Κατάσταση του Zika στην Ασία: Προειδοποιήσεις και συμπτώματα

Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας πυρετού Zika, πολλοί ταξιδιώτες αναρωτιούνται: υπάρχει το Zika στην Ασία;

Από τεχνική άποψη, η Zika βρίσκεται στην Ασία από τα πρώτα της χρόνια. Το 1952, μια ιατρική μελέτη αποκάλυψε ότι πολλοί Ινδοί έφεραν τα αντισώματα για τον ιό Zika - απόδειξη ότι η έκθεση είχε ήδη συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ασία.

Αν και η Zika ξεκίνησε στην Αφρική, και αργότερα στην Ασία, μέχρι το 2007 υπήρχαν μόνο 14 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Τότε, ο ιός δεν θεωρήθηκε επιδημία όπως είναι σήμερα.

Υπάρχει Zika στην Ασία;

Το επίκεντρο της τελευταίας έκρηξης πυρετού Zika φαίνεται να είναι η Λατινική Αμερική, αλλά οι ταξιδιώτες έχουν μεταφέρει τον ιό παντού. Μια μοναδική περίπτωση του Zika επιβεβαιώθηκε στην Ταϊλάνδη τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιανουάριο του 2016, αναφέρθηκε μία μόνο περίπτωση στην Ταϊβάν. ο άνθρωπος είχε ταξιδέψει από την Ταϊλάνδη.

Ο ιός Zika πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία το 1945, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ σοβαρό πρόβλημα. Οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ινδονησία μεταξύ του 1977 και του 1978, ωστόσο, δεν υπήρξε εκτεταμένο ξέσπασμα.

Μην υποθέτετε ότι η Ζίκα είναι κατά κύριο λόγο απειλή σε αγροτικά χωριά ή στη βαθειά ζούγκλα. Το κουνούπι Aedes aegypti που εξαπλώνεται και ο δάγκειος πυρετός ευδοκιμούν καλύτερα σε αστικά περιβάλλοντα.

Το σημερινό ξέσπασμα δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην Ασία, αλλά το κουνούπι Aedes aegypti είναι πανταχού παρόν σε όλες τις τροπικές ζώνες της Ασίας. η κατάσταση θα μπορούσε κυριολεκτικά να αλλάξει τη νύχτα.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ασία έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ταξιδιού και δοκιμάζουν τους ταξιδιώτες για πυρετό κατά την άφιξή τους.

Το CDC των ΗΠΑ προειδοποίησε τις γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης να αναβάλει ταξίδια στις περιοχές που έχουν προσβληθεί από το Zika. Η ΠΟΥ συστήνει τα ζευγάρια που θέλουν να μείνουν έγκυες πρέπει να απέχουν από το σεξ χωρίς προστασία για διάστημα έως και οκτώ εβδομάδων μετά την επιστροφή τους από μια περιοχή Zika.

Αν το αρσενικό έχει εμφανίσει συμπτώματα Zika, τα ζευγάρια πρέπει να αποφεύγουν το σεξ χωρίς προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ενημερωθείτε για την κατάσταση του Zika στην Ασία παρακολουθώντας τους εξής δύο ιστότοπους:

Συμπτώματα του Zika

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης Zika είναι ήπια, ασαφή και σχεδόν δεν μπορούν να διακριθούν από αυτά άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού του δάγκειου πυρετού. Αν αναπτύξετε ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια ταξιδιού, μην αυτοδιάγνωση και δεν χρειάζεται πανικό! Οι προσωρινές ασθένειες είναι κοινές στο δρόμο και συχνά μεταδίδονται μετά την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος από την καθυστέρηση του αεροσκάφους και την έκθεση σε άγνωστα βακτήρια στα τρόφιμα .

Μόνο μια εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει εάν ή όχι έχετε μολυνθεί με το Zika. Πολλοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα και αναρρώνουν πριν δουν έναν γιατρό.

Τα συμπτώματα του Zika εμφανίζονται λίγες μέρες μετά την επαφή και συνήθως εκκαθαρίζονται σε δύο έως επτά ημέρες:

Πώς να αποφύγετε το Zika στην Ασία;

Ο ιός Zika εξαπλώνεται μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Ως ταξιδιώτης, ο καλύτερος τρόπος να απομακρυνθείτε από το Zika είναι να αποφύγετε να δαγκώνετε τα κουνούπια !

Ο Π.Ο.Υ. επιβεβαίωσε ότι η Ζίκα μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σεξουαλικής επαφής, αν και λείπουν πολλά βασικά γεγονότα (π.χ. πόσο καιρό παραμένει το σίελο στο σπέρμα, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σάλιου κ.λπ.).

Το Zika μεταφέρεται κυρίως από το κουνούπι Aedes aegypti - το ίδιο κουνούπι που εξαπλώνει τον δάγκειο πυρετό στην Ασία. Αυτά τα κουνούπια έχουν λευκές κηλίδες που προκαλούν τους ταξιδιώτες μερικές φορές να τους αναφέρουν ως κουνούπια "τίγρης". Προτιμούν να δαγκώνουν το σούρουπο και το ξημέρωμα, προστατεύστε τον εαυτό σας πριν βγείτε για δείπνο - ειδικά τα πόδια και τους αστραγάλους σας. Το CDC συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα απωθητικό 30% DEET ή λιγότερο. Εφαρμόστε το DEET πριν τοποθετήσετε το αντηλιακό.

Το κουνούπι Aedes aegypti είναι ένας αδύναμος ιπτάμενος με ελάχιστη ενέργεια, που σημαίνει ότι δεν ξεφεύγει πολύ από το στάσιμο νερό στο οποίο γεννήθηκε. Στην πραγματικότητα, χωρίς βοήθεια, τα κουνούπια σπάνια μπορούν να πετάξουν περισσότερο από 400 μέτρα.

Συχνά θα τους βρείτε να κρύβονται κάτω από τα τραπέζια (και σε άλλες σκιερές περιοχές) για να τρέφονται με αστραγάλους και πόδια. Αναπαράγονται σε δοχεία νερού, γλάστρες, κάμπιες, βαρέλια, παλιά ελαστικά και οπουδήποτε άλλο υπάρχει νερό. Μήπως το μέρος σας να μετεγκατασταθούν ή να γυρίσουν στάσιμα δοχεία νερού που μπορεί να γίνουν κτηνοτροφικοί χώροι γύρω από τη διαμονή σας.

Θεραπείες για τη Ζίκα

Δεν υπάρχουν προς το παρόν επεξεργασίες ή εμβόλια για το Zika, αν και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν εμβόλιο. Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει από το Zika λόγω των ομοιότητών του με άλλους καλά μελετημένους Flaviviruses όπως ο κίτρινος πυρετός και η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η απόκτηση εμβολίου μέσω ανθρώπινων δοκιμών και η διάθεση του κοινού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η θεραπεία για τις λοιμώξεις του Zika είναι αρκετά υποτυπώδης. Η ΠΟΥ συστήνει να ξεκουραστεί, να παραμείνει ενυδατωμένη και ακεταμινοφαίνη (επώνυμη ως Tylenol στις ΗΠΑ, παρακεταμόλη σε άλλα μέρη του κόσμου) για έλεγχο πόνου / πυρετού. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν και η ενέργεια επιστρέφει σε λιγότερο από επτά ημέρες.

Επειδή τα συμπτώματα είναι σχετικά παρόμοια με τον πυρετό του δάγκειου πυρετού και η αιμορραγία αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από δάγκειο πυρετό, αποφύγετε να παίρνετε NSAIDs όπως η ασπιρίνη. Κρατήστε μια παροχή ακεταμινοφαίνης στο κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού .