Τέχνης Ponce μέχρι και 6 εκατομμύρια δολάρια για το κομμάτι, αν και είναι ικανοποιημένοι να κρατήσουν το θησαυρό τους μόνο για τους επισκέπτες του μουσείου.

Ένα άλλο σημαντικό προβάδισμα της συλλογής είναι το "The Last Sleep of Arthur in Avalon" το τελικό έργο του Sir Edward Burne Jones. Επίσης, η Ferré απέκτησε μόνο £ 1600, και αυτή η δουλειά έχει ταξιδέψει και διεθνώς.

Πληροφορίες για την επίσκεψη στο Museo de Arte de Ponce

Το Museo de Arte de Ponce έχει πολιτική ανοιχτής πόρτας. Αυτή η πολιτική εγγυάται στους κατοίκους της Ponce πρόσβαση στο μουσείο ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώνουν. (Δείτε παρακάτω τις προτεινόμενες τιμές εισαγωγής.)

Διεύθυνση

Ave. Las Americas 2325, Ponce, Πουέρτο Ρίκο 00717-0776

Επικοινωνία

(787) 840-1510 ή (χωρίς χρέωση) 1-855-600-1510 info@museoarteponce.org

Ωρες

Τετάρτη έως Δευτέρα 10:00 π.μ. - 5:00 μ.μ. Κλειστή Τρίτη. Κυριακή 12:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.

Αδεια

Μέλη: Δωρεάν είσοδος
Φοιτητές και ηλικιωμένοι: 3,00 δολάρια
Γενικό κοινό: 6,00 δολάρια

Για ομάδες άνω των 10 ετών, παρακαλούμε να καλέσετε για κρατήσεις: 787-840-1510