Γιατί υπάρχουν σβαστικά σε όλη την Ασία;

Όχι, δεν υπάρχουν μεταναστευτικά κινήματα στη Νότια και Ανατολική Ασία

Εάν ταξιδεύετε στην Ασία, και ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ασίας της Ινδίας, του Νεπάλ και της Σρι Λάνκα, θα αισθανθείτε αρκετά συγκλονισμένοι από την αισθητηριακή υπερφόρτωση, που δεν θα σας φανεί αμέσως τα πάντα για το περιβάλλον σας. Όταν φτάσετε, ωστόσο, ίσως παρατηρήσετε ότι ένα σύμβολο που υποθέσατε είχε μείνει στη δεκαετία του 1940 για να πεθάνει: Η σβάστικα. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε, καθώς οι σβάστικες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μισητό σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, θεωρούνται ιερά!

Σουβάτικα στην Ανατολική θρησκεία

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο, ως Δυτικός, να βλέπετε τα σουβαστικά σε ένα θρησκευτικό πλαίσιο, έχει νόημα όταν μάθετε για την προέλευση του σβάστικα. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ως σύμβολο της τύχης στις μεγάλες ανατολικές θρησκείες του Βουδισμού, του Ινδουισμού και του Ζαϊνισμού, για να αναφέρουμε μερικές. Το όνομά του, στην πραγματικότητα, προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη svastika , η οποία κυριολεκτικά σημαίνει "ευοίωνο αντικείμενο".

Όσον αφορά την έννοια της σβάστικας, δεν υπάρχει ξεκάθαρο ρεκόρ, αλλά πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι συγγενής με το πιο διαδεδομένο σταυροειδές σύμβολο και πιο συγκεκριμένα, τις παγανιστικές θρησκείες στην χάλκινη εποχή που χρησιμοποιήθηκαν. Σήμερα, φυσικά, η σβάστικα απέχει πολύ από τον παγανισμό και τον Χριστιανισμό και βρίσκεται κυρίως στους ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς της Ινδίας , της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Άπω Ανατολής.

Σουβάτικα στην προ-Ναζιστική Δύση

Εάν σκάβετε ακόμη πιο βαθιά, όμως, θα συνειδητοποιήσετε ότι ενώ οι πολιτισμοί στην κοιλάδα του Ινδού εμφανίζουν τις πρώτες χρησιμότητες της σβάστικας σε ολόκληρη την κοινωνία, αρχικά είναι ευρωπαϊκής προέλευσης.

Οι αρχαιολόγοι έχουν χρονολογήσει την πρώτη εμφάνισή τους στην προϊστορική Ουκρανία, όπου βρήκαν ένα πουλί φτιαγμένο από μάγουλο ελέφαντα και φέρνοντας σύμβολα σβάστικα που φαίνεται να έχουν ηλικία τουλάχιστον 10.000 ετών.

Ο Χίτλερ και οι Ναζί, βεβαίως, δεν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι στη Δύση για να επαναπροσδιορίσουν το σύμβολο της σβάστικας στη σύγχρονη εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, η σβάστικα είχε σημαντικό ρόλο στη λαογραφία της Φινλανδίας, γεγονός που οδήγησε την αεροπορία της χώρας να την υιοθετήσει ως σύμβολο το 1918 - η χρήση της προφανώς έπαυσε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η σβάστικα εμφανίστηκε επίσης πρωταρχικά στους αρχαίους πολιτισμούς της Λετονίας, της Δανίας και ακόμη και της Γερμανίας, συγκεκριμένα στους αρχαίους Γερμανούς λαούς της Εποχής του Σιδήρου.

Σουβάτικα στην ιθαγενή αμερικανική κουλτούρα

Η πιο συναρπαστική χρήση των σβάστικων, ωστόσο, είναι μεταξύ των εγγενών Βορειοαμερικανών, πράγμα που υπογραμμίζει πόσο παλιά πρέπει να υπήρχε μεταξύ της ανθρωπότητας εν γένει, αφού οι ντόπιοι δεν έρχονταν σε επαφή με τους Ευρωπαίους τουλάχιστον μέχρι τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ιδρύσει σβάστικα σε αυτόχθονες πολιτισμούς που βρίσκονται νότια της Παναμάς, όπου ο Κούνα το χρησιμοποίησε για να συμβολίσει τη φιγούρα του δημιουργού χταποδιού.

Ως αποτέλεσμα της χρήσης του από τους ιθαγενείς πολιτισμούς, η σβάστικα έφτασε επίσης στον σύγχρονο βόρειο αμερικανικό zeitgeist, πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτως ή άλλως. Όπως και η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το σβάστικα ως το σύμβολό του τόσο αργά όσο και τη δεκαετία του 1930. Ίσως είναι πολύ συγκλονιστικά, υπάρχει μια μικρή πόλη εξόρυξης στην καναδική επαρχία του Οντάριο, το όνομα της οποίας είναι η "σβάστικα". Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό το όνομα θα έμενε στη σύγχρονη εποχή του ξύπνημα, ιδιαίτερα επειδή αυτό το μέρος του κόσμου δεν έχει δεσμούς με το θετικό παρελθόν της σβάστικας που μόλις είχατε την ευκαιρία να μάθετε.